0

Aklas šventasis, Burtininkė ir Pagonių siena

spalio 7, 2013 Druidai, šventyklos

Rhyd Wildermuth //

Taigi, iki šiol nežinojau, ar esu piligrimas.

Draugė, nemačiusi manęs 9-erius metus, atrado tobulą vietą Bretanėje (regionas Šiaurės Vakarų Prancūzijoje), kelioms savaitėms nusivežti aikštingą, melancholišką druidų mokinį, kuris sunkiai prisitaiko prie visuomenės.

http://1.bp.blogspot.com/-nXT9R7PRReU/UkcfEX1cLMI/AAAAAAAAATI/Zk_ITLoIOeo/s400/Photo0246.jpg

Miškas ant Šv. Odilės kalno

http://lh4.googleusercontent.com/-RWIvPOhCM0A/AAAAAAAAAAI/AAAAAAAAAQE/dig1sCBIP0A/s512-c/photo.jpg

Rhyd Wildermuth

Kelionę pradėjome maždaug 9-tą valandą ryte su jos drauge Guillaume, važiavome į Šiaurę nuo Strasbūro link Elzaso kalno, pavadinto šventos aklųjų globėjos vardu Šv. Odilė. Istorija ganėtinai paprasta: kažkada, VII amžiuje, akla mergina buvo pakrikštyta ir atgavo regėjimą. Jos tėvas nukerta jos broliui galvą, o ji gražina jam gyvenimą, nuo tada tėvas pritaria merginos tapimui krikščionimi, o ne pagonimi kaip jis pats. Istorija kiek skiriasi nuo Šv. Barbaros (tik viena iš dviejų šventųjų, kuriai pritariu), kurios tėvas pastato bokštą, kad apsaugotų ją nuo vedybų su krikščioniu ir tada Dievas jį nukerta žaibu.

http://4.bp.blogspot.com/-OTHi4uK8Ok8/UkcdYrMJdzI/AAAAAAAAASo/loIihH3Wtu8/s320/IMGP1943.JPGBe abejo, kaip ir visi krikščionių šventieji, ant senovinio pagonių kalno, kur yra šventasis šulinys, ji nusprendžia pastatyti vienuolyną. Panašiai kaip šventosios Gwenolė ir Corentina, ji pastato savo šventą vietą ant kalno viršūnės, kur ir taip buvo keisti senoviniai įtvirinimai.

 Šv. Odilės kalnas mažai skiriasi nuo Menez-Hom (http://www.brittanywalks.com/menez-hom.htm), vaizdai, kurie vis dar man vaidenasi. Lipant į kalną yra keistų sutvirtinimų, kurių reikšmė nežinoma. Vokiškai vadinami Maennelstein, prancūziškai- Le mur de Paien (Pagonių siena), jie apsupa visą kalno viršūnę, šiek tiek žemiau vietos, vadinamos Le grotte des druides (Druidų griova), šventų šaltinių (jų yra keli, sakoma, kad vienas iš jų gražina regėjimą) ir viršūnės, ant kurios Šventoji Odilė pastatė savo vienuolyną.

Foto Rhyd Wildermuth

Foto Rhyd Wildermuth

Guillaume paminėjo Dahu- mitologinę būtybę, panašią į ožką, tik dvi jos dvi kojos yra ilgesnės už kitas dvi, kad galėtų keltis šonais. Dar vienas panašumas tarp Šv. Odilės kalno ir Menez-Hom: Dahut- burtininkė, paskandinusi Ys miestą, kurią turėjo paskandinti Šv. Corentina- buvo paversta Dahu ir, jei gerai pamenu, mažiausiai vienoje vietoje skaičiau, kad Šv. Corentina viena iš šventųjų, turėjusi padaryti tą patį.

http://2.bp.blogspot.com/-Jr3RLx9XNmg/UkcdpGdSnUI/AAAAAAAAASw/EdOhCfd9P5k/s320/IMGP1967.JPG

Vienas iš akmeninių stelažų Druidų griovoje

Dabar man reikia bibliotekos.

Aš taškų neskaičiuoju, bet dabar jau esu aplankęs dvi šventas vietas: šventojo pranciškono kaukolę Quimper‘e (sakoma, kad neša laimę) ir Šv. Odilės sarkofagus.

Pirmadienį iš Strasbūro išvykstu į Berlyną. Nesu įsitikinęs, ką ten rasiu, greičiausiai tik dar diaugiau klausimų, kurių anksčiau nesu uždavusi.

http://3.bp.blogspot.com/-ERt-qCHI5Tg/UkcehxuN8KI/AAAAAAAAATA/eXuVv_7dkR0/s200/IMGP1954.JPG

Aukojimui skirta duobutė ant Pagonių sienos

http://1.bp.blogspot.com/-jvxDRs3O598/Ukcd9LkKB-I/AAAAAAAAAS4/4ORFz-CGC1Q/s320/IMGP1951.JPG

Pagonių siena

Pagal paganarch.blogspot.co.uk vertė Julija Šoliūnaitė

© 2013, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.