0

Januszas Tłomakowskis ir jo utopinis Vilniaus perstatymo planas

sausio 22, 2015 Kultūra, Renginiai

Turbūt kiekvienam Vilniaus gyventojui smalsu sužinoti, kaip šiandien galėjo atrodyti sostinė. Tai bus galima sužinoti š. m. sausio 22 d. 17 val. apsilankius Lietuvos nacionaliniame muziejuje (Arsenalo g. 3) rengiamame vakare, kuriame Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto doktorantas Karolis Kučiauskas pristatys mažai kam žinomo lenkų grafiko ir Paryžiuje diplomuoto urbanisto Januszo Tłomakowskio (1896–1980) Vilniaus miesto viziją.

1932 m. sausio 16 d. tuomečiam Vilniaus miesto prezidentui Józefui Folejewskiui (taip tarpukariu vadinti merai) iš Paryžiaus atkeliavo nedidelė Vilniaus miesto futuristinio plano nuotrauka. Plano autorius – jaunas urbanistas ir grafikas vilnietis Januszas Tłomakowskis, žinodamas, kad šis miestas stokoja kryptingos tvarkybos strategijos, pasiūlė savo ateities Vilniaus viziją, vėliau atsiuntęs ir rašto darbą, kurį pavyko atrasti ne Vilniuje, o Paryžiaus universiteto Urbanistikos institute. Čia jis buvo apgintas 1931 m. daktaro laipsniui gauti. Su į dangų besistiebiančiais dangoraižiais ir net metro Vilniaus miestas turėjo tapti anų laikų pasididžiavimu.
Kultūros istorijos vakare bus pristatomas minėtasis J. Tłomakowskio kūrinys, jo utopiniai užmojai ir įtakos. Atsekama, kaip maksimalistinės studento fantazijos atkartojo žymių urbanistų idėjas, o didžiausių pasaulio miestų modelis mėgintas taikyti Vilniui, tam, kad jis „galėtų tapti panašus į didelį ir šiuolaikišką miestą.

Lietuvos nacionalinio muziejaus

Tlomakowskis_planas

© 2015, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.