0

Danijoje atskleista „Toro kūjo“ paslaptis

rugsėjo 4, 2014 Archeologija

Danų archeologai atskleidė X a. skandinaviško amuleto paslaptį. Pakabukus su įrašu runomis nešiojo skandinavų vyrai ir moterys.

Nedidelis X a. amuletas  – „Toro kūjis“ (skand. Mjöllnir) neseniai buvo rastas Danijos Lolando saloje (sala Baltijos jūroje, į pietus nuo Zelandijos salos). Jį rado vietinis archeologas – mėgėjas Torbenas Christjansenas (Torben Christjansen). Iki tol daugiau nei tūkstantis tokių amuletų buvo rasta visoje Šiaurės Europoje, tačiau tik šiame papuošale yra įrašas runomis.

Thoro kujis_amulet

T. Christjansenas apie savo radinį pranešė Lolando muziejaus archeologui Andersui Rasmussenui (Anders Rasmussen). Nustatyta , kad „kūjis“ išlietas iš bronzos, ant jo rasta sidabro bei aukso dulkių liekanų. Viena jo pusė papuošta  v ornamentu, kitoje padarytas įrašas runomis.

Tokie amuletai visuomet traktuoti kaip apsauginiai amuletai vaizduojantys „Toro kūjį“, tačiau iki šiol būtą mokslininkų abejojusiu tokia pakabukų paskirtimi. Tvirtinta, kad menamo „kūjo“ rankena pertrumpa ir spėta, kad juose vaizduojam kažkas kita.

Naujasis radinys išsklaidė visas abejones. Ant „kūjo“ esantis runų įrašas byloja: „Hmar x is“ – „Tai kūjis“. Pastebėtina, kad žmogus, padaręs šį įrašą, matyt buvo neraštingas. Jis praleido vieną raidę žodyje „kūjis“ – taisyklingas įrašas butų „Hamar“. Be to jis aukštyn kojom pervertė runą „S“. Kita vertus gali būti ir taip, kad runos įrašą padarė ir visiškai raštingas žmogus, o klaidos padarytos tyčia tik dėl to, kad neužteko vietos įrašui.

Thors-hammer-runes-e1404108744147

Šalia „Toro kūjo“ buvo rasti sidabrinių adatų bei segių fragmentai. Šie radiniai leidžia spėti, jog netoliese kadaise buvo dirbtuvės, kuriose buvo gaminami papuošalai.

***

Skandinavų mitologijoje Toro kūjis – magiškas ginklas, kurį nukalė nykštukai kovai su milžinais. Mjolniras buvo vienintelė priemonė apsisaugoti nuo šerkšno milžinų. Kūjis naikino, nors turėjo ir kitokių magiškų galių, lemiančių vaisingumą ir mirtį. Juo buvo galima atgaivinti kritusius gyvūnus, jis galėjo palaiminti vedybas. Tačiau bet kuriame mite apie Torą yra pabrėžiamos jo beribės naikinimo galios. Perkūnijos dievo tikslas buvo sutriuškinti dievų priešus – „sutrupinti jiems kojas, suknežinti jiems galvas ir sulaužyti jų stuburus“.

quest.lt

© 2014, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.