0

Kalėdinius žaisliukus pasidarykime patys

gruodžio 19, 2010 Amatai, tradicijos ir papročiai

Artėjant didžiosioms metų šventėms daugelis suskubo puošti Kalėdų eglutes ir visus namus. Tačiau tai nemažai kainuoja. Vis dėlto yra būdų, kaip būstą papuošti netradiciškai ir kartu sutaupyti.

© Ingos Juodytės nuotr. Patarimas: M.Liugienė pataria žaislus eglutei puošti gamintis patiems, nes tai ir pigu, ir gražu, ir vertinga.

Tradicijos grįžta

Artėjant Kalėdoms, kiekvienas namuose stengiasi susikurti kuo jaukesnę aplinką, įvairiausiomis mielomis smulkmenomis ir žaisliukais papuošti eglutę.

Vilniaus etninės kultūros centro vyriausioji edukacijos koordinatorė Marija Liugienė jau seniai nebeperka papuošimų Kalėdų eglutei. Moteris visas dekoracijas pasigamina pati. Be to, ji visą gruodžio mėnesį veda pamokėles norintiems išmokti pasigaminti kalėdinius atributus patiems.

„Turiu pripažinti, kad tradicija – eglutę ir namus puošti pačių darytais žaisliukais jau sugrįžta. Smagu, kad žmonės nori atgaivinti tokius gražius papročius. Kiek žinau Anglijoje taip daroma jau seniai“, – pasakojo M.Liugienė.

Natūralus grožis

Moteris tikino, jog tokių žaisliukų gamyba praktiškai nieko nekainuoja.

„Namie pagaminti eglučių papuošimai dažniausiai daromi iš šiaudų ar nendrių stiebelių. Pastarųjų lengvai galima rasti ežero pakrantėse. O tada lankstyti įvairiausias figūrėles“, – teigė M.Liugienė.

Be to, žaisliukus galima pagaminti iš spalvoto popieriaus ar netgi kiaušinio lukšto.

„Norint padaryti gražų paukštuką, tereikia išpūsti kiaušinio turinį ir priklijuoti popierinius sparniukus. Žaisliukas bus gražus ir tikras“, – patirtimi dalijosi Etninės kultūros centro darbuotoja.

Moteris tvirtino, jog ypač estetiškai ant eglutės atrodo maži rojaus obuoliukai: „Ir kvepia skaniai ir gražu pažiūrėti, iš karto traukia akį.“

„Aš labai vertinu tuos žmones, kurie ateina pas mus į centrą ir mielai mokosi gaminti žaislus. O patys gražiausi man yra iš šiaudų padaryti papuošimai. Tada eglutė spindi tarsi auksinė. Iš balto popieriaus išlankstyti žaisliukai taip pat atrodo pasakiškai – tarytum baltas sniegas, nusileidęs tiesiai ant Kalėdų eglės“, – kalbėjo M.Liugienė.

Moters visai nežavi ir netgi piktina parduotuvėse parduodami netikri ryškūs ir blizgantys burbulai, nes viskas turi būti natūralu ir paprasta.

„15 minučių“/Egidijaus Jankausko nuotr.

Labai pigu

Etninės kultūros centro koordinatorė pripažino, jog pastaruoju metu patiems gamintis žaislus yra ne tik smagu, bet ir labai ekonomiška.

„Manau, tokia gamyba labai naudinga ir pigi. Darant žaisliukus reikėtų nusipirkti nebent klijų, nes visas kitas priemones galima rasti namie. Seni saldainių popieriukai, surinkti šiaudai ar nendrės, kankorėžiai, obuoliukai – visa tai galima rasti čia pat, kieme“, – šypsodamasi kalbėjo M.Liugienė.

O smaližiai, moters manymu, gali ant eglutės pakabinti iškeptų forminių sausainių ar saldainių, nes senovėje buvo įprasta eglutę puošti meduoliukais ar pačių pagamintais gardumynais.

Suartinantis procesas

M.Liugienė teigė, jog gamindami žaislus žmonės ne tik lavina vaizduotę, bet ir pasineria į smagias diskusijas ar pokalbius.

„Kai mokau žmones daryti puošmenas, matau, kaip jie diskutuoja, bendrauja, kaip stengiasi vienas kitam patarti, padėti. Visada stengiuosi ne tik mechaniškai demonstruoti gaminimo procesą, bet ir papasakoti, kaip tokios tradicijos atsirado. Natūralu, jog tada kyla įvairiausių klausimų“, – kalbėjo moteris.

Ji įsitikinusi, kad darbšti ir išmoninga šeima per kelis vakarus kuo puikiausiai pasigamintų tokių kalėdinių puošmenų šventei. Tokiais žaislais papuošti namai taps daug originalesni.

Diena.lt

© 2010, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.