0

…kaip rusai pardavė Aliaską

birželio 7, 2014 Pasaulyje, Technologijos

1867 metų kovo 30 dieną Rusijos Imperija pardavė savo turėtą teritoriją Amerikos žemyne. Šioje teritorijoje šiandien įsikūrusi Aliaskos valstija – JAV vyriausybei ši žemė kainavo apie 4,75 cento už hektarą, arba iš viso 7,2 milijono dolerių (čekis parodytas nuotraukoje). Iš amerikiečių pusės sanderį atstovavo valstybės sekretorius Viljamas Siuardas (William Seward) – iš čia kilęs paskutinįjį kovo pirmadienį švenčiamos „Siuardo dienos“ pavadinimas. Kokios gi buvo šio Rusijai nesėkmingo sandėrio smulkmenos?

aliaskos_pardavimas_jav-f

Rusijos valstybė tuo metu buvo gan sudėtingoje finansinėje padėtyje, o jos valdovas caras Aleksandras II bijojo, jog praras Aliaskos teritoriją kokiame nors ateities konflikte, negaudamas jokios kompensacijos. Vieni realiausių varžovų buvo britai, kurie su savo puikiu laivynu lengvai galėjo užgrobti sunkiai apginamą regioną. Dėl šios priežasties Aleksandras II nusprendė parduoti teritoriją JAV ir rusijos diplomatui Eduradui Stekliui (Эдуард Андреевич Стекль) 1867 metų kovo pradžioje davė įsakymą pradėti derybas su JAV valstybės sekretoriumi Viljamu Siuardu. Sutartis buvo pasirašyta kovo 30-ąją po visą naktį trukusių derybų – nustatytą įsigijimo kaina buvo 7,2 milijono JAV dolerių. Viešoji amerikiečių nuomonė šiuo klausimu buvo iš esmės teigiama, tačiau kai kuriuose spaudos leidiniuose jis buvo išjuokiamas tokiais epitetais kaip „Siuardo beprotystė“ („Seward’s folly“), „Siuardo ledo skrynutė“ („Seward’s icebox“).

1890 metais Aliaskoje buvo rasti aukso ištekliai. 1968 metais – nafta. Aliaskos įsigijimas JAV atsipirko šimteriopai, ir šiandien Aliaskoje kovo paskutinysis pirmadienis vadinamas „Siuardo diena“ („Seward’s Day“).

technologijos.lt

© 2014, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.