0

Gintaro karštligė

sausio 5, 2015 Amatai, Lietuvos aktualijos, Technologijos

Lietuviško aukso kasyba Kuršių mariose susigundė jau 6 bendrovės.

Karaliaučiaus srities gintaro kasyklų vartai jau daugiau nei metus Lietuvos juvelyrams užverti. Karjerų valdytojai neteikia vilčių, kad gintaro tiekimas Lietuvai bus atnaujintas. Aplinkos ministerija yra paskelbusi, kad leis gintarą kasti iš Kuršių marių dugno. Eilėje jau išsirikiavo šešios bendrovės.

„Fotolia“ nuotr. / Gintaro akmenukai

„Fotolia“ nuotr. / Gintaro akmenukai

Gintarą kas žemsiurbe?

Sprendimas leisti kasti gintarą Lietuvoje – beprecedentis. Prieš pradedant gintaro, mineralų ar brangakmenių kasybą būtinas konkursas. O iki šiol žemės išteklių kasybai pakakdavo specialaus leidimo, mat kasamas buvo tik smėlis, žvyras ar juodžemis. Konkurso sąlygas ir nuostatus pavesta sudaryti Lietuvos geologijos tarnybai.

Jos vadovas Jonas Satkūnas patikino, kad konkurso nuostatai turėtų būti patvirtinti kitų metų pradžioje, o eilėje jau išsirikiavo gintaro kasyba norinčios užsiimti šešios bendrovės.

„Konkursą laimėjusiai bendrovei pirmiausia teks atlikti poveikio aplinkai tyrimą, žvalgybą ir tik po to imtis gintaro kasybos darbų. Jie nėra kažkuo ypatingi.

Procesas labai panašus į povandeninio grunto valymą žemsiurbe. Kuršių marių dugno gruntas tiesiog bus kasamas, o iš jo išgryninama gintaro žaliava“, – apie būsimus darbus rimtai pasakojo J.Satkūnas.

Žvalgybos darbai – jau vasarą?

Kada Lietuvos meistrai savo dirbiniams galės naudoti lietuvišką gintarą, geologai nesiryžta prognozuoti. Manoma, kad žvalgyba startuos vasarą.

Kada konkursą laimėjusi bendrovė gintaro kasybą pradės visu pajėgumu, priklausys nuo žvalgybos rezultatų. Pirminiais duomenimis, vien ties Juodkrante turėtų būti apie 112 tonų gintaro.

Jį iškasusi įmonė valstybei už kiekvieną gintaro kilogramą turės atseikėti po 70 litų. Tai reiškia, kad vien iš Juodkrantės gintaro baseino į valstybės biudžetą tokiu atveju patektų apie 7 mln. litų. Kilogramas geros kokybės gintaro šiuo metu kainuoja apie 3 tūkst. eurų.

Gintaro kasėjus drausmins ribojimai

Nuo galimybės užsidirbti iš gintaro kasybos bendrovių neatbaido laukianti griežta kontrolė. Geologijos tarnyba ruošia ne tik konkurso nuostatus, o ir tvarką, kaip bus kontroliuojami gintaro kasėjai.

„Būtina parengti tvarką, kaip bus apskaitomas iškastas gintaras, kur ir kaip realizuojamas. Planuojame įvesti ir metines kvotas, kad Kuršių marios nebūtų išraustos vienu ypu. O ir kasti nebus galima, kada tik norima. Bus nustatytas metas, kuomet nekenkiama žuvų migracijai ar žvejybai Kuršių mariose“, – apribojimus vardino J.Satkūnas.

Gintaro meistrai slopina entuziazmą

Planams Kuršių mariose išgauti gintarą kritikos kirčių negaili Lietuvos gintaro meistrai. Juos vienijančios asociacijos iniciatyva prieš 22-ejus metus jau buvo atlikta studija, parodžiusi, kad gintaro ištekliai marių dugne labai riboti.

„Jei Karaliaučiaus kasyklose kubiniame metre grunto yra apie du kilogramai gintaro, tai mariose ties Juodkrante tame pačiame kiekyje grunto aptinkama vos 80 g gintaro. Manau, kad jo kasyba susigundžiusios bendrovės tiesiog realiai neįvertina situacijos, arba yra netiksliai informuotos. Jos tikrai turės daugiau išlaidų, nei naudos. Jei mariose būtų gausūs ištekliai,  meistrai jau seniai būtų numynę kelius, kad gintaras būtų kasamas ir Lietuvoje“, – teigė Gintaro dirbinių gamintojų ir eksportuotojų asociacijos vadovas Šarūnas Davainis.

Pasieniečių nuotr. /Gintaro kontrabanda iš Karaliaučiaus

Pasieniečių nuotr. /Gintaro kontrabanda iš Karaliaučiaus

Gintaro kelias į Lietuvą – kontrabandinis

Penkiasdešimt metų gintaro apdirbimu užsiimantis Š.Davainis neabejoja, kad legalus gintaro kelias iš Karaliaučiaus į Lietuvą jei ir atsivers, tai dar negreit. Žaliava dirbiniams ir toliau bus gabenama kontrabanda.

Taip ji Lietuvą pasiekia ir iš Ukrainos. Gintaro kontrabandos mastai ypač išaugo pasikeitus Karaliaučiaus kasyklų valdytojams, kuomet legaliai gabenti gintarą į Lietuvą uždrausta.

.15min.lt

© 2015, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.