0

Paskaita.“Gintaras senojo geležies amžiaus baltų kultūriniuose arealuose“

vasario 20, 2014 Kultūra, Renginiai

Vasario 21 d., penktadienį, 17-tą valandą, „Baltijos gintaro meno centras“ kartu su archeologijos docente Sigita Bagužaite – Talačkiene kviečia į paskaitą „Gintaras senojo geležies amžiaus baltų kultūriniuose arealuose“.

Šiuo metu gintaras vėl vis labiau vertinamas tiek pasaulyje, tiek Lietuvoje. Penkiasdešimties milijonų metų senumo fosiliniai sakai turi ypatingą reikšmę kuriant mūsų šalies nacionalinį identitetą, tad labai svarbu ir įdomu pažinti gintaro naudojimo ir apdirbimo kultūros ištakas.

Archeologinė medžiaga padeda pažinti ir išskirti tam tikrus, iki rašytinės istorijos laikmečių gyvenusių žmonių, materialinės ir dvasinės kultūros bruožus. Archeologinio gintaro dirbiniai šiandien leidžia kalbėti apie beveik šešis tūkstančius metų egzistuojančią gintaro tradiciją. Pirmieji gintaro dirbiniai datuojami dar IV tūkstantmečiu pr. Kr. Ankstyvųjų metalų laikotarpiu – bronzos ir ankstyvojo geležies amžiais (2000–1700/1650 m. pr. Kr.- 550/500 m. pr. Kr. – pirmieji metai po Kr.) – gintaras, iš Baltijos pajūrio žemyniniais prekybos keliais aktyviausiai plito Vidurio, Pietų Europoje, pasiekdamas net Mikėnų kultūrą. Antikinėje kultūroje gintaro dirbinių gamyba klestėjo, gintaro žaliava ir dirbiniai buvo itin vertinami. Antikos rašytojai kėlė gintaro kilmės versijas, aprašė gydomąsias jo savybes. Tuo laikotarpiu baltų bendruomenėse gintaras buvo menkai naudojamas arba nenaudojamas iš viso. Senojo geležies amžiaus pradžioje (I a. – II a. vidurys) pirmą kartą rašytiniuose šaltiniuose minimi aisčiai, kurie tapatinami ne tik su Sembos pusiasalio, bet ir su visomis pietrytinės Baltijos pajūrio bendruomenėmis. P. C. Tacitas aisčius įvardino kaip gintaro rinkėjus, kurie patys gintaru menkai domėjosi. Tačiau nuo II a. vidurio gintaro dirbinių baltiškuose laidojimo paminkluose ima gausėti, o tai liudija pasikeitusį požiūrį į gintarą ir jo įsitvirtinimą to meto bendruomenių pasaulėžiūroje.

Adresas:  Baltijos gintaro meno centre, Šv.Mykolo g. 12

Paskaita nemokama. Prašome registruotis:

telefonu +370 5 2120499 arba el. paštu: bgmc@ambergallery.lt

vsaa.lt fotografija

vsaa.lt fotografija

© 2014, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.