0

Kario skulptūros atstatymui jau paaukota daugiau nei 10 tūkst. Lt

birželio 17, 2014 Paveldas, Tautos balsas

Kauno miesto vadovų ir kompozitoriaus Giedriaus Kuprevičiaus iniciatyva į Vytauto Didžiojo Karo muziejaus kariliono bokštą sugrąžinti Kario skulptūrą įgauna pagreitį. Istorinės skulptūros atstatymo darbams lėšų paaukojo daugiau nei 100 žmonių. Iki praėjusios savaitės pabaigos buvo paaukota apie 10 tūkst. Lt.

Kario skulptūros atstatymui jau paaukota daugiau nei 10 tūkst. Lt

Kario skulptūros atstatymui jau paaukota daugiau nei 10 tūkst. Lt

„Mūsų siekis išlieka tas pats – iki ateinančios Vasario 16-osios šventės įkurdinti Kario skulptūrą kariliono bokšte. Tarpukariu įgyvendinant pilietinę iniciatyvą žmonės taip pat aukodavo lėšas, tad tikimės, jog ir dabar žmonės atkreips dėmesį ir nebus abejingi. Labai svarbu atiduoti pagarbą visiems valstybingumo ir nepriklausomybės kovose dalyvavusiems kariams. Tikrai džiaugiuosi, jog per ganėtinai trumpą laiką pavyko surinkti nemažą sumą pinigų. Žinau, jog aukojo ne tik kauniečiai, bet ir kitų Lietuvos miestų ir net valstybių gyventojai. Tikimės, jog aukotojai ir toliau rems kilnią idėją“, – teigė vienas iš skulptūros atstatymo iniciatorių Kauno meras Andrius Kupčinskas.

Anot vieno iš iniciatyvos sumanytojo, kompozitoriaus Giedriaus Kuprevičiaus, labai svarbu prisidėti prie istorinės atminties išsaugojimo.

„Svarbiausia suvokti savo santykį su miestu ir pademonstruoti sveiką patriotizmą ir pilietiškumą. Paaukojęs asmuo turi didžiuotis galėdamas prisidėti atkuriant vieną iš esminių miesto simbolių“, – teigė G. Kuprevičius.

Vytauto Didžiojo Karo muziejaus kariliono bokštas 1937 m. buvo sujungtas su pagrindiniu muziejaus pastatu. Pastačius bokštą, į jame paruoštą nišą 1938 m. buvo pastatyta jauno skulptoriaus Juozo Mikėno sukurta Kario („Riterio“) skulptūra.

Skulptūros liejimui buvo nuspręsta panaudoti nepriklausomybės kovų laukuose surinktas žalvarines šovinių gilzes. Jų neužteko, todėl iš intendantūros sandėlių buvo skirta dar 1700 kg žalvario gilzių. 1942 m. vokiečių okupantai skulptūrą nuvertė ir sunaikino.

„Tikimės, jog kauniečiai neliks abejingi Kario skulptūros atstatymui, tuo labiau, kad jau anksčiau savomis lėšomis yra prisidėję prie kariliono varpų atnaujinimo. Mūsų paskaičiavimais, atstatyti Kario skulptūrai prireiktų maždaug 90 tūkst. Lt., o ją pastačius kariliono bokšto bendras vaizdas tiek kauniečiams, tiek miesto svečiams keltų pasididžiavimo jausmą“, – akcentavo Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Jonas Jučas.

Lėšų Kario skulptūros atstatymui paaukojo G. Kuprevičius, A. Kupčinskas, Rytas Kupčinskas, Dainius Ratkelis, Carratu Diegosa, Jūratė Latakienė, Jonas Jučas, Vasilijus Popovas, Mindaugas Grigelis, Diana Varnaitė, Raimundas Kavaliauskas, Vygantas Gudėnas, Leonora Žukienė, Valerija Mikėnienė, Albinas Vilčinskas, Antanas Bagdonas, Rimantė Juodenienė, Gintarė Skaistė, Loreta Kudarienė, Virginija Randienė, Remigijus Skilandis, Audronė Griškonienė, Gediminas Jankus, Aurimas Ramoška, Tomas Grigalevičius, Zenonas Abramavičius, Gediminas Banaitis ir Vytautas Vasilenko ir dešimtys kitų.

Prie Kario skulptūros atstatymo taip pat prisidėjo AB „Lietuvos paštas“, UAB „Ceremina“ ir VšĮ Kauno Šilainių poliklinika.

Kviečiame visus prisijungti prie gražios iniciatyvos ir paaukoti lėšų Kario skulptūros atstatymo darbams. Sąskaitos nr. – LT59 4010 0425 0038 8593, AB DNB Bankas. Gavėjas: Kauno miesto savivaldybės administracija. Mokėjimo paskirtyje įrašykite „Kario skulptūrai“.

Kauno žinios

Baltai.lt remia šią iniciatyvą skelbdami šį straipsnelį platesniam žmonių ratui.

© 2014, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.