0

„Spiegel“: Lietuvos valdžia įteisins tik tuos pastatus, kurie turės slėptuves nuo bombų

sausio 20, 2015 KARO PAVOJUS, KARYBA, Leidiniai, Ukraina

Lietuvos vyriausybė ruošia savo piliečius tam atvejui, jeigu Rusija ryžtųsi puolimui. Gyventojams dalinami patarimai, ką daryti karo atveju, o taip pat – ruošiamasi pasipriešinti kibernetinėmis atakomis. Apie tai rašo įtakingas Vokietijos žurnalas „Der Spiegel“, kurį cituoja Ukrainos portalas unian.net. Ukrainiečiai rašo, kad Lietuvos Vyriausybė svarsto galimybę įteisinti tik tuos naujus gyvenamuosius pastatus, kurie turės slėptuves nuo bombų.
Vokiečių straipsnyje „Lietuva ruošia gyventojus Rusijos invazijai“ rašoma, kad Lietuvos Vyriausybė baiminasi, jog Rusija gali bandyti atakuoti, todėl dalina gyventojams patarimus. „Išlikite ramūs ir nepanikuokite, – rašoma Krašto apsaugos ministerijos išleistoje atmintinėje, kurioje aiškinama, kaip elgtis prasidėjus karui. – Jeigu po jūsų langais pasigirstas šūviai, tai dar ne pasaulio pabaiga.“

Baltai.lt skaitytojai gali parsisiųsti šią atmintinę paspaudę čia. Spausdintas leidinys buvo išdalintas Lietuvos bibliotekoms, mokykloms ir karinėms institucijoms.

Jeigu prasidėtų invazija, tai lietuviai turėtų aktyviai išnaudoti tokius socialinius tinklus kaip „Twitter“ ir „Facebook“. Taip pat rengti kibernetines atakas. Be to, piliečiai raginami rengti demonstracijas, protestuoti arba bent jau prastai atlikti okupantų primestus darbus.

Unian.net straipsnyje rašoma, kad lietuviai jaučia vis didesnį nerimą dėl Kremliaus agresijos po to, kai Rusija okupavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį. 2014 metų gruodį Kaliningrado srityje Rusija surengė dideles karines pratybas, kuriose dalyvavo 9 tūkst. kareivių ir 55 karo laivai.

„Gruzijos ir Ukrainos pavyzdžiai rodo, kad mes taip pat negalime atmesti tokios galimybės ir turime būti tam pasirengę“, – ukrainiečiai cituoja krašto apsaugos ministrą Juozą Oleką.

Straipsnyje teigiama, kad prasidėjus karui Ukrainoje, Lietuva padidino išlaidas gynybai.

„Kai Rusija pradėjo agresiją prieš Ukrainą, Lietuvos piliečiai suprato, kad mūsų kaimynė nėra draugiška“, – pridūrė J.Olekas.

Ukrainiečiai rašo, kad Lietuvos Vyriausybė svarsto galimybę įteisinti tik tuos naujus gyvenamuosius pastatus, kurie turės slėptuves nuo bombų. Tai sausio pradžioje siūlė Vidaus reikalų ministerija.

15min.lt

© 2015, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.