0

Adelės karaliūnaitės patarimai

spalio 24, 2013 Liaudies medicina

Mindaugas Jackevičius//

Žmogui geriausiai tinka gyventi ir maitintis kaip žvirbliui – 3 kilometrų spinduliu aplink savo gimtąją vietą, tvirtina žolininkė, medicinos žinovė Adelė Karaliūnaitė. Interviu DELFI A. Karaliūnaitė rekomendavo valgyti raugintus kopūstus bei pateikė patarimų, kaip saugotis nuo virusų. Šnerves, aplink akis, lūpas, ausų landas ir intymiąsias skylutes žolininkė pataria tepti augaliniu tepaliuku, turinčiu virusus nugalabijančių savybių.

– Atėjo šaltasis metų sezonas, daug žmonių jau buvo peršalę, gydėsi, bėgo pas gydytojus, leido pinigus vaistams. Ar tokie peršalimai neišvengiami, ar vis dėlto įmanoma nuo jų apsisaugoti?

– Ko gero, peršalimams ir imuniteto nusilpimui dabar nurašome visus dėl oro kaitos atsirandančius negalavimus. Mes tiesiog neteisingai įsivaizduojame kvėpavimo takus pažeidžiančių virusų plitimo ir dauginimosi galimybes. Šiemet virusinėmis kvėpavimo organų ligomis žmonės pradėjo sirgti jau rugsėjo pabaigoje. Man tai yra labai keista, nes ir pati pasigavau į sinusitą panašų negalavimą, o juk saulės pakako, buvo pats rudens maisto gausumas – ir vaisiai, ir daržovės, ir sultys… Tarsi kas specialiai būtų paleidęs kokį „komercinį“ virusiuką, kad tik nesibaigtų eilės vaistinėse.

Adelė Karaliūnaitė.15min.foto

Adelė Karaliūnaitė.15min.foto

– Kas padeda stiprinti imunitetą?

– Imunitetas yra sudėtinga organizmo veikla. Vis daugiau žmonių kenčia ne dėl nusilpusio imuniteto, bet dėl jo įvairių nukrypimų. Daugėja autoimuninių susirgimų – reumatoidinio artrito, žvynelinės, vilkligės, išsėtinės sklerozės, Krono ligos ir panašių atvejų, kai imunines reakcijas tenka suvaldyti, kad organizmas liautųsi naikinęs pats save.

Yra žmonių, kurie pasiduoda madingiems blogųjų bakterijų išvalymo, po to gerųjų gėrimo ir dar kažkokiems organizmo valymo metodams. Iš šono pasiklausius atrodo, kad į žmogaus kūną ir jame vykstančius procesus žiūrima tarsi į kanalizacijos sistemą. Kad imuninė sistema veiktų darniai, reikalingas pakankamas fermentų – lietuviškai kalbant – raugų kiekis organizme. Todėl pats geriausias šaltojo laikotarpio imunomoduliatorius – rauginti kopūstai. Geriau ekologiški, užraugti su obuoliais ir spanguolėmis, geroka sauja kmynų ir tarkuotų morkų. Jų reikėtų valgyti kiekvieną dieną bent po nedidelę lėkštę.

– Jei žmogus vis dėlto peršalo, kaip patariate gydytis: vaistais, žolelėmis? Ką manote apie per televiziją reklamuojamus vaistus ar paplitusią madą griebtis antibiotikų?

– Peršalti gali žmogus, kuris kažkur sušalo, ilgai buvo šaltame ore, jį sulijo ar panašiai. Kaip jau minėjau, dabar daugumą į peršalimą panašių negalavimų sukelia virusai ir labai retai jau virusų pažeistas gleivines pažeidžia bakterijos. Kad nepasigautume viruso, reikia saugoti gleivines dar prieš išeinant iš namų. Pasitepti šnerves, aplink akis, lūpas, ausų landas ir intymiąsias skylutes augaliniu tepaliuku, turinčiu virusus nugalabijančių savybių. Aš gaminu tokį tepaliuką „Ieva“. Ypač svarbu patepti vaikelius.

Grįžus namo būtina nusirengti gatvėje nešiotus drabužius, nuplauti ir išdžiovinti batus, juos kas dieną valyti dezinfekuojančių savybių turinčiomis batų valymo priemonėmis iš vidaus ir iš išorės. Paltus ir striukes apdoroti karštais garais. Nusiprausti po dušu, apsirengti jaukiais naminiais drabužiais, išgerti tikrų laukinių augalų arbatos, sulčių, suvalgyti keletą uogų ar medėjančio alijošiaus gabaliuką.

Televizijoje besireklamuojantys vaistų gamintojai taip pat seka žolininkų pasiūlymus ir kiek tik gali stengiasi bent jau reklamą priartinti laukinių augalų poveikiui. Kartais yra reikalingi ir vaistai, tačiau, mano manymu, yra nepadoru reklamuoti vaistus, nes juos paskirti gali tik gerai ligonį apžiūrėjęs gydytojas.

– Ką manote apie vitaminus? Ar pirkti vaistinėje, ar įmanoma jų pakankamai gauti su gamtos gėrybėmis?

– Vitaminus turi paskirti tik gydytojas. Be saiko naudojant aktyvų poveikį organizmo funkcijoms turinčias medžiagas, mes nebeleidžiame organizmui pačiam spręsti, kaip jam reikia veikti. Dar neteko susitikti su jaunu šešiasdešimtmečiu. Nors žmonės dabar gyvena kaip niekada ilgai, tačiau, nepaisant pastangų visaip sulaikyti senėjimo procesą, gyvena seno žmogaus gyvenimą. Kad ir Anglijos karalienė. Manau, šis žmogus turi visas galimybes sveikatai saugoti. Bet ir ji jau sena.

– Naujausia pastarųjų metų mada – įvairios žaliavalgystės, raginimai atsisakyti mėsos ir pieno produktų. Kokios Jūs pozicijos šiuo klausimus laikotės? Esu skaitęs, kad raginate valgyti visko po truputį. Kiek įtakos maistas turi sveikatai?

– Pasižiūrėkite į tuos žaliavalgius ir visokius kitus „nevalgius“ ir į šiaulietę, sulaukusią berods 103 metų. Esu susitikusi ponią, kuri prekiavo aparatais želmenų sultims spausti ir nuo ragavimų demonstracijų metu pati buvo jau pažaliavusi. Kas per daug, tas nesveika, sako senolių išmintis.

Man atrodo, kad gerasis Dievulis sutvėrė mums tinkamą gyventi Žemę ir davė visko – tereikia tik pasiimti. Skanu obuolių sultys, ypač pamaišytos su apelsinų. Bet juk kur auga apelsinai, neauga obuoliai ir gamtoje tų dviejų augalų skysčiai nesimaišo. Kodėl tad mes turėtume būti gudresni už Dievulį ir, naudodami ne savo, o elektros energiją, teršdami gamtą, naudodami sulčiaspaudes, elektrą maišyti kažkokias nesąmones, pilti jas į savo kūną tarsi į kanalizaciją ir tikėtis geros sveikatos?

Žmogui geriausia tinka gyventi ir maitintis kaip žvirbliui – 3 kilometru spinduliu aplink savo gimtą vietą.

– Esu girdėjęs, kad ir pati „nesveiko“ maisto nevengiate. Ką valgote?

– Valgau viską, ką skrandis gerai virškina. Gal atrodysiu juokinga, bet, ypač kelionėse, valgau greito maisto restoranuose. Ten maistas visada toks, kokio ir tikiesi. Dažniausiai renkuosi vištieną ir salotas. Nevengiu išgerti kavos ar kolos, gazuoto mineralinio vandens. Visada pasiimu iš namų savo žolelių nuoviro su mineraliniu vandeniu, jo užtenka porai dienų.

Mano dienos krūvis visada yra didelis, kartais aktyvi būnu daugiau kaip 16 valandų per parą, iš namų išvykstu 4–5 paroms, todėl negaliu būti pavyzdžiu sėsliai gyvenantiems žmonėms, kurie kas dieną gali išsivirti šviežio maisto ir pavalgyti kad ir iš statinaitės atsineštų kopūstų.

specialus projektas „Būkime sveiki“
delfi informacija

© 2013, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.