0

Festivalis „Kilkim žaibu“

birželio 15, 2014 Renginiai

Laura Kešytė
Baltiškas senųjų tradicijų ir sunkiosios muzikos festivalis „Kilkim žaibu“ šįmet žada ypatingus atlikėjus.

Birželio 20–22 dienomis Varniuose prie Lūksto ežero 15-us metus iš eilės griaudės didžiausias Baltijos šalių folkloro ir alternatyvios muzikos festivalis „Kilkim žaibu“. Renginio organizatorių teigimu, šis festivalis šiandien yra didžiausias tarp tokio žanro renginių ne tik Baltijos šalyse, bet ir visoje Rytų Europoje.
kilkim

15min.lt kalbina vieną iš „Kilkim žaibu“ organizatorių, Klubo „Pikuolis“ prezidentą Daividą Kurlį.

– Kaip šis festivalis susijęs su baltų kultūra?

– Baltų kultūros demonstravimas – viena iš esminių festivalio „Kilkim žaibu“ sudėtinių dalių. Renginyje atgimsta senos tradicijos, žaidimai, papročiai, apeigos, dalyvauja baltiški archajinio folkloro kolektyvai, vyksta viduramžių karybos demonstravimas.

Daividas Kurlis / Asmeninio archyvo nuotr.

Daividas Kurlis / Asmeninio archyvo nuotr.

– Kuo išskirtinė yra šio festivalio data?

– Jau ketvirtus metus iš eilės festivalio datą sąmoningai pasirenkame per pačią vasaros saulėgrįžą.

Kadangi vienas iš festivalio kertinių pagrindų visada buvo senųjų tradicijų puoselėjimas, vasaros saulėgrįžos kalendorinė šventė tarsi pastūmėjo festivalį į naują etninių kultūros lobynų erdvę.

Netikėtai netgi patiems organizatoriams treji savito saulėgrįžos šventimo metai įrodė, kad pasirinkta dvipusė šventės tema tapo įdomi tiek įvairių šalių dalyviams, tiek žiūrovams. Ypatingą reikšmę įvairiose kultūrose turinti saulėgrįžos šventė tradiciškai yra švenčiama visame pasaulyje.

Tai, kad šios šventės esminius momentus ir senuosius pagrindinius elementus galima jungti su šiuolaikiniu menu, drįstame manyti, yra ganėtinai netikėta.

– Kiek šių metų festivalyje bus scenų? Kokius kolektyvus išgirsime?

– Kadangi festivalio jubiliejaus laiko tarpas ilgas (3 dienos ir 3 naktys), šiemet mes apsisprendėme atsisakyti papildomų scenų. Visi koncertai vyks vienoje, profesionalioje, labai didelėje scenoje. Visi kviesti festivalio dalyviai yra saviti ir unikalūs, tarp jų ir garsūs pasaulinio lygio atlikėjai. Kiekvienos grupės pasirodymui norisi atitinkamo susikaupimo.

VIDEO: Kilkim Žaibu 15 anonsas (teaser)

Todėl ruošdami programą rėmėmės sąvoka, kad geriau kokybė nei kiekybė. Atsisakėme perkrautos programos, kai žiūrovai pervargsta ir nebespėja pamatyti visų atlikėjų. Šįkart kelios scenos, mūsų supratimu, būtų tikras minusas renginiui.

Atlikėjų bus iš tikro labai daug – iš viso daugiau kaip 30 kolektyvų iš 13 valstybių. Visus juos pamatyti – nemažas jėgų išbandymas žiūrovams. Skirtingai nei ankstesniais metais, šių metų festivalio pagrindine grupe pasirinkti ne metalo muzikos atlikėjai. Tai senovės šaukliai iš Norvegijos „Wadruna“ – garsiausia pagoniškos ambient muzikos grupė pasaulyje.

Kiti atlikėjai taip pat ne ką mažiau garsūs, tai death metalo pažiba iš Olandijos „Asphyx“, garsiausia Graikijos metalo grupė „Rotting Christ“, pagoniško metalo lyderiai iš Suomijos „Moonsorrow“, be kompromisinio metalo skleidėjai iš Australijos „Destroyer 666“, garsiausia Vokietijos black metalo grupė „Endstille“, žymiausia visų laikų Baltijos metalo grupė iš Latvijos „Skyforger“, nepabūgę neramios situacijos savo gimtinėje į renginį atvyksta ir garsiausia Ukrainos metalo grupė „Nokturnal Mortum. Ir tai tik dalis atlikėjų, jų tikrai bus daug ir įdomių.

Anot sunkiosios muzikos melomanų, niekas nepamena, ar toks stiprus atlikėjų rinkinys buvo apskritai kada surinktas Baltijos krašte. Bet kuriuo atveju, tai bus triuškinantis seniausio Lietuvos metalo festivalio jubiliejus!

– Kaip bus užtikrinamas festivalio lankytojų saugumas?

– Festivalis „Kilkim žaibu“ vietos valdžios atstovų pripažintas, kaip vienas saugiausių ir švariausių renginių, vystančių Žemaitijoje. Nežiūrint ne visada palankios visuomenės nuomonės apie sunkiąją muziką, renginio publika išskirtinai tvarkinga, draugiška ir supratinga. Festivalio viduje apsauga reikalinga tiktai formaliai.

FOTOGALERIJA: Festivalio „Kilkim žaibu“ akimirkos (9 nuotr.)

Kadangi daugiau nei trečdalį renginio publikos sudaro užsieniečiai bei kūrybinės erdvės išsiilgę sunkiosios muzikos melomanai, tai apsaugai pagrindinis keliamas uždavinys yra apsaugoti renginio išorines ribas nuo vietinės publikos veržimosi. Kitaip sakant, visa agresija lieka renginio išorėje, ne viduje.

Pastebėjimas dėl ekologijos. Tai labai svarbi ir principinė mūsų renginio dalis. Šiandien daugelis panašaus masto analoginių renginių organizatorių susiduria su sunkiu publikos auklėjimo uždaviniu. Ir tai labai rimta užduotis vartotojiškos masės renginių organizatoriams.

Festivalio

Festivalio „Kilkim žaibu“ akimirkos / Organizatorių archyvo nuotr.

Tačiau mums, kaip organizatoriams, čia darbo tenka mažiausiai. Su nuostaba kasmet stebime, kaip išsiskirsčius tūkstantinei istorijos ir folkloro mylėtojų bei sunkiosios muzikos melomanų miniai renginio vietoje nelieka numestos net nuorūkos. Labai tuo didžiuojamės ir kviečiame sekti kitus šiuo puikiu pavyzdžiu.

– Ar festivalio teritorijoje bus leidžiama vartoti alkoholį?

– Į festivalį draudžiama atsivežti savo alkoholinius gėrimus, draudžiama stiklinė tara, narkotinės medžiagos, grėsmę keliantys gyvūnai, ginklai.

– Ar priimate šeimas su vaikais (jei taip, ar jiems bus išskirta atskira teritorija)?

– Festivalis ypatingą dėmesį skiria atvykstantiems su šeimomis ir mažais vaikais. Jiems specialiai yra įrengtas ramybės kempingas paplūdimyje prie ežero.  Mūsų šventėje sau vietą randa ir jaunas, ir senas, besidomintis panašia kultūra ar netyčia užsukęs prašalaitis. Tikra tiktai viena, kartą atradę mūsų renginį žmonės į jį grįžta vėl.

15min.lt

© 2014, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.