0

Šveicarų imunologas Bedas Stadleris: PSO sėja kvailą paniką dėl Ebolos viruso

spalio 15, 2014 MEDICINA, Pavojus sveikatai, Pavojus žmonijai

Berno universiteto imunologijos instituto profesorius Bedas Stadleris tikina, kad Ebolos viruso epidemija Europai negresia, nes medicinos sąlygos senajame žemyne nepalyginamai geresnės nei Afrikoje. Be to, profesorius pridūrė, kad vakcina nuo Ebolos viruso jau greitai pasirodys rinkoje.

ru.rfi.fr nuotrauka / Berno universiteto imunologijos instituto profesorius Bedas Stadleris

ru.rfi.fr nuotrauka / Berno universiteto imunologijos instituto profesorius Bedas Stadleris

Maža to, B.Stadleris mano, kad Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) turėtų atsiprašyti žmonijos, nes situacija su Ebolos virusu gerokai mažiau pavojinga nei apie ją yra kalbama, rašo naujienų svetainė ru.rfi.fr.B.Stadlerio teigimu, sėdama paniką dėl Ebolos viruso PSO gali surinkti jai reikiamas lėšas, o farmacijos įmonės – iš to užsidirbti.

„Bet kokia gripo atmaina yra pavojingesnė už Ebolą“, – tikina profesorius iš Šveicarijos. Jis paaiškino, kad inkubacinis Ebolos viruso laikotarpis trunka nuo savaitės iki 20 dienų.

„Tai nėra daug. Taigi, mes galime visada žinoti, kur jis (virusas) yra“, – sakė ekspertas ir pridūrė, kad dėl to virusas negali išplisti nekontroliuojamai.

Imunologas įsitikinęs, kad, pavyzdžiui, Šveicarijoje Ebolos virusas niekada neišplis.

„Pas mus kita kultūra, kitos ir higienos normos“, – teigė B.Stadleris ir davė pavyzdį apie tai, kaip skiriasi laidotuvių tradicijos Afrikoje ir Europoje. Jo teigimu, afrikiečius būtina drausminti, kad jie neapkabintų ir nebučiuotų nuo Ebolos mirusio žmogaus kūno, o daugeyje Europos šalių yra paplitęs kremavimas, kuris išvis užkerta kelią viruso plitimui.

Be to, Europos klinikos ir ligoninės yra geriau aprūpintos nei Afrikoje. „Darbuotojai jose buvo apmokyti ir žino, kaip atlikti karantiną“, – sakė B.Stadleris.

„Nuo gripo epidemijos Europoje mirė daugiau žmonių nei Afrikoje nuo Ebolos viruso“, – teigė profesorius.

Priežastys, dėl kurio daugelis žmonių taip bijo Ebolos viruso, profesoriaus manymu, yra šios: „Pirmiausia mirtingumas yra pakankamai aukštas. Antra, mirtis nuo Ebolos karštinės yra bjauri. Pacientai vemia, viduriuoja, sustoja vidaus organų veikla. Tai yra iš tiesų baisu.“

B.Stadleris įsitikinęs, kad keliama panika dėl Ebolos yra naudinga farmacijos korporacijoms. Pasak imunologo, vakcina nuo Ebolos viruso jau egzistuoja.

„Tik iki šiol niekas jai nenorėjo leisti pinigų. Įmonės neinvestuoja milijonų į vakciną, kurios negali parduoti. Dabar pasidarė aišku, kad jeigu įmonės būtų investavusios, jos būtų iš tos vakcinos uždirbusios. Šiuo metu tai tik laiko klausimas – po kelių mėnesių vakcina bus prieinama“, – tikina mokslininkas.

„Šios panikos dėka PSO tikisi pritraukti reikiamas lėšas. Jie jau tai padarė per kiaulių ir paukščių gripo epidemijas. PSO turėtų atsiprašyti“, – sakė Šveicarijos imunologas.

15min.lt

© 2014, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.