0

Karas Ukrainoje skatina baltarusius didžiuotis Baltarusija ir atsisakyti rusų kalbos

spalio 27, 2014 Pasaulyje

Dėl prasidėjusio karo Ukrainoje vis daugiau Baltarusijos gyventojų supranta, kad būti rusakalbiu ir gyventi už Rusijos ribų yra pavojinga, nes vieną dieną Maskva gali sugalvoti atsiųsti diversantus tam, kad šie žmonės būtų „apginti“, rašo naujienų svetainė euromaidanpress.com.

BelarusLithuanianCastles

Baltarusių tinklaraštininkas Vadimas Dovnaras teigia, kad Ukraina Baltarusijos žmonėms pademonstravo, jog gimtoji kalba ir tauta gali tapti pasididžiavimo šaltiniu. Baltarusijoje susikūrė savanorių judėjimas, kuriam priklausantys žmonės moko rusakalbius baltarusius baltarusių kalbos.

Tai gąsdina Baltarusijos valdžios pareigūnus, kurie nori užgniaužti šį judėjimą. Pasak V.Dovnaro, net jeigu jiems tai ir pavyktų padaryti, didelė dalis baltarusių jau nebesilaikys rusocentrinės pasaulėžiūros kaip prieš keletą mėnesių. Tinklaraštininkas įsitikinęs, kad įvykiai Ukrainoje viską pakeitė.

Baltarusijoje vis labiau domimasi savo kalba, istorija ir kultūra. Dalis žmonių net pasiryžta tatuiruotėms su Baltarusijos nacionaliniais simboliais.

Nors pastaruoju metu Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka ir pakeitė savo toną Rusijos atžvilgiu, tačiau daugelis baltarusių jį tebelaiko Maskvos marionete.

Naujienų svetainė globalpost.com primena, kad 60 metų A.Lukašenka anksčiau yra niekinamai atsiliepęs apie baltarusių kalbą, pavadinęs ją skurdžia. Tačiau, panašu, kad ir Baltarusijos vadovo požiūris į baltarusių kalbą kinta.

Spalio pradžioje A.Lukašenka pareiškė, kad moksleiviai turėtų mokytis baltarusių kalbos dar vieną papildomą valandą per savaitę. Iki šiol baltarusių kalbai šalies mokyklose skiriamos tik dvi valandos per savaitę.

15min.lt

© 2014, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.