0

Sostinės Vilniaus g. 35 apgriuvo pastato dalis

sausio 5, 2015 Miestai, Nelaimės

Violeta Grigaliūnaitė\\
Vilniaus centro kavinėje „Franki“ pietavę žmonės pajuto, kaip griūva namas.
Pirmadienį 14 val. sostinės Vilniaus g. 35 apgriuvo pastato dalis. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, nukentėjusiųjų nėra.

alfa.lt foto

alfa.lt foto

Į įvykio vietą išsiųsti medikai ir ugniagesiai gelbėtojai.

Iš pradžių pranešta, kad gali būti nukentėjusių žmonių. Tačiau vėliau Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas teigė turintis duomenų, kad nukentėjusiųjų nėra.

Kaip iš įvykio vietos pasakojo 15min.lt fotografas Irmantas Gelūnas, namo rekonstrukciją vykdantys darbininkai šalia pastato kasė duobę prieš pat griūtį. Tačiau jie spėjo pasitraukti, tad niekas nenukentėjo.

Vilniaus g. 35 įsikūrusi populiari užeiga „Franki“ vyninė, tačiau tolimiausioje pastato dalyje, ne ten, kur įvyko griūtis. Šis pastatas, pirminiais duomenimis, buvo rekonstruojamas.

„Franki vyninė“ uždaryta

„Franki vyninės“ vadovė Ieva Paulionytė 15min.lt pasakojo pajutusi drebėjimą ir kartu su darbuotojais puolusi žiūrėti, kas vyksta. „Pas mus buvo dienos pietūs, tuo metu pajutome  drebėjimą. Pasižiūrėjome, kas čia darosi, pamatėme, kad į vidinį kiemą subėgo daug žmonių, visi išsigandę. O daugiau nieko ir nežinome. Mums tai nieko nenutiko“, – sakė direktorė

Vyninė yra tame pačiame pastate, tačiau atokiausioje jo dalyje, tad tiesiogiai jokios žalos kavinei nepadaryta. Vis dėlto darbas buvo sustabdytas, kaip sakė I.Paulionytė, išeina paskutiniai klientai ir bent kol kas vyninė nedirbs. „Nors tai mūsų ir neliečia, mes saugumo sumetimais nedirbame kol kas“, – kalbėjo „Franki“ vyninės vadovė.

Anot I.Paulionytės, toje patalpų dalyje vyko kažkokie kasinėjimai, buvo daroma rekonstrukcija: „Tai nenaudojamų patalpų kampas nukrito iš Palangos gatvės pusės.“

Priminė sniego griūtį

Kitas įvykio liudininkas, UAB „Person Premier“ komunikacijos konsultantas Tomas Staniulis, dirbantis tame pačiame pastate, 15min.lt pasakojo kartu su kolegomis pagalvojęs, kad nučiuožė sniegas. „Išėjome pažiūrėti, kas įvyko, ir pamatėme nugriuvusį namo kampą“, – sakė jis.

Šiuo metu įvykio vietoje tebedirba specialistai, evakuojami žmonės, atjungiama elektra ir vanduo. „Viršuje buvo įsikūrusi agentūra, visi jau išėjo. Mes kopijuojame serverio duomenis ir taip pat eisime iš biuro. Galvojame, ar leis dirbti dar šitame pastate, ar nebeleis. Čia vyko namo rekonstrukcija, gal kokį rūsį didino, tiksliai nežinau, kas ten daroma. Gerai, kad žmonių aukų nebuvo“, – kalbėjo T.Staniulis.

Visos tarnybos suvažiavo labai greitai, teigė tame pačiame pastatę dirbantis T.Staniulis. „Stoviu dabar lauke ir matau tą pastatą. Tas namas paskilinėjęs ir iš vienos, ir iš kitos pusės, dar gali griūti toliau“, – svarstė pašnekovas.

Buvo tvarkomi pamatai

Statinys priklauso bendrovei „Mikroskopinės odontologijos centras“, darbų rangovė yra „Infrasta“, darbus vykdė „Nivaras“. Kita dalis priklausė bendrovei „Juozapas pas žurnalistus“.

Darbus atlikusios bendrovės „Nivaras“ atstovas Zenas Kaminskas BNS sakė, kad pastate buvo kasami rūsiai ir tvarkomi pamatai.

Jo teigimu, atkasus dalį pamatų, vienas iš darbuotojų pastebėjo sienoje įtrūkimą ir paragino kitus darbininkus evakuotis. Pirminiais duomenimis, darbai buvo atliekami tvarkant odontologijos kabinetą.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vilniuje nugriuvo pastato dalis.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vilniuje nugriuvo pastato dalis.

Įvykio vietoje buvęs Vilniaus teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyriaus vyriausiasis specialistas Ramūnas Šablauskas 15min.lt sakė, kad kol kas dar negalima daryti net ir pirminių išvadų, dėl kokių priežasčių pastato dalis sugriuvo. „Pavyko išsiaiškinti, kad prieš šventes vyko pamatų suvedimas, šiandien darbai buvo atnaujinti. Ir įvyko pastato gale griūtis, Palangos gatvėje, jeigu einant nuo Vilniaus g., ties ta vieta, kur anksčiau buvo „broma“, pastato kampe“, – sakė R.Šablauskas.

Specialistai bando aiškintis nelaimės priežastis, nagrinėjama turima informacija. Teritorija yra aptverta, pareikalauta, kad būtų saugoma 24 val., tuo pasirūpinti įsipareigojo rangovai.

Skaičiuos žalą

Pastatas yra saugomas kultūros paveldo objektas. Todėl savo tyrimą atlikti ketina ir Kultūros paveldo departamento (KPD) Vilniaus teritorinis padalinys. Šio padalinio vedėjas Vitas Karčiauskas sakė, kad rekonstrukcijos projektas buvo suderintas pernai balandį, statyboms pritarta irgi buvo.

„Mus informavo šalia gyvenantys žmonės, specialistai buvo, užfiksavo, bandysime aiškintis, kodėl nugriuvo ta pastato dalis – ar darbų vykdymo metu pažeisti projekto reikalavimai arba darbų technologijos, ar projekte kas nors galėjo būti ne taip. Tuo aš abejoju, nes nebuvo numatyta jokių naujų, didelių darbų. Tad klausimas, ką jie ten padarė“, – sakė V.Karčiauskas.

Statybų inspekcija nagrinės nelaimės priežastis, bet KPD specialistai skaičiuos žalą, kiek kainuos nugriuvusios dalies sutvarkymas, nes tai kultūros paveldo objektas. Taip pat ketinama atlikti procedūrinius patikrinimus.

2007-ųjų griūtis sostinės Šiaulių gatvėje

Lygiai prieš 8 metus, 2007-ųjų pradžioje, panaši nelaimė buvo sudrebinusi sostinės Šiaulių gatvę (žr. susijusius straipsnius).

Sausio 25 dieną apie 21 val. sostinės senamiesčio Šiaulių gatvėje sugriuvo 3 aukštų gyvenamojo namo dalis. Žmonės nenukentėjo, namo gyventojai spėjo išbėgti į lauką. Tąsyk be pastogės liko 12 šeimų. Iš apgriuvusio pastato ir aplinkinių namų gelbėtojai evakavo 45 gyventojus.

Griūtis nutraukė ir Šiaulių gatvės 8-uoju numeriu pažymėto namo rūsyje įsikūrusio ajurvedos centro „Shanti“ veiklą. Centro šeimininkai, vilniečiai Eglė ir Darius Kauneckai, buvo priversti ieškoti kitų patalpų.

Vėliau ekspertai nustatė, kad namas griuvo netinkamai atliekant statybos darbus – greta buvo statomas naujas daugiabutis. Dėl to statybininkai ir šio projekto prižiūrėtojai buvo teisiami.

15min.lt

© 2015, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.