0

Kodėl krikščionių šventyklos statytos pagoniškų vietoj?

sausio 27, 2015 Istorija, PASAULĖŽIŪRA

Vitalijus Michalovskis\\\\

Tradicija steigti krikščioniškus maldos namus senųjų pagoniškų šventyklų vietoje siejama su, ko gero, pačių įtakingiausiu ankstyvosios krikščionių bažnyčios popiežiumi Grigaliumi I (540 – 604 m.), kuris vėliau pramintas Didžiuoju. Tikriausiai būdamas neblogu savo meto psichologu popiežius Grigalius suvokė, kad žmonėms įprasta melstis ir aukoti įprastose šventvietėse, todėl jis teigė, kad norit patraukti į save pagonis reikia ne griauti ir niokoti brangias jiems vietas, o tiesiog bandyti ne tai drastiškai juo perorientuoti į Kristau tikėjimą:

popiežius Grigalius I (540 – 604 m.)

popiežius Grigalius I (540 – 604 m.)

„Nusprendžiau, kad stabams garbinti pastatytų šventyklų jokiu būdu negalima naikinti. Naikinti reikia pačius stabus jose. Apšlakstykime šias šventyklas šventintu vandeniu, pastatykime altorius, suneškime relikvijas, kad šventyklos, jei jos bus tvirtos, iš demonų garbinimo visus atverstų į Tikrojo Dievo garbinimą (…) ir žmonės bus labiau linkę lankytis jau įprastose maldos namuose“.

Ir iš tiesu, ši Grigaliaus I politika turėjo kur kas didesnį pasisekimą skleidžiant krikščionybę, nei pagonių nepasitenkinimą bei pyktį keliantis atviras jų šventyklų niokojimas. Nors, žinoma, fanatiškiausi krikščionybės skleidėjai Grigaliaus rekomendacijų laikėsi toli gražu ne visada.

istidom.lt

© 2015, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.