0

Filomena Taunytė: „Gydytis galima ir šaltiena“

gruodžio 1, 2013 Archyvai, Liaudies medicina

Garsiai žolininkei atminti/

Asta Raicevičienė//

Gydytoja, žurnalistė, rašytoja, šešių knygų apie sveikatą autorė, 87 metų Filomena Taunytė, neretai prieštaringai vertinama dėl savo griežtų ir tiesmukų pasisakymų, tačiau visada mokanti sudominti žiūrovus ir klausytojus „Kėdainių garso“ skaitytojams pažėrė patarimų apie sveikatą.

Andriaus Petrulevičiaus foro.alfa.lt

Andriaus Petrulevičiaus foto,  alfa.lt

Žmogaus gyvenimas – iš keturių tarpsnių

Kaip pati F. Taunytė prisipažino, ji esanti vyriausia gydytoja Lietuvoje, įvardinusi, kad medicina yra ir menas, ir mokslas. Žmogaus gyvenimas pasak F. Taunytės, skirstomas į keturis tarpsnius. Nuo 0 iki 20 metų – vaikystė, nuo 20 iki 40 metų – jaunystė, nuo 40 iki 60 metų – subrendimas, nuo 60 metų – senatvė, nors dabar laikoma, kad senatvė prasideda nuo 70 metų.

,,Jeigu mes būtume kiniečiai, mūsų požiūris į senatvę būtų kitoks, nes Kinijoje senatvė yra brangenybė. Jeigu 20-ties metų kinietis jaunuolis išgirsta, kad jis atrodo kaip senis, tai yra didžiausias komplimentas, tai reiškia, kad tu labai protingas, išmintingas. Pas mus, kaip žinia, būti seniu, ne itin garbinga. Kiekvienas amžius turi savo ligas. Amžius negydomas ir nestumiamas į priekį. Nuo gimimo iki 20-ties metų žmogus privalo mokytis ir klausyti, nuo 20 iki 40 metų – tramdyti savo geismus ir norus, nuo 40 iki 60 – žmogus privalo būti teisingu, t. y. vadovavimo, rūpinimosi visuomene, vaikais, tėvais amžius, nuo 60 – išminties amžius, kuomet žmogus privalo mokyti kitus, tačiau pas mus, deja, nuo 60 metų žmogus ,,išmetamas“ iš visuomenės ir jis tampa pensininku“, – teigė ji. Pasak F. Taunytės, taip jau atsitiko, kad dėl mūsų gyvenimo būdo, dėl gydymo, dėl senatvei būdingų pakitimų, ligos ,,pasislinko“ atgal, link jaunystės ir subrendimo. Į vaikystės metus dar ,,neatėjo“, bet baisu, kad taip neatsitiktų, nes jei gyvensim, kaip žadam, tai taip ir bus.

Cholesterolio – nemažinti

Jaunystei būdingi visi alerginiai susirgimai, kuriuos mes dauginam valgydami konservantus, skiepydamiesi ir labai smarkiai gydydamiesi, ypatingai antibiotikais. Ne vien tik F. Taunytės, ir beveik visų medikų nuomone – alerginių susirgimų gydyti nereikia. Juos reikia reguliuoti mityba ir daugeliu kitų dalykų. Pagrindinė liga, atsiradusi po Nepriklausomybės atkūrimo Lietuvoje – cholesterolis.

O ką ji žmogui blogo daro? Nėra vaistų, kurie mažintų cholesterolį ir nereikia tokių vaistų dėl to, kad cholesterolį gamina tik mūsų kepenys ir nuo mitybos jis visiškai nepriklauso. Kur buvo padaryta pagrindinė klaida? Triušius, kurie kaip žinoma, yra vegetarai, pradėjo maitinti mėsa ir buvo pastebėta, kad nuo tos mėsos jiems padidėja cholesterolis. Tuomet pripažinta, kad ir žmonėms yra taip pat. Nustatyta, kiek cholesterolio turi būti ir kad jį galima mažinti. Gydytojos žodžiais, po 5 mg kiekvieną dieną cholesterolio gamina mūsų kepenys, o tie vaistai, kuriuos žmonės geria, blokuoja cholesterolio gamybą kepenyse. Pabaigus tuos vaistus naudoti, jeigu dar nesugadinote kepenų, cholesterolis vėl atsistato.

Iki 40-ties – nevalia į Seimą

Nustatyta, aprašyta ir ji tą patį aprašanti, kad žmogaus protas galvojimui pabunda apie 30-tuosius metus. Iki 40 metų rekomenduojama nieko nerinkti į Seimą ir Vyriausybę, dėl to, kad jaunesnis žmogus dar kvailas, turi tramdyti savo geismus ir norus. Kai kuriose šalyse į Seimą ir Vyriausybę renkami tik 45 metų žmonės.

Dabar protas pilnaverčiam gyvenimui ,,pakilęs“ 20-čia metų vėliau, negu sustiprėja mūsų organizmas, tai senatvėje jis turi tarnauti 20-čia metų ilgiau. Nuo 70 iki 90 metų žmogus turi būti visiškai protingas, jeigu nesigydo ir pats savęs nealina. Ypatingai apie 45 metus prasideda organizmo persitvarkymas. Vadinamasis klimaksas kamuoja ir moteris, ir vyrus. Kai moteris muša karštis, gydytoja siūlo pakentėti, ,,neryti“ tų vaistų, dėl to, kad jie nieko gero neduoda, tai yra normalus organizmo būvis, kuomet organizmas persitvarko į kitą gyvenimą bei kitą sistemą. Tiek vyrams, tiek moterims reikia kiek galima ramiau ir rimčiau tai pralaukti. Netgi rekomenduojama išleisti žmogų į pensiją kokiems 8 mėnesiams, o paskui tegul vėl eina dirbti, nes po to ateina vėl geras ir darbingas amžius.

Yra šiokių tokių vaistų ir žolelių, skirtų būtent tam laikotarpiui. Tai juozažolė, jonažolė, kraujažolė, kuri laikoma moterų žole, bet jos galima duoti ir vyrams – nieko blogo neatsitiks.

Vaistai sąnariams stiprinti… šaltiena

Gydytojos teigimu, vyresniame amžiuje pradeda skaudėti sąnarius. Pradedama gydytis vaistais, kaulams stiprinti, kurie yra ne kas kita kaip tinkas. Ji pasišaipė iš reklamos, kurioje dviračiu važiuoja vyriškis, jam suskausta sąnarį, jis nulipa nuo dviračio, į gerklę įsimeta tabletę, jam nušvinta akys ir jis vėl toliau važiuoja. Kaip tie vaistai gali veikti sąnarius, jeigu ta tabletė nukeliauja į skrandį?

F. Taunytė sakė, jog šiuo metu susirašinėja su JAV gydytojais, kurių nuomone, be reikalo mes išsigalvojame vaistus, juk pas mus šaltiena yra pats geriausias vaistas nuo sąnarių.

,,Išsivirkit šaltienos, ką mokate daryti labai gerai, tai pavaduos visus sąnarius ir t. t. Osteoporozė, osteochondrozė ir visi kiti dalykai yra normalūs pakitimai vyresnio amžiaus žmonių sąnariuose,“ – šmaikščiai komentavo medikė.

Tik nepadauginkite vandens

Gydytojos teigimu, didelė nesąmonė, kai rekomenduoja kasdien išgerti po 2 l vandens kiekvienam ir dar nešvęsto. Tai yra tas pats, kas cholesterolio gydymas. Jaunystėj galima, bet vyresnio amžiaus žmonės vargu ar sulauks teigiamo rezultato, galbūt – priešingai. Vanduo jauname amžiuje sustabdo akmenligės progresavimą, akmenų susidarymą inkstuose, tulžies puslėje ir t. t. Įsivaizduokim, kaip jausis tiek prigėręs vandens 70 metų žmogus, kurio širdis šiek tiek nusilpusi, inkstai blogiau veikia. Jeigu jis iš ryto su vienos citrinos sultimis išgers nedaugiau 2 stiklinių – viskas gerai, nes citrina šarmina kraują ir rūgština šlapimą, ko mums ir reikia.

Ar galima užkalbėti vandenį? Pasak gydytojos, jeigu vandenį visą naktį laikysime bažnyčioje, kur žmonės meldžiasi, kur vienas kitam linki ramybės, kur kunigėliui tik į ausį pasako savo nuodėmes, o čia pat jų nedaro, tai tuomet paryčiais, šiokios tokios gerosios jo savybės gali išlikti.

Rekomenduoja valyti kepenis

Žaliavalgystę ji apibūdino tarsi tai būtų sveikas maistas, tačiau trumpinantis gyvenimą. Dėl to, kad šitokį kvailą maistą pradeda valgyti tik sergantys žmonės. Juk karvė irgi vegetarė, atrodo, kad turėtų gyventi 120 metų, kaip žinote, anoji – nerūko, negeria, nepaleistuvauja, žalią maistą valgo, bet gyvena 20 ar 23 metus. Gydytoja įvardino kokiais atvejais iš tiesų žmogui reikia pasiūlyti vegetarizmą. Tačiau sveikam žmogui būti vegetaru kaip ir laikytis dietos – nepatariama.

Kiekvienam žmogui ji rekomenduoja bent du kartus per metus išsivalyti kepenis. Asmeniškai ji tai yra išbandžiusi pati. Kiekvienas žmogus tai gali padaryti ir namuose. Stebuklingas vaistas yra badas. Kas tris 3 mėnesius ji badaujanti. Jei vieną kartą per savaitę pabadautume, neturėtume alerginių susirgimų, daug mažiau vėžinių susirgimų. Galima iškrovos dienas daryti kartą per savaitę ir valgyti vien tik obuolius arba tik morkas, bulves, juodą duoną su didele pluta.

,,Jei valgysi juodos duonos plutą, būsi raudonas ir sveikas. Juodos duonos pluta yra ne kas kita kaip anglis, pačios brangiausios ir geriausios anglies tabletės gaunamos iš juodos duonos plutos,“ – teigė ji, priminusi, kad niekada jos nenupjautume ir neišmestume. Nuo saldumynų iki kiaušinių – Kaip sumažinti potraukį saldumynams? – paklausėme F. Taunytės.

– Saldumynai turi labai daug tuščių kalorijų ir duoda labai daug energijos. Jeigu mažas vaikas turi potraukį saldumynams, tai dažniausiai jam pradės vystysis cukraligė. Paprasčiausiai, jam reikia neduoti saldumynų. Jei labai nori saldumynų suaugęs žmogus, galima suvalgyti juodos duonos su visa pluta arba medaus.

– Kokiomis paprastomis priemonėmis galima sureguliuoti žarnyną, kad galėtume tuštintis bent kas antrą dieną?

– Normaliai žmogus turi tuštintis du kartus per dieną, ar bent kartą. Jeigu tuštinamasi kas antrą dieną ar net rečiau, tokiam žmogui atsiranda odos niežėjimas, autointoksikacija, kitų negerų dalykų. Reikia pradėti arba kepenis išsivalyti arba gerai išsivalyti žarnyną. Paimame 1,5 l vandens, dedame 1,5 valgomo šaukšto druskos, išspaudžiame iš 2-jų citrinų sultis, kad būtų šiek tiek skaniau ir per 1,5 val. išgeriame. Svarbu būti netoli tualeto. Tą pačią dieną maždaug už valandos prasideda viduriavimas, žarnynas išplaunamas nuo gleivių. Po to žmogui prieš kiekvieną valgį reikia gerti vandens su citrinos sultimis ir į maistą dėti sėlenų, prastinti maistą, visiškai nevalgyti baltos duonos.

– Kaip gelbėtis nuo pavasario depresijos, kai apninka liūdna nuotaika, sumažėja darbingumas?

– Išsivalykit kepenis, pabūkit porą dienų nevalgę, pradėkite daug dirbti gryname ore. Aš turėjau šitą depresiją pati – ir pavasarinę, ir rudeninę. Užeidavo toks liūdesys, man atrodydavo, kad aš nieko nepadarau, kad mano gyvenimas beprasmis ir kad iš viso jis liūdnas. Aš jos dabar neturiu. Aš viską susireguliavau badaudama. Be abejo, mityba turi didžiausią reikšmę. Vieną kartą per mėnesį išsivalykit žarnyną.

– Kaip padėti paaugliui pakelti nuotaiką?

– Pirmiausia, irgi reikia žiūrėti mitybą, niekada neraginti valgyti, leisti jam būtinai kur nors išvažiuoti, kur jis norėtų, sudominti kuo nors. Paaugliui reikia nupirkti šunį. Nes vaikui labai reikia meilės, o meilės niekas taip gražiai ,,nepateikia“ kaip šuo. Jis šunį turės išvesti rytą, per pietus ir vakare, jis jau turės pareigą. Jei paauglys visiškai vienas, jam reikia ,,nupirkti“ broliuką ar sesutę. Tai irgi geras dalykas.

– Vyresnio amžiaus moteriai svaigsta galva, mėto į šonus, prasta galvos kraujotaka. Ką daryti?

– Tikra priežastis yra vyresnis amžius. Kai užkalkėja kraujagyslės, visada padeda dėlių ,,pastatymas“ ir be abejo, reikia reguliuoti mitybą.

– Ar tiesa, kad žalioji arbata siaurina kraujagysles?

– Vienam siaurina, kitam – ne. Jeigu geriant arbatą galvosite, kad kraujagyslės susiaurės, gal jos ir susiaurės. Bet tokio poveikio ji tikrai neturi.

– Ponia Ksavera Vaištarienė yra sakiusi, kad labai nuodingas yra kiaušinis. Kokia jūsų nuomonė?

– Koks tai yra nuodas? Vištelė padėjo kiaušinį, aplinkui yra organinis kalcis, viduje yra medžiagos, iš kurių šildant išsivysto viščiukas su smegenėlėm, su plunksnytėm, vidaus organais, kauleliais ir viskuo, to, ko mums labiausiai reikia. Kaip tada jis gali būti nuodingas. Jeigu virsim po 20 kiaušinių per dieną, tai gerai nebus. Bet jeigu mes vaikui ir sau išvirsim po kiaušinį – į sveikatą. Kai dabar taip pabrango kiaušiniai, daugiau jų ir nesuvalgysime.

© 2013, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.