0

V.Putino pusryčiai – Ukraina. Baltijos šalys – desertui?

kovo 6, 2014 Pavojus Lietuvai, Pavojus žmonijai

Dovydas Pancerovas//

Kremliaus šeimininko psichologinė būklė kelia nerimą pasauliui. Apie tai kalba ir apžvalgininkai, ir Vakarų valstybių lyderiai. Juk rusų kareiviai į Ukrainą žengė visiškai netikėtai – tarp valstybių nebuvo didelės, grėsmę rodančios įtampos. Tai rodo, kad Rusijos vedlys situaciją vertina neadekvačiai, neracionaliai ir nusispjovė į tarptautinius susitarimus.

Ar gali būti, kad Vladimiras Putinas žengs dar toliau, o rusų tankai pasieks Lietuvos sienas? Politikos ir gynybos ekspertai sako, kad tai labiau įmanomas scenarijus, nei mano mūsų visuomenė ir politikai.

Po sovietinėmis Vilniaus Žaliojo tilto skulptūromis – plakatai ir šūkiai, palaikantys Ukrainą ir smerkiantys Rusijos agresiją Kryme. Po fotografo Vinco Alesiaus nuotrauka socialiniame tinkle „Facebook“, kurioje įamžintas šitas vaizdelis – pusė tūkstančio komentarų, kurie smerkia Lietuvą, Ameriką ir Vakarus, šlovina Kremliaus šeimininką Vladimirą Putiną ir Rusijos kariuomenę.

foto m.lrytas.lt

foto m.lrytas.lt

Krymo regiono okupacija „išvadavo“ ne tik Ukrainoje gyvenančius V.Putino tėvynainius, bet ir iki šiol tylėjusius prorusiškai nusiteikusius Lietuvos gyventojus.

„Reikia pripažinti, kad užaugo nauja karta, kuri visą gyvenimą buvo maitinama rusiška produkcija. Jų visada buvo daug, bet iki šiol jie tylėjo, bijojo kalbėti prorusiškai, nes būtų išjuokti. O dabar, kai kietas vyrukas Putinas taip sutvarkė „fašistus“ Ukrainoje, o Vakarai nieko nedaro, jie įsidrąsino ir atvirai grasina mums“, – kalbėjo žurnalo „Veidas“ politikos apžvalgininkas Audrius Bačiulis.

Rusijos kariai slapinėja Krymo gatvėse, bet kol kas automatai ir bombonešiai tyli. Tačiau garsas apie tariamai kietą V.Putino kumštį buvo toks stiprus, kad visoje po sovietinėje erdvėje įsidrąsino Rusijos garbintojai.

Pavyzdžiui, Rytų Ukrainoje prorusiškai nusiteikę gyventojai rengia protestus, puldinėja Maidano šalininkus ir valstybės institucijas. Per tokius susirėmimus Charkovo mieste net buvo kelios dešimtys sužeistų žmonių, o Ukrainos valstybines vėliavas pakeitė rusiškos trispalvės.

Į Lietuvą ta raudonoji banga dar neįsirėžė, tačiau sukunkuliavo prorusiškumo purslai.

„Jūs juk patys vis tai išgyvenote, kaip dabar galite remti tuos fašistus, banderovcus ir nacionalistus?“, – sekmadienį, per piketą prie Rusijos ambasados Vilniuje, rėkė rusakalbė moteris, kuri save vadino ukrainietė. Ji džiaugėsi, kad Ukrainą pagaliau „išvadavo“ Rusija.

Tai nerimą keliantys ženklai, kurie privertė susimąstyti – ar tėvynainių korta gali būti panaudota mūsų šalyje? Ar gali būti, kad vieną dieną, gal net artimiausiu metu, Rusijos kariuomenė kirs Lietuvos ir Baltarusijos sieną ir mūsų miestuose pradės „vaduoti“ savo tautiečius?

Žaibiška ir tiksli Krymo okupacija parodė, kad šis veiksmas buvo planuotas kelerius metus. A.Bačiulis juokavo, kad vienintelis dalykas apie kurį nepagalvojo operacijos planuotojai – kaip įjungti Sevastopolio parlamento turniketą. Prieš karinius veiksmus buvo pradėta galinga propagandos kampanija Rusijoje ir Ukrainoje, o V.Putinas ne kartą viešai užsiminė, kad planuoja susigrąžinti Krymą.

Juk Kremliaus vaikinai ne kartą kalbėjo ir apie Baltijos valstybių susigrąžinimą, o tokia pat propaganda naudojama ir prieš mūsų šalį.

„Tėvynainiai“ – visa Lietuva

Pirmasis nerimą keliantis ženklas – Kremlius susikūrė įstatyminę bazę, kuri leidžia „tėvynainiais“ vadinti visus, kurie kažkada turėjo Sovietų Sąjungos pasą. „Nereikia, kad žmogus būtų rusų tautybės ar mokėtų kalbėti rusiškai. Jei kažkada buvai Sovietų Sąjungos pilietis, tai Rusija gali atvažiuoti tavęs vaduoti“, – ironizavo A.Bačiulis.

Pavyzdžiui, Rusijos piliečio pasą supaprastinta tvarka gali gauti visi buvusios Sovietų Sąjungos piliečiai ir jų vaikais.

Jiems nereikia laikytis įprastų procedūrų: penkerius metus nepertraukiamai gyventi Rusijos teritorijoje, gauti leidimą gyventi, patvirtinti, kad turi teisėtą pajamų pragyventi šaltinį, o taip pat įrodyti, kad moki rusų kalbą.

Kitaip tariant, jei kažkada jūs ar jūsų tėvai turėjo Sovietų Sąjungos piliečio pasą, tai jūs jau esate laikomas tėvynainiu. Suprantama, kad prieš du dešimtmečiu išsivadavusioje Lietuvoje, beveik visi žmonės atitinka šitą apibrėžimą. Todėl beveik kiekvienas mūsų šalies pilietis gali paprašyti Rusijos būti „išvaduotu“.

Galima manyti, kad Rusijos pilietybė nėra susijusi su kariniais veiksmais ir okupacija, tačiau Kremlius, matyt, taip negalvoja. Juk prieš šešerius metus, kai rusų kariuomenė „išvadavo“ savo tėvynainius Pietų Osetijoje, dar krintant bomboms buvo dalinamos Rusijos pilietybės. Panašių veiksmų, greičiausiai, bus imtais ir Kryme – jau dabar pranešama, kad kareiviai yra pasiruošę dalinti Rusijos pasus Ukrainos gyventojams.

Pultų per Baltarusiją

Lietuva, pagal Kremliaus susikurtus įstatymus, yra Rusijos tėvynainių žemė. Dauguma žmonių arba jų tėvų turėjo Sovietų Sąjungos pasus. Bet ar tai reiškia, kad į mūsų šalį lyg niekur nieko gali įsiveržti Rusijos kariuomenė? Juk mūsų Kremlius neturėtų jokių argumentų, kodėl vadinamuosius tėvynainius reiktų ginti.

„Įsivaizduokime, kad prie Seimo vyksta dar vienos riaušės. Žmonės daužo langus, mėto akmenis į pareigūnus, šie atsišaudo guminėmis kulkomis, kyla chaosas, o kokie nors provokatoriai negyvai sumuša, pavyzdžiui, lenkų tautybės žmogų. Tada Šalčininkų rajone surengiamos iškilmingos jo laidotuvės, per kurias vėl pasirodo tie patys provokatoriai, sumuša dar daugiau žmonių.

Staiga, Šalčininkai nusprendžia pasiskelbti autonomine respublika, išsirenka kokį nors savo vadovą, o jis kreipiasi į Rusiją prašydamas stabilizuoti padėti ir apginti žmones nuo smurto“, – apie galimą scenarijų kalbėjo gynybos ekspertas Aleksandras Matonis. Prieš metus portale lrytas.lt buvo paskelbtas jo analitinis straipsnis apie tai, kaip vyktų Lietuvos okupacija.

Jeigu tęstume tokį išgalvotą scenarijų, tai į Šalčininkus per Baltarusijos sieną būtų įvesti rusų tankai ir desantininkai, kurie imtų kontroliuoti teritoriją.

„Krymo atvejis parodė vieną labai svarbų ir pavojingą dalyką – nebėra vadinamojo grėsmės periodo. Operacija buvo įvykdyta žaibiškai ir labai tiksliai“, – perspėjo politikos apžvalgininkas A.Bačiulis.

Kitaip tariant, nebuvo taip, kad Ukrainos ir Rusijos santykiai ilgą laiką ristųsi į bedugnę, augtų įtampa, vyktų nuolatinės provokacijos ir tik tada būtų įvesta kariuomenė. Svarbiausius Krymo strateginius taškus rusų desantininkai užėmė žaibiškai, be jokio perspėjimo ar apie agresiją įspėjančių ženklų.

„Jeigu šiąnakt per Baltarusijos sieną pradėtų važiuoti Rusijos tankai, tai mes net nespėtume žaibiškai sureaguoti. Pasieniečiai net nesuprastų, kad prasidėjo karas. Nieko nekliudomi jie atvažiuotų iki Vilniaus ir viskas. Kas gintų Vilnių? Čia mes turime tik Specialiųjų operacijų pajėgas, kurios iš esmės yra lengvieji pėstininkai. Rukloje, kur stovi vienintelis kovingas Algirdo batalionas, tokia koncentracija, kad per pusvalandį raketomis galima pusę kovinių mašinų ir pėstininkų išvesti iš rikiuotės“, – kalbėjo A.Bačiulis.

A.Bačiulis pabrėžė – Lietuvoje nėra politikų, kurie galėtų priimti ryžtingus ir drąsius sprendimus karo atveju. Be to, nėra planų, kaip šalį įvesti į karo padėtį. Be to, gynybos finansavimas mūsų šalyje yra vienas skurdžiausių visoje NATO. O tai gali nulemti, kad mūsų šalis nesugebėtų atsilaikyti iki to, kol ateis Aljanso pajėgos.

Nerimą kelią V.Putino būsena

Ar toks apokaliptinis scenarijus įmanomas? Abu ekspertai sako, kad atsakymas slypi Kremliaus šeimininko smegenyse ir psichologinėje būklėje. Tačiau tikimybė – didesnė nei daugelis galvojame.

Nerimą keliantis ženklas – Vokietijos kanclerės Angela Merkel pokalbis su Amerikos prezidentu Baracku Obama. Svarbi politikė Rusijos vadovą Vladimirą Putiną pavadino esančiu „iš kito pasaulio“. Kitaip tariant, Kremliaus šeimininkas nesuvokia tikrosios padėties ir neadekvačiai vertina aplinką.

„Tai pats baisiausias dalykas, kai žmogus gyvena savo susikurtoje realybėje. Jis neprognozuojamas ir kelia didelę grėsmę“, – sakė A.Bačiulis. Jis papasakojo apie rusų blogerį Aleksėjų Malginą, kuris buvo įtakingas žmogus Rusijoje, kontaktuodavo su svarbiais pareigūnais, matė politikos virtuvę, tačiau pabėgo iš šalies.

Tinklaraštininkas apie savo apsisprendimą rašė maždaug taip: anksčiau galvojau, kad tuose prabangiuose limuzinuose, įrengtuose pagal paskutinį technikos žodį, Kremliaus vaikinai žiūri normalias Vakarų televizijas, gerai parengtas laidas, bet kai sužinojau, kad limuzinuose yra tik trys mygtukai, kuriais įjungiamos tik rusiškos programos, nusprendžiau bėgti.

Kitaip tariant, Kremliaus gyventojai ne tik kuria, finansuoja, skatina propaganda, bet metai iš metų patys ja minta. Nors Rusijos oligarchų vaikai ir šeimos dažnai gyvena Vakaruose, mokosi Amerikos ir Europos universitetuose, tačiau Rusiją valdantys milijonieriai jau yra įtikėję savo pačių propaganda.

„Tai yra labai pavojingas ženklas. Kremliaus vyrukai tapo savo pačių propagandos įkaitais. Mes galvojame, kad jie iš tikrųjų supranta realią situaciją, bet taip nėra.

Įsivaizduoji, Putinas net kalbėdamas su Merkel slapta valstybės vadovų telefono linija, kuri ir buvo sukurta kalbėti be propagandinių nesąmonių, kalba apie fašistus, rusų persekiojimą, tėvynainių gynimą. Tai ir rodo, kad jis nebesuvokia realios situacijos“, – sakė politikos apžvalgininkas A.Bačiulis.

Jis mano, kad tikimybė, jog artimiausiu metu Lietuvoje esančius „tėvynainius“ imsis vaduoti rusų desantininkai, yra penkiasdešimt procentų.

„Čia jau ne politologų kompetencija, to turėtumėte klausti psichoanalitikų“, – pašiepdamas V.Putino psichologinę būklę sakė gynybos ekspertas A.Matonis.

/m.lrytas.lt

© 2014, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.