0

Audros debesų „medžiotojas“

spalio 16, 2014 Orai, Parodos

Alvydas Januševičius //

Šiaulietis fotografas Mindaugas Macaitis kartais debesis vaikosi žvyrkeliais

Šiaulietis Mindaugas Macaitis mėgsta fotografuoti įvairius peizažus. Vienas iš įdomesnių etapų jau eina į pabaigą – tai audros debesų sezonas. Vyras kartais lekia kelias dešimtis kilometrų žvyrkeliais vien tam, kad „pagautų“ gerą kadrą.
Šiauliečio Mindaugo Macaičio įamžinti debesys

Šiauliečio Mindaugo Macaičio įamžinti debesys

Mindaugas Macaitis fotografija domisi nuo vaikystės. Tai netapo jo darbu. Nebuvo tikslo iš to uždirbti duoną. Kompiuterių specialistui fotografija yra puikus laisvalaikio praleidimo būdas, hobis ir aistra.

Šiauliečio Mindaugo Macaičio įamžinti debesys

Šiauliečio Mindaugo Macaičio įamžinti debesys

Šią vasarą ir rudenį jis nusprendė dažniau pakelti akis į dangų – labiau susikoncentruoti į vieną tikslą – audros debesis.

– Kada pradėjote „medžioti“ debesis?

– Šią vasarą po Juodkrantėje sutikto įdomaus audros fronto nutariau dalį laiko skirti debesų fotografavimui. Labiausiai domino „pikti“ audros debesys, todėl vos tik išgirdęs griaustinį ar pamatęs tolumoje juoduojant dangų, sėsdavau į automobilį ir važiuodavau į tą pusę.

– Kuris mėnuo yra geriausias fotografuoti debesis?

– Rugpjūtis buvo dėkingas. Atostogaudamas pas tėvus Pakražančio kaime (Kelmės r.), nufotografavau ne vieną įdomų kadrą.

– Ar būna, kad debesys pabėga nuo fotografo?

– Svarbiausia yra pavyti audros frontą ir debesis – užvažiuoti iš priekio, užimti tinkamą fotografavimo poziciją. Tai azartiškas užsiėmimas.

Turbūt įspūdingiausias debesis „pabėgo“ nuo manęs rugpjūčio 2 dieną, kai neturėjau su savim fotoaparato, o pasiėmęs jį, vijausi debesį 30 kilometrų. Privažiuoti iš tinkamos pusės kaimo žvyrkeliais nepavyko. Tai buvo įspūdingas ciklono frontas – kraštai stipriai apšviesti saulės. Turbūt dramatiškiausias mano matytas debesų darinys.

Šiauliečio Mindaugo Macaičio įamžinti debesys

Šiauliečio Mindaugo Macaičio įamžinti debesys

–  Kokių techninių dalykų reikalauja tokia fotografija?

– Tokioje peizažų fotografijoje svarbus platus objektyvo kampas. Dalį nuotraukų teko sulipdyti iš 4-8 kadrų. įdomų peizažą nelengva nufotografuoti. turi laukti tinkamo laiko arba kažkokios gamtos dramos. Juodkrantėje atslenkantį debesų frontą fotografavau iki paskutinės minutės.

Tuomet užgriuvo liūtis. Parbėgau į viešbutį kiaurai šlapias. Smagu, kad šįkart niekur važiuoti nereikėjo – audros debesys patys atėjo pas mane.

– Kai kurie sako, kad tikrojo gamtos grožio neįamžinsi. Ką darote, kad priartėtumėte prie idealo?

– Tai savotiška loterija – atsidurti tinkamu laiku ir tinkamoje vietoje. Tikimybę sutikti audros debesis ar kažką įdomaus galima padidinti stebint orų prognozes.

Dažnokai apima jausmas, kad nepavyko nuotraukoje perteikti viso debesų didingumo. Gyvai atrodo tobulai, o fotoaparatu to perteikti tarsi neišeina. Gamta yra idealiausias dalykas.

– Ar daug tenka nuotraukas tvarkyti kompiuteriu?

– Kartais gelbsti kompiuterinės priemonės, kurių pagalba galima atkurti akimis matytą vaizdą. Mano nuotraukose daug „fotošopo“ nėra. Tiesiog tenka šiek tiek pašviesinti žemę, o dangų – vietomis šiek tiek patamsinti.

Technika negali „matyti“ žemės ir dangaus vienodai aiškiai. Kartais neužtenka vieno kadro visam frontui įamžinti – sujungiu kelis į vieną.

15min.lt

© 2014, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.