0

Vilniaus skulptūrą „Krantinės arka“ prašoma iškelti į kitą vietą

liepos 15, 2014 Tautos balsas

Kultūros atstovai bei visuomenės veikėjai vėl siekia, kad Vilniaus savivaldybė iškeltų daug diskusijų sulaukusią Vlado Urbanavičiaus skulptūrą „Krantinės arka“ iš Neries pakrantės Vilniaus centre.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr. / „Krantinės arka“

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr. / „Krantinės arka“

Grupė asmenų įregistravo elektroninę peticiją, kuria reikalaujama Vilniaus savivaldybės iškelti skulptūrą. Peticijos autoriai tvirtina, kad 2008-ųjų pabaigoje ją buvo leista pastatyti viešajai įstaigai „Vilnius-Europos kultūros sostinė 2009“, tačiau pagal pirminį sumanymą kūrinys turėjo stovėti čia tik iki 2010-ųjų pabaigos.

„Viešai visada buvo aiškinama, kad šis „projektas“ siejamas tik su Europos kultūros sostinės renginiais. Jau praėjo penkeri metai, tad skulptūra eksploatuojama du kartus ilgiau nei buvo planuota“, – rašoma Vilniaus merui ir administracijos direktoriui adresuojamoje peticijoje.

Tarp ją palaikančiųjų yra Nacionalinės premijos laureatas, architektas, restauratorius Napalys Kitkauskas, akademikas Jonas Grigas, verslininkas ir buvęs krepšininkas Matas Niparavičius, teatrologė Gražina Mareckaitė, smuikininkė Raimonda Daunienė, žurnalistė Aldona Žemaitytė-Petrauskienė ir kiti.

Peticijos autoriai mini, kad sostinei vadovaujant Viliui Navickui, tuometinio savivaldybės administracijos direktoriaus Vytauto Milėno įsakymu skulptūrą perėmė savivaldybė. Įsakyme termino, iki kada leidžiama eksponuoti skulptūrą šioje vietoje, neliko.

Autoriui už skulptūrą buvo sumokėta beveik 10 tūkst. litų.

„Kadangi skulptūra (projektas) buvo pastatyta laikinai, tik 2 metų laikotarpiui, reikalaujame, kad Vilniaus miesto savivaldybė, kaip skulptūros ir autorinių teisių eksponuoti kūrinį savininkė, vykdytų įsipareigojimą dėl laikino skulptūros eksploatavimo. Siūlome skulptūrą „Krantinės arka“ išmontuoti ir parinkti jai tinkamesnę vietą“, – rašoma peticijoje.

Anksčiau menininkai jau yra viešai raginę Vilniaus savivaldybę iškelti skulptūrą, tačiau peticijos dar nebuvo registravę.

Šis kūrinys Vilniuje susilaukia ne tik kritikos žodžiu – jį dažnai niokoja vandalai, taip pat ant jo ar šalia atsiranda ir kitų, pašiepiančių, kūrinių.

15min.lt

DĖL SKULPTŪROS „KRANTINĖS ARKA“ PERKĖLIMO

Vilniaus miesto savivaldybės merui

Artūrui Zuokui

Konstitucijos pr. 3, LT-09601

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriui

Valdui Klimantavičiui

Mes, Vilniaus miesto piliečiai, kuriems rūpi viešosios Vilniaus erdvės ir demokratiškas sprendimų priėmimas, kreipiamės į Vilniaus miesto savivaldybę, kad galų gale būtų priimtas sprendimas dėl skulptoriaus Vlado Urbanavičiaus kūrinio „Krantinės arka”, pastatyto tarp Karaliaus Mindaugo ir Žaliojo tiltų Neryje, perkėlimo į kitą vietą. Ši skulptūra, daugelio vilniečių pašaipiai vadinama „vamzdžiu“, nuo pat jos pastatymo visuomenėje kėlė nepasitenkinimą ir prieštaringus vertinimus dėl abejotinos meninės vertės ir išraiškos, medžiagų parinkimo, dėl derėjimo su aplinka ir kraštovaizdžiu bei dėl tinkamo miesto reprezentavimo.

Minėtą skulptūrą, vadovaujantis Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus Gintauto Palucko 2008 m. gruodžio 12 d. įsakymu Nr. 30-2481 (miestui tuomet vadovavo meras Juozas Imbrasas), buvo leista pastatyti viešajai įstaigai „Vilnius-Europos kultūros sostinė 2009“. Už šio kūrinio pastatymą ir viešo eksponavimo perdavimo teises minėtoji VšĮ autoriui Vladui Urbanavičiui sumokėjo beveik 100 tūkst. Lt, panaudodama mokesčių mokėtojų pinigus. Šio įsakymo 2 paragrafe aiškiai parašyta, kad skulptūrą leista eksponuoti tik iki 2010 metų.

Tačiau skulptūros eksponavimas Neries upėje 2010 m. nebuvo nutrauktas. Tuo metu Vilniaus miestui vadovavo meras Vilius Navickas, o tuometinis savivaldybės administracijos direktorius Vytautas Milėnas 2010 m. sausio 21 d. įsakymu Nr. 30-169 skulptūrą su autoriaus turtinėmis teisėmis perėmė Vilniaus miesto savivaldybės nuosavybėn (iš viešosios įstaigos „Vilnius-Europos kultūros sostinė 2009“). Šiame įsakyme nebeliko termino, iki kurio laiko skulptūra turi būti eksponuojama.

Skulptūra „Krantinės arka“ nuo pat pradžių visuomenei buvo pristatyta ir vertinama kaip „laikina“, t. y., kaip „meninis-socialinis projektas“. Viešai visada buvo aiškinama, kad šis „projektas“ siejamas tik su 2009 m. Europos kultūros sostinės renginiais. Jau praėjo 5 metai, tad skulptūra eksploatuojama 2 kartus ilgiau nei buvo planuota.

Kadangi skulptūra (projektas) buvo pastatyta laikinai, tik 2 metų laikotarpiui, reikalaujame, kad Vilniaus miesto savivaldybė, kaip skulptūros ir autorinių teisių eksponuoti kūrinį savininkė, vykdytų įsipareigojimą dėl laikino skulptūros eksploatavimo. Siūlome skulptūrą „Krantinės arka“ išmontuoti ir parinkti jai tinkamesnę vietą.

Prašome šį kreipimąsi pripažinti peticija Lietuvos Respublikos peticijų įstatymo nustatyta tvarka.
Pasirašyti galite čia

© 2014, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.