0

Juvelyrikos dirbinių su gintaru paroda „Atspindžiai“

balandžio 30, 2014 Muziejai, Parodos, Renginiai

Baltijos gintaro meno centras (Šv.Mykolo g. 12) kviečia į juvelyrikos parodos „Atspindžiai“ atidarymą.
„Atspindžiai“ – dviejų menininkių – Anos Lazauskienės ir Joanos Jasaitytės–Žilinskės juvelyrikos dirbinių su gintaru kolekcijų
pristatymas. Parodoje atsiskleidžia ne tik skirtingas juvelyrių gintaro interpretavimas, bet ir jų vidinio pasaulio, kūrybos kelio atspindžiai.

Gintaras - fosiliniai sakai. Tai organinës kilmës mineralas.
Ana Lazauskienė – neprofesionali menininkė, netikėtai atradusi meilę papuošalų kūrimui daugiau nei prieš penkerius metus. Darbas su gintaru menininkei tapo nedideliu iššūkiu – prisijaukinti šią gana kaprizingą ir trapią,medžiagą nėra lengva. Vis dėlto gintaras A. Lazauskienės sukurtuose papuošaluose tampa visaverčiu tauriųjų metalų ir brangiųjų akmenų kaimynu ir įgauna karališkos nelegancijos. Menininkės kūrybos skiriamasis ženklas ‒ subtilus rafinuotumas. Gintaras, brangieji akmenys, sidabras ir auksas įgyja geometrines formas ir jungiasi į puošnias kompozicijas. Juvelyrė meistriškai žaidžia medžiagų faktūromis ir spalvomis, kurdama estetiškai švarius ir unikalius papuošalus. A. Lazauskienės „Atspindžiai“ – tai tylus jautrumas grožiui, vidinis subtilumas ir moteriškumas.

Joana Jasaitytė–Žilinskė – profesionali juvelyrė, kurianti papuošalus jau keturiolika metų. Ši menininkė jau seniai pamilo gintarą kaip neribotų galimybių medžiagą. Jos darbai – itin ryškūs neriboto kūrybingumo ir menininkės pasaulėžiūros atspindžiai. J. Jasaitytės–Žilinskės kūryba formų laisvumu artima gaivališkai gamtai bei atspindi nevaržomą vidinį gyvenimą.
Gintarą juvelyrė daugiausiai naudoja nešlifuotą, natūralų. Su gintaru, auksu, sidabru derinamos ir labai netikėtos medžiagos – vilna, anglis, titanas, epoksidinė derva… Kiekvienas kūrinys – tarsi gyvas, pulsuojantis norganizmas, asmeniškas menininkės kūrybinio kelio atspindys. Pavyzdžiui, menininkei svarbiausias kolekcijos kūrinys – kaklo papuošalas „Gijos“, kurio keturiolika gijų simbolizuoja keturiolika kūrybos metų – „ilgų, trumpų, lengvų ir sunkių“. Visi Joanos sukurti papuošalai pasakoja, atspindi atskirą savo ir kūrėjos istoriją.
Visada kūrybiniams eksperimentams bei naujiems autoriams atviras Baltijos gintaro meno centras šįkart kviečia susipažinti su dviejų moterų skirtinga, bet kartu viena kitą papildančia kūryba – dviejų moterų „Atspindžiais“.

Paroda veiks balandžio 29 d.–birželio 1 d. Baltijos gintaro meno centre, Šv. Mykolo g. 12.

„Baltijos gintaro meno centras“

© 2014, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.