0

Ventėje iškils paminklas negrįžusiems iš marių

sausio 30, 2015 Istorija, miesteliai, NAUJIENOS

Važiuojantys pasigrožėti Ventės rage kylančiais naujais paukščių žiedavimo stoties pastatais bei mariomis, ties vienu iš keliukų, vedančių į Ventės kaimą, gali pastebėti supiltą paaukštinimą su cementiniu pagrindu viduryje. Kam jis?

© Šilokarčema.lt nuotr.

© Šilokarčema.lt nuotr.

Pavasarį čia, ant Kuršių marių kranto, bus pastatytas paminklas, kurį asociacija „Ventės ir Šturmų bendruomenė“ skyrė negrįžusiems iš marių. Ventės, o ir kitų Kuršių marių pakrantės kaimų gyventojai gali papasakoti ne vieną istoriją, kaip jų giminaičiai, kaimynai ar pažįstami negrįžo iš žvejybos. Jie žuvo audringų marių verpetuose. Daugumą kūnų vėliau marios namiškiams grąžino, tačiau būta ir tokių, kurie amžiams liko marių valdovo Neptūno valdose.

Norėdami pagerbti visus, kurie tapo Neptūno aukomis, ventiškiai sumanė ant marių kranto pastatyti paminklą, kuriam suteikė pavadinimą „Neptūno aukos“. Buvo parengtas projektas „Neptūno aukoms – į krantą negrįžusiems žvejams – atminti” ir teiktas VšĮ „Pasienio žuvys“ paramai gauti. Jam pritarta ir po įvairių procedūrų šio paminklo gaminimo darbai jau prasidėjo.

Tai bus akmeninis laivas, panašus į tradicinį Kuršių marių kurėną. Jis turėtų būti aukštas ir matytis net iš Kuršių marių. Toje vietoje, kurioje jis stovės, bus iškirsti pakrantės medžiai ir krūmai, kad nuo paminklo atsivertų didinga Kuršių marių panorama, kurioje ir nutrūko ne vieno žmogaus gyvenimo kelias. Šis paminklas turėtų būti pastatytas šį pavasarį.

© 2015, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.