0

Raganų teismai Kupiškio dvare

spalio 20, 2013 Istorija, PASAULĖŽIŪRA

1641 m. rugpjūčio 16 d. Kupiškio dvare vyko seniūno Vilhelmo Tyzenhauzo sukviestas bajorų teismas, kuris teisė Šaltenių kaimo valstietę Paliulienę, apkaltintą kerėjimu, dėl kurio mirę seniūno vaikai.

raganu_deginimas

Budelio kankinama Paliulienė (tardymas ir kankinimas vyko turgaus dieną), išdavė dar keletą bendrininkų. Pasak Paliulienės, ji kasmet su kerėtojais, pasivertę šarkomis, skrendą į ąžuolą prie Pyvesos upės. Ten atskridęs Antanas Kryklys ir prašęs patarti, kaip greičiau išlaisvinti savo žmoną nuo seniūno vaikų maitinimo. Raganius Gricius davęs jam nuodų, panašių į pieną, nuo kurių Tyzenhauzo vaikai ir mirę. Suimtas ir kankinamas Kryklys įrodinėjo, kad Tyzenhauzo vaikus nunuodijęs ne jis, o antrosios maitintojos vyras Mikalojus Vaivadonis. Šis bei jo žmona taip pat buvo suimti ir atiduoti budeliui kankinti. Jie prisipažino, kad nunuodyti Tyzenhauzo vaikus pataręs Vaivadonio tėvas Petras Vaivada. Teismas nusprendė kaltinamuosius Paliulienę ir Petrą Vaivadą, kaip kerėtojus, sudeginti, o M. Vaivadoniui nukirsti galvą. Nuosprendis buvo įvykdytas Kupiškio turgavietėje.

1646 m. minėto Tyzenhauzo iškviestas Ukmergės apskrities Vaznys dalyvavo teisme, kuris teisė Kupiškio seniūnijos valstietes Jadziulę Kupryčią-Jusienę ir Mortą Stripaičią-Matulienę Juknienę. Moteris kaltino apkerėjus kaimynų gyvulius, javus ir pačius kaimynus. Teismas vyko Kupiškio vaito Kristupo Krumpelevičiaus name – įprastoje teismų vietoje. Po tardymo abi moterys buvo mėginamos vandeniu. Kadangi jos neskendo ir neprisipažino, buvo perduotos kankinti budeliui. Kankinimai rezultatų nedavė. Tada kviestinių bajorų teismas įsakė septyniems Sipainių (Sypoinie) valstiečiams, nukentėjusiems nuo kerų, prisiekti, kad kaltinamosios – raganos. Valstiečiai prisiekė Kupiškio bažnyčioje. Po jų priesaikos abi kaltinamosios buvo sudegintos.

info.kupiskis.lt

© 2013, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.