0

Biržų krašto muziejuje atgyja Šiaurės karo herojai

birželio 12, 2014 Muziejai, Renginiai

Šį sekmadienį Lietuvos muziejų kelias „Atrastieji lobiai ir įmintos paslaptys“ baigia kelionę po Aukštaitiją įspūdingu stabtelėjimu Biržų krašto muziejuje „Sėla“ – čia atidaroma nauja moderni ekspozicija, kurioje atgyja Šiaurės karo herojai.   Biržų tvirtovės arsenalo nauja ekspozicija skirta XVII a. karų su švedais laikotarpiui. Muziejaus direktoriaus pavaduotoja Edita Lansbergienė džiaugėsi, kad taip žingsnis po žingsnio atgyja visa Biržų tvirtovė: Praėjusio amžiaus pabaigoje buvo atstatyti reprezentaciniai rūmai, o dabar po truputį atkuriamas ir arsenalas.  Pagrindinis šios ekspozicijos akcentas – animuoti švedų generolo majoro Adamo Ludwigo Lewenhaupto memuarai apie tvirtovės apgultį ir užėmimą 1704 metais.“

Biržų pilis. Anonsas.lt foto

Biržų pilis. Anonsas.lt foto

Šiaurės karas buvo lemtingas Biržų tvirtovei ir miestui. Švedų kariuomenė, vadovaujama A.L.Lewenhaupto, 1704 metų rugpjūtį apsupo tvirtovę ir po nesėkmingo šturmo pasiūlė tvirtovės įgulai derėtis. Po derybų komendantas pasirašė kapituliacijos aktą, įgula paliko tvirtovę, o švedų kariuomenė atsitraukdama pastatus išsprogdino. Šiuos įvykius švedų karvedys A.L.Lewenhauptas šmaikščiai aprašė savo memuaruose.

Vizualizuotas generolo majoro pasakojimas tapo patrauklia Biržų tvirtovės arsenalo naujosios ekspozicijos detale.

Mortyra Biržų pilyje

1625 metais užėmę pilį švedai išsivežė 60 patrankų.

Muziejų kelio pabaigos Aukštaitijos regione proga visą šį sekmadienį naująją Biržų tvirtovės arsenalo ekspoziciją galima bus lankyti nemokamai.

© 2014, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.