0

Rimti kasinėjimai Žalgirio mūšio vietoje

rugsėjo 16, 2014 Archeologija

Lenkų, lietuvių ir kitų šalių archeologai pradeda rimtus kasinėjimus Žalgirio mūšio vietoje.
Archeologų grupė iš Lenkijos, Danijos, Norvegijos, Didžiosios Britanijos ir Lietuvos pirmadienį pradeda išsamių tyrimų projektą netoli Šiaurės Lenkijos kaimo Griunvaldo, Žalgirio mūšio vietoje, praneša naujienų agentūra PAP. Tyrimų plotas užima apie 500 hektarų. Jame šiuo metu yra įsikūrusios kelios fermos, stūkso senos gyvenvietės griuvėsiai, yra du ežerai.

Fotostudijos „Geri kadrai“ fotografo Donato Babensko nuotr. / Renginio akimirka

Fotostudijos „Geri kadrai“ fotografo Donato Babensko nuotr. / Renginio akimirka

Archeologų komandos vadovas, profesorius Piotras Nowakowskis ir Lodzės universiteto teigia, kad tyrinėjant Žalgirio mūšio vietą bus naudojamasi ne kastuvais, bet ir kur kas modernesnėmis technikos priemonėmis. mTirdami Žalgirio mūšio vietą archeologai naudosis modernia technika.

„Naudosime metalo detektorius, žemės gelmių tyrimo radarus, skenerius, dronus“, – sakė jis. Žalgirio mūšio vietoje dirbs 50 archeologų. Gausiausias jų būrys atvyko iš Danijos. Prieš kelionę į Lenkiją danai išsamiai išstudijavo žemėlapius ir su kautynėmis susijusią literatūrą. „Tikimės aptikti daug su mūšiu susijusių radinių“, – teigė Danijos archeologas, klubo „Harja“ prezidentas Glennas Arramssonas.

Žalgirio mūšio vietoje 1960 m. jau vykdyti kasinėjimai. Tuomet archeologai rado beveik 200 vyrų skeletus. Šiemet mūšio vietoje taip pat rastas XIV ar XV a. laikų geležinis kirvis. Žalgirio mūšis vyko 1410 m. liepos 15 dieną. Jame jungtinė Lenkijos ir Lietuvos kariuomenė nugalėjo Kryžiuočių ordiną.

15min.lt

© 2014, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.