0

Liepos 25 d. – Jūros šventė!

liepos 25, 2014 JŪRA-UOSTAI, Renginiai

Šiandien Klaipėdoje prasideda jubiliejinė Jūros šventė. Paskutinis liepos penktadienis – sistemų administratoriaus diena. Pastebėk jį bent šiandien. Sunku pavadinti švente atominio ginklo bandymą Bikinio atole (1949 m.), tačiau būtent šis bandymas įkvėpė įžūlų madymosi kostiumėlį pavadinti bikiniu, o tai jau rimta proga. Klasikinės muzikos gerbėjai šiandien niūniuoja Mocartą – 1788 m. genijus užbaigė savo 40-ąją simfoniją. Amerikiečiai švenčia šamo dieną, o visi mėgstantys bendrauti – nuotolinio ryšio amžiaus pradžią. 1837 m. elektriniu telegrafu pasiųsta pirmoji telegrama.

juros svente

Kas galėtų patikėti, kad amžinai jaunatviškai, svaigiai, triukšmingai ir ūmiai Klaipėdos Jūros šventei jau 80 metų? Netikime ir mes! Todėl visi lekiam prie jūros, paspoksoti, ar neptūnas dar paeina. Ir patikrinti, ar mokame jūreivio eiseną patys.

Šiandiena nuo seno buvo vadinama Nuobaigomis – lietuviai ruošdavosi rugiapjūtės pabaigtuvėms. Ant paskutinio likusio nenupjauto javų plotelio, jievaro, būdavo dedamas duonos kepalas, druskos ir netgi sūrio – taip žmonės deivei Žemynai dėkodavo už derlių. Krikščionybė šią dieną sutapatino su šv. Jokūbo varduvėmis. Su kuo ją betapatintume, švęsti vis tiek yra ką.

JAV šiandien Nacionalinė šamo diena, tad ir mes galime paragauti šamo sriubos. Arba paklausyti Samo iš „Bix“ koncerto. Ar bent jau pasveikinti su švente kokį nors pažįstamą chamą. Nors jei rimtai, siūlytume nuvažiuoti prie kokios balos išsimaudyti – orai tinkami.

http://img.lrytas.lt/show_foto/?f=4&id=1218051&s=20

Į jūros šventę – senovinėmis burvaltėmis ir jachtomis

Dvylika istorinių burlaivių iš Lietuvos ir kaimyninių šalių dalyvauja Nidoje prasidėjusioje regatoje „Burpilis 2014”.

Tokią regatą jau antrą kartą organizuoja Tradicinių ir istorinių laivų asociacija, besirūpinanti Kuršų marių laivybos paveldu.

Šįkart į Nidą suplaukė naujam gyvenimui prikelti senieji ir pagal senas tradicijas pastatyti kurėnai – tradiciniai Kuršių marių žvejų laivai, iš karnų pinta valtis, Aistmarių žvejų valtis, luotas, dorė ir kiti senovę menantys eksponatai.

Ketvirtadienį senųjų laivų flotilė galynėjasi Nidos – Juodkrantės etape. Penktadienio vakarą visi laivai atplauks į Klaipėdą ir įsilies į Jūros šventės renginius – dalyvaus Lietuvos jūrų muziejaus organizuojamam tradicinių ir istorinių laivų parade „Dangės flotilė“.

Vainikus jūrai ir jūrininkams plukdys iškilminga laivų kolona

Viena iš seniausių Jūros šventės tradicijų – Jūrininkų pagerbimo ceremonija, atsiradusi dar 1934 m., puoselėjama iki mūsų dienų. Šioje ceremonijoje kasmet pagerbiami žuvusieji jūroje, visi kurie savo darbais ir žygiais garsino Lietuvą, kurdami jūrines tradicijas, jūrinės valstybės pamatus, puoselėdami ir kurdami mūsų šalies jūreivystės istoriją.

Šiemet, kaip eilę metų, antrąją Jūros šventės dieną, šeštadienį, laivai ir laiveliai 11 val. atsišvartuos nuo krantinių ir rikiuosis į bendrą laivų koloną, kurią ves Karinių jūrų pajėgų patrulinis laivas „Auštaitis“. Laivų kolona plauks 3-4 km nuo uosto vartų į atvirą jūrą vakarų kryptimi, toliau pasisuks į šiaurę ir dar 3 km plauks iki vietos. 12.00 val., vienu metu, iš visų laivų gėles ir vainikai bus nuleisti į vandenį.

http://img.lrytas.lt/show_foto/?f=4&id=1218118&s=20

Tuo pačiu laiku, 12 val, kai jūroje bus nuleidžiami vainikai, krante negrįžusieji bus pagerbiami tylos minute. Skambės visų Klaipėdos miesto bažnyčių varpai kviesdami susikaupimui ir maldai, prašant žuvusiems jūroje amžinosios ramybės ir laimės.

Kaip ir kasmet, Karinių jūrų pajėgų laivai „Aukštaitis“ ir „Šakiai“ bei pramoginis laivas „Venus“ plukdys aukščiausius šalies vadovus, kitus oficialius asmenis ir Jūros šventės rėmėjus. „Smiltinės perkėlos“ keltas „Kintai“ lydės visą laivų rikiuotę iki jūros vartų. Juo galės plaukti visi norintys klaipėdiečiai ir miesto svečiai nemokamai. Keltas „Kintai“ nuo 10.30 val. lauks keleivių Kruizinių laivų terminalo 27 krantinėje (prie scenos).

Nebijančius jūros bangų supimo ir norinčius plaukti bendroje laivų rikiuotėje į vainikų nuleidimo vietą atviroje jūroje, nemokamai plukdys Mažųjų laivų savininkų asociacijos pramoginiai laiveliai. Jie keleivių lauks išsirikiavę nuo laikinojo pėsčiųjų tilto palei Danės krantinę Šiauriniame rage. Pirmenybė teikiama keleiviams su gėlėmis.

Pagerbti žuvusius jūroje šiemet iš Klaipėdos uosto išplauks dvidešimt šešių laivų rikiuotė.

pagal lrytas.lt informaciją

© 2014, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.