0

Mirė Lietuvos teatro ir kino legenda Donatas Banionis

rugsėjo 5, 2014 Amžina Atilsi

Netektis Lietuvos meno pasaulyje. Mirė teatro ir kino legenda, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Donatas Banionis, šių metų balandžio 28-ąją atšventęs savo 90-metį. Šią žinią portalui Žmonės.lt patvirtino Donato Banionio sūnus, režisierius Raimundas Banionis. Kino legenda Anapilin iškeliavo šią ketvirtadienio popietę ligoninės reanimacijos skyriuje.

Andriaus Ufarto/BFL nuotr. / Donatas Banionis (2010 m.)

Andriaus Ufarto/BFL nuotr. / Donatas Banionis (2010 m.)

Pastaruoju metu Donatas Banionis turėjo širdies problemų.

Atsisveikinimas su vienu garsiausių visų laikų Lietuvos aktorių vyks Panevėžyje ir Vilniuje. Tiksli informacija bus paskelbta artimiausiu metu.

DONATO BANIONIO BIOGRAFIJA
(Šaltinis: Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka)

Donatas Banionis gimė 1924 m. balandžio 28 d. Kaune Juozo Banionio ir Onos Banionienės-Blažaitytės šeimoje. J. Banionis, kilęs iš valstiečių, buvo siuvėjas. Vilkaviškyje susipažino su būsimąja aktoriaus mama.

Netrukus abu susituokė ir persikėlė gyventi į Kauną. O. Banionienė dalyvavo saviveikloje, gerai dainavo. Šeima gyveno varganai. D. Banionio pirmieji vaikystės metai prabėgo gyvenant mažame mediniame namelyje Rotušės aikštėje, kuriame jis gimė.

Donatas Banionis
Donatas Banionis

Vėliau Banionių šeima persikėlė gyventi į dviaukštį mūrinį namą Muziejaus gatvėje. XX a. pradžioje Donato tėvas dalyvavo revoliuciniuose judėjimuose Lietuvoje, vėliau emigravo į Braziliją.

1931 m. grįžęs į Lietuvą, kurį laiką slapstėsi, vėliau šiaip taip vertėsi, dirbo. Donatas nuo vaikystės priprato būti savarankiškas. Tėvams anksti išsiskyrus, jis liko gyventi su tėčiu, o sesuo Danutė su mama. D. Banioniui tuo metu buvo septyneri metai.

1941 m. kovo 15 d. Panevėžyje įvyko ką tik įkurto teatro premjera. Buvo vaidinamas N.Pogodino Sidabrinis slėnis. Apie tai Donatui laiške rašė V.Blėdis. D.Banionis nutarė užbaigti mokyklą. Pavasarį, kai Panevėžio dramos teatras atvažiavo pirmųjų gastrolių į Kauną, jis ryžosi ateiti pas J.Miltinį. V.Blėdis nuvedė Donatą pas režisierių į grimo kambarį ir pasakė: Čia Donatas Banionis. Jis nori būti aktoriumi. Kitą dieną – 1941 m. gegužės 29-ąją – rašytojos Liūnės Janušytės sodelyje D.Banionis deklamavo J. Miltiniui Kossu-Aleksandriškio eilėraštį. Užmiršo tekstą. Pasakė pasakėčią Arklys ir meška. Ir buvo priimtas į teatrą.

D.Banionis metė mokslus ir kartu su grįžtančiais iš gastrolių aktoriais išvyko į Panevėžį. Tada nemanė, kad su šiuo miestu ir teatru bus susijęs visą gyvenimą. Gastrolėmis Kaune pasibaigė pirmasis teatro sezonas. Prasidėjo darbas studijoje: etiudai, improvizacijos, pratybos, J.Miltinio skaitomos paskaitos, o po jų  – naujų spektaklių repeticijos. K.Binkio Atžalyne (1941) buvo pirmasis didesnis D.Banionio vaidmuo. Jame jis vaidino Jasių Šiaučiuką. Aktorius prisimena: J.Miltinis manimi buvo patenkintas. Be to, mano pavardė pirmą kartą buvo išspausdinta laikraštyje.
altinis: Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka)

A.Aleksandravičiaus nuotr./Donatas Banionis su žmona Ona ir sūnumi Raimundu (1996 m.)

A.Aleksandravičiaus nuotr./Donatas Banionis su žmona Ona ir sūnumi Raimundu (1996 m.)

Teatro ir kino aktorius D.Banionis yra sukūręs per pusšimtį vaidmenų teatre, apie 70 – kine ir televizijoje. 2013 m. jam skirta Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija, 2014 m. skirtas Kultūros ministerijos garbės ženklas „Nešk savo šviesą ir tikėk“.

2004 metais menininkas apdovanotas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro didžiuoju kryžiumi, 1994 metais – Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro kryžiumi. 2008 m. D.Banionis, už istorinį indėlį į lietuvišką kiną, apdovanotas „Sidabrine gerve“.

15min.lt/zmones


© 2014, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.