0

Klaipėdos uostas po stipraus vėjo atnaujina darbą

gruodžio 14, 2014 JŪRA-UOSTAI, Orai

Naktį iš penktadienio į šeštadienį uždarytas Klaipėdos jūrų uostas, jame pristabdyti darbai, neįleidžiami laivai, pranešė LRT radijas. Audra Klaipėdos mieste ir apylinkėse vertė medžius.

Atnaujinta 12.32 val. Atnaujino darbą

Dėl stipraus vėjo naktį iš penktadienio į šeštadienį sustabdyto Klaipėdos uosto veikla atnaujinama – vidurdienį iš uosto išplaukia du keltai ir vienas konteinerių laivas.

Uosto vadovo padėjėja ryšiams su visuomene Dovilė Skabickaitė BNS pranešė, kad iš uosto leista išplaukti DFDS keltams „Optima“ ir „Athena“ bei vienam konteinerius gabenančiam laivui. Pasak jos, vėjas rimsta – šiuo metu jo greitis yra 13-15 metrų per sekundę.

Anot D.Skabickaitės, apie 11 val. atnaujintas ir senosios Smiltynės perkėlos darbas, tuo metu Naujosios Smiltynės keltų veikla nebuvo sutrikusi.

Nojaus nuotr. / Audra praūžė pajūryje

Nojaus nuotr. / Audra praūžė pajūryje

Vėjas – 28 metrai per sekundę

Dėl stipraus vėjo naktį iš penktadienio į šeštadienį sustabdyta Klaipėdos uosto veikla, vakarų Lietuvoje audra padarė žalos žmonių turtui. Šeštadienio rytą vėjui silpnėjant, laivų eismą tikimasi atnaujinti apie vidurdienį.

Dėl stipraus vėjo, kurio gūsiai siekė 28 metrus per sekundę, Klaipėdos uostas uždarytas nuo vidurnakčio, į Karlshamną neišplaudė jūrinis keltas, iš uosto neišleistas ir konteinerius plukdantis laivas, prie laivo saugyklos „Independence“ saugumui užtikrinti nuo vidurnakčio budi du vilkikai, pranešė LRT radijas.

Įplaukti į uostą 10 val. ryto laukė 6 laivai – 2 tanklaiviai ir 4 sausakrūviai, pranešė uosto vadovo padėjėja ryšiams su visuomene Dovilė Skabickaitė.

Pasak jos, rimtesnių incidentų uoste nebuvo – nutrūko tik vieno nedidelio laivo švartavimo lynai. Laivui į pagalbą atvyko vilkikas.

Tačiau ryte vėjas jau silpo ir apie 10 val. siekė 16-18, o gūsiuose – 20 metrų per sekundę, o bangų aukštis jūroje siekia apie 4-5 metrus. Uosto kapitono tarnyba BNS pranešė, kad keltai į Smiltynę plaukia be kliūčių, o jūrinių keltų eismą tikimasi atnaujinti apie 12 val. dienos – iš uosto bus leista išplaukti DFDS keltams „Optima“ ir „Athena“.

Pasak uosto atstovės, laikinai sutriko senosios Smiltynės perkėlos darbas, jis bus atnaujintas apie 11 val.

„Ir vakar, ir šiandien uosto priežiūros specialistai važinėja po uostą ir tikrina, ar visi laivai yra patikimai pritvirtinti prie krantinių. Apie prognozuojamas oro sąlygas buvo informuoti uosto žemės naudotojai, agentuojančios įmonės, laivų kapitonai“, – rašoma uosto direkcijos pranešime.

Ugniagesiai gelbėtojai sako, kad jiems teko šalinti daug medžių, užvirtusių ant kelių ir elektros laidų, daugiausiai Skuodo ir Kretingos rajonuose.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas BNS pranešė, kad naktį gelbėtojai 16 kartų vyko šalinti ant kelių nuvirtusių medžių, Klaipėdoje naktį apgadinti 5 automobiliai, iš jų trys – griuvus remontuojamo namo pastoliams. Medžius nuo kelių teko šalinti ir Šiaulių bei Tauragės rajonuose.

Pranešimų apie nukentėjusius žmones kol kas negauta.

Virto medžiai

Stipus vėjas apie ketvirtą valandą ryto nuvertė remontuojamo namo pastolius Klaipėdoje ant trijų automobilių, šie buvo apgadinti. Klaipėdoje Sausio 15-osios gatvėje nuvirtęs medis apgadino du „Audi“ automobilius.

Tauralaukyje, Drebulių gatvėje, „Opel Zafira“ atsitrenkė į ant kelio nuvirtusį medį. Netoli „Klaipėdos“ viešbučio uostamiestyje vėjas nuplėšė kalėdines instaliacijas, daug kur išvartytos tvoros.

Apie nuvirtusius medžius pranešama ir iš Skuodo bei Palangos.

Nuo didesnių nelaimių uostamiestį apsaugojo tai, kad pūtė pietvakarių vėjas, o ne vakarų, kuris paprastai pridaro daugiau žalos.

15min.lt skaitytojai praneša, kad Plungėje stiprus vėjas nuvertė Kalėdų eglę.

15min.lt skaitytojo nuotr./Plungėje nuvirto miesto eglė

15min.lt skaitytojo nuotr./Plungėje nuvirto miesto eglė

Liko be elektros

12 val. duomenimis, energijos tiekimas buvo sutrikęs 9 tūkst. vartotojų.

Dauguma sutrikimų įvyko dėl vėjo nutrauktų oro linijų ar dėl ant linijų užvirtusių medžių ar šakų.  Daugiausia elektros energijos sutrikimų fiksuota Klaipėdos ir Šiaulių regionuose. Šiuose regionuose be elektros liko atitinkamai 4 tūkst. ir 5 tūkst.  vartotojų.

LESTO specialistai siekia kuo greičiau atnaujinti elektros energijos tiekimą. Tikimasi, kad didžiajai daliai klientų iki vakaro bus atnaujintas elektros energijos tiekimas.

LESTO primena, jog pastebėjus nutrūkusį oro linijos laidą ar elektros linijos atvado laidą, jokiu būdu negalima jo liesti ar priartėti arčiau kaip 8 metrus. Negalima artintis ir liesti ant elektros laidų užvirtusių medžių, užkritusių šakų ar nuvirtusių oro linijų atramų, nes jie taip pat gali būti pavojingi gyvybei.

15min.lt

© 2014, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.