0

Neatrastoji Juodkrantės žemė…

kovo 19, 2014 Paminklai

„Terra incognita“ – nežinomos, neatrastos žemės, viliojusios daugybę atradėjų ir keliautojų, uždegusios daugelį atrasti ir kitiems padovanoti naujus pasaulius. Šis troškimas įpūtė Kolumbo karavelių bures, aidėjo Igno Domeikos  plaktuko dūžiuose ar varė priekin Mato Šalčiaus motociklą…

Matant Juodkrantę pro automobilio langą, ja prašvilpiant minant pedalus ar tiesiog pereinant krantine niekada nepagalvosi, kad čia, tiesiog šalia, plyti nepaprastai  įdomus, netikėtas, nevienareikšmis, skatinantis mintį ir širdį pasaulis, nuteikiantis filosofiškai, pakylėjantis emociškai.

Tad sustok ties Juodkrantės ženklu ir pažadink savyje tyrėjo aistrą – atrask savo Juodkrantę. Mūsų patarimas – pradėk nuo gyvenvietės vietų, kurias privalai aplankyti.

Juodkrantė – (Schwarzort) –  juodas (tamsus) krantas – paminėta jau 1429 m.  kaip vienas iš nedaugelio orientyrų jūrininkams. Taip jau supustė istorijos vėjai, kad Juodkrantė apie 600 m. buvo ordinų, Prūsijos, Vokietijos teritorija senose baltų žemėse; čia į vieną unikalų lydinį jungiasi kuršių, lietuvininkų ir vokiečių mentalitetai, atšiaurių gamtos kataklizmų akivaizdoje sukūrę nuostabų gamtos ir žmogaus tvarinį – Neringą, dabar gyvenančią jau kitu ritmu, bet puoselėjančią šioje žemėje buvusių įdirbį..

Foto  Jodi Le Bigre

Foto Jodi Le Bigre

Kviečiame į vietas, kurios  nedideliame vos 3 kilometrų pamario ruože taps Jums netikėtai nauju atradimu.

   1 – Raganų (Jono) kalnas

Nors raganos Juodkrantėje pagal padavimus ant Bloksbergo (Lapnugario arba Raganos kalno) rinkdavosi  kartą metuose, visgi kasdien nelabąsias ir nelabuosius sutiksite ant Jono (vadinamojo Raganų) kalno. Čia jau 35 metus apaugusios kopos parabole vingiuoja beveik 100 liaudies meistrų skulptūrų takas, porinantis mums savo linksmas ir pamokančias istorijas. Kalnas gyvas turistinių grupių, šeimų ir ypač vaikų išplėstomis akims ir juoku: tik čia galima paglostyti patį Liucipierių, parymoti su miško Sodintoju, nusilenkti Laukiančiosios daliai, čia išgirsite legendą apie milžinę Neringą… Bus įdomu kiekvienam: čia suaugęs pasijus lygus vaikui, o vaikai tiesiog maudysis emocingų pasakojimų jūroje.  20 minučių čia Jums virs 2 valandomis. Raganų burtai, ne kitaip!

249635_221547557863792_7112350_n.jpg     2 –     Gintaro įlanka

Šioje marių įlankoje, ties kuria buvo senasis Griekynės kaimas 19 a. 2 pusėje būtume radę gintaro kasimo įmonės „Stantien&Becker“  žiemos uostą ir prieplaukas. Visai greta plyti Juodkrantės sengirės pakraštys su pagoniškomis Griekų liepos ir Juodkrantės gintaro lobio istorijomis. Įstabi gintaro kasėjų kolonijos epopėja, jos reikšmė Juodkrantės kurorto gimimui ir vystymuisi. Seniai čia nebekasamas gintaras, bet kasmet žmones sutraukia Baltų vienybės diena su nendrinių skulptūrų ugnies fejerijomis per rudens lygiadienį…

3 –     Juodkrantės vilų rajonaskolezui.jpg

 Juodkrantė– tai žymus 19 ir 20 amžių sandūros Vokietijos , o nuo 1923 ir Lietuvos kurortas. Čia, žvejų kaimelio pakrašty, nuo nykstančios Europos pašto kelio stoties prasidėjo įdomi kurorto istorija. Ją mena senieji viešbučiai ir vilos, kartais pamiršusios savo senuosius pavadinimus, tačiau jie prasimuša savo įdomia architektūra ar nesunaikinamu užrašu.  „Kurische Hof“, Majaus viešbučių, „Luisenbad“ gydyklos, „Mon bijou“, „Hubertus“,  „Rose Garten“, „Liselotte“ ir kitų vilų istorija dar laukia savo atradėjų; svajojame  sulaukti bent pusės tiek garlaivių, kiek švartuodavosi prie senosios – naujosios prieplaukos. Gaila pražuvusio kurorto pasaulio, jaudina jo nevienareikšmiška istorija ir keistai jame atsispindinti Juodkrantės dabartis. Atspindžiai, priverčiantys susimąstyti.

kormoranai.JPG     4 –   Juodkrantės pilkųjų garnių ir kormoranų kolonija

 Vos už kilometro už Juodkrantės Nidos link, Avikalnio papėdėje – vienas iš prieštaringiausiai vertinamų gamtos objektų Lietuvoje. Gamta, žmogus, ekologija. Savotiška gamtos procesų      apytakos ratų iliustracija, žmogaus ir gamtos frontų priešprieša. Tačiau paukščiams tai nė motais. Virš neaplenkusių šio objekto galvų verda triukšmingas paukščių kolonijos gyvenimas. Unesco paveldo žemėje nevienareikšmis ir sudėtingas kelias į gamtos ir žmogaus sambūvį.

5 –     Juodkrantės krantinė – naujųjų laikų traukos objektasjuodkrantes_krantine.jpg

Marių erdvė ir nuostabūs saulėtekiai – tikras rojus mėgstantiems juos sutikti su meškere rankose. Puikūs pasivaikščiojimų ir dviračių takai, žaluma, miško siena ant kopų ir vandens mėlis mariose traukia kiekvieną. O kur dar rūkytos žuvies kvapas ir nuostabus jos skonis! Sako, ji čia skaniausia… Į Juodkrantę sako, net kalmarai poilsiauti atplaukia, o žvejai juos ir pričiumpa, kad be vizos… taip pažeidėjai  ir patenka greta ungurių, karšių, ešerių, ant mūsų gomurio. Krantinėje skulptūrų parkas „Vanduo ir žemė“. Kiekviena skulptūra ištisas pasaulis, pamokanti, linksma ar liūdna istorija, nepatingėkite perskaityti skulptūrų pavadinimus ir galbūt, išgirsti ar sukurti savąsias istorijas. Kūrė šį parką skulptoriai iš viso pasaulio. Prisėskite ant suoliukų, atsukite veidą marių gaivai, – čia užuovėja nuo pasaulio kakofonijos.

liudviko_rezos_kulturos_centras_300x225.jpg     6 –     Juodkrantės muziejai

Nuo krantinės ranka pasiekiami ir Juodkrantės muziejai ir renginių vietos. Be šurmuliuojančių Žvejo šventės ir folkloro festivalio „Pūsk vėjuži“ masinių renginių Juodkrantėje nėra. Tačiau visada verta pasiklausyti klasikinės muzikos koncertų senojoje Juodkrantės evangelikų liuteronų bažnyčioje, nueiti į renginius lauko estradoje ir koncertų salėje: čia skamba opera ir šiuolaikiniai ritmai, vieši aktoriai ir kino kūrėjai, įvairūs vaikų kolektyvai, instrumentalistai. Liudvikos Rėzos kultūros centre aplankykite Juodkrantės istorinę ekspoziciją, parodų salę, dalyvaukite susitikimuose, pristatymuose, diskusijose ir edukaciniuose užsiėmimuose, paklausykite paskaitų. Ąžuolų paunksmėje pagerbkite Martyną Liudviką Rėzą, šios žemės sūnų, pasaulio šviesuolį, prūsą, tiek daug nuveikusį Lietuvai… Krantinėje surasite Vėtrungių galeriją, įdomų ir netikėtą Miniatiūrų muziejų, tapsiantį jums tikru atradimu. Juodkrantėje nepriimtina visą laiką „kepti“ pliažo saulėje, kai galima tiek daug pamatyti. Lavinkis!

7 –     Dendrologinis takasdend.jpg

Jis prasideda Gintaro įlankoje ir baigiasi ties Juodkrantės kapinėmis. Takas kerta dalį Juodkrantės sengirės. Jūs – pamokoje po atviru dangumi. Susipažinsite su medžiais ir krūmais, pasėdėsite ąžuolų paunksmėje, pasiklausysite paukščių, galbūt sutiksite grakščią stirną, pasidžiaugsite miško vaizdų įvairove. Tai puikis žygis šeimai su vaikais ar garbiems senjorams. Žiūrėk, klausykis, fiksuok.

 1280px_Forest_in_Juodkrant__.jpg8 –    Juodkrantės parabolinių kopų ir „Karališkosios“ girios pasaulis

Tai dar tik laukianti savo atradėjų miškinga teritorija nuo Lapnugario iki Avikalnio. Nuo Lapnugario (Raganos arba Bloksbergo kalno) prasideda Juodkrantės sengirė. Čia tarp šimtamečių pušų iki vilų rajono plytėjo kurorto pasivaikščiojimų vietos romantiškais pavadinimais: Elfų miškas, Šviesiaplaukės Evės kalnas, Plikasis kalnas, Sužadėtinių takas, – čia būta apžvalgos aikštelių, pavėsinių, suoliukų. Ties dabartiniu Juodkrantės švyturiu stovėjo nuostabus apžvalgos paviljonas su vaizdu į marias, jūrą ir Kuršių neriją. Nors smarkiai apaugusi, bet išliko buvusių takų sistema, auga liepaitė greta nukirstos žymiosios Griekų liepos Lapnugario papėdėje. Čia ištisa atradimų žemė. Mišku galima paėjėti buvusio pašto kelio dalimi, paklausyti jo istorijų, arčiau Juodkrantės  pamatyti  tarybinės invazijos, buvusio  karinio dalinio griuvėsius arba pabandyti nepaklysti parabolinių kopų kanjonuose tarp Juodkrantės ir tako į jūrą; užgriebti Raganų kalno pakraštį ar pasigėrėti atsiveriančiais vaizdais į jūrą; judėti mėlynių pilno pušyno šlaitais link kormoranų kolonijos, atrandant gilius slėnius, stačius šlaitus, nuostabią miško įvairovę nuo šimtamečių medžių iki žmogaus ir medžio kovos su vėju ir smėliu pavyzdžių. Juodkrantės kraštovaizdžio draustinis – visiškai nežinoma žemė tyrėjui ar gamtos draugui. Čia dar tik planuojami maršrutai, ir kol kas – jūs pirmieji atradėjai, o jei paklysite: eikite arba link jūros arba link marių, nes mūsų kraštas – juostelė tarp dviejų vandenų. Keliaukite!

9 –    Juodkrantės paplūdimiai      jura.jpg

Čia nerasite žmonių „skruzdėlyno“. Kiekvienas čia suras savo robinzonišką vietelę. Jei norite saugesnio ir labiau komfortiško poilsio saulėje ir jūros bangose – jums centrinis bendrasis ir moterų pliažas su įdegusiais gelbėtojais, kavinėmis ir vandeniu atsigerti. O iš abiejų jo pusių plyti robinzoniški paplūdimiai. Tik neperženki rezervato linijos, neteršk paplūdimio, netrypk trapios augalijos ant apsauginės kopos – Kuršių nerijos sargo ir gelbėtojo. Šios kopos suformavimo istorija ir dabartis – nuostabi pažinimo enciklopedija, paminklas žmogaus ir gamtos bendradarbiavimui.  Įsiklausyk į smėlio muziką ir ji tau papasakos tikrą simfoninę dramą. Tada tu jau kitaip palydėsi saulę, kai ji gulsis į jūrą… Žiūrėk, klausyk ir būk atsakingas.

    10 –  Juodkrantė – aktyvių žmonių kraštastrasos_ruduo.jpg

Energija čia sklinda iš žemės, miško ir jūros. Pati šio krašto istorija skatina nenurimti, judėti, kurti, gyventi. Sportinio orientavimosi trasos Juodkrantės kraštovaizdžio draustinyje – puikus aktyvaus poilsio būdas šeimoms ir draugų kompanijoms ir mėgstantiems vienatvę. Nusipirkę žemėlapį jūs pėsčiomis, dviračiais ar mojuodami šiaurietiško ėjimo lazdomis leiskitės į punktų paiešką po įdomias Juodkrantės ir jos apylinkių vietas. Neapsiriksite: emocijos ir fizinis krūvis jūsų kuprinėje. Ties stadionu jūsų laukia treniruokliai, kur kiekvienas gali pakelti savo tonusą. Skubantiems Juodkrantėje – takai dviratininkams. Šis būdas nepamainomas aktyviems žmonėms, norintiems pasiekti viską greičiau, ypač jei atvykote tik keletui dienų. Minkite pedalus ir tyrinėkite. Krepšinio aikštelė prie mokyklos ir stadionas – aistringų ir aktyvių visokio amžiaus žmonių laukia visada ir niekada nebūna tuščios. Nelauk ir tu. Juodkrantėje galite pasigėrėti pajūryje ar ties Avikalniu jėgos aitvarų mėgėjais, o vasaros sezono metu dalyvauti nemokamuose jogos užsiėmimuose paplūdimyje – tai tikra atgaiva kūnui ir sielai. Tereikia tik noro ir profesionalūs treneriai parodys jums kryptį. Pakilk ir judėk…

visitneringa.com

© 2014, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.