0

Dusetų hipodrome vėl žirgų tradicinės lenktynės „Sartai 2015“

vasario 7, 2015 Kultūra, miesteliai, Renginiai, varžybos

Važiuojame į Sartų lenktynes : 5 patarimai, ką ten veikti, kad nesušaltumėte

Vasario 7-ąją, šeštadienį, Dusetose kaukšės ristūnų kanopos – čia vyks tradicinės žirgų lenktynės „Sartai 2015“, kuriose varžysis 71 vadeliotojai ir žirgai iš Lietuvos, Latvijos bei Estijos. Kol sportininkai aiškinsis, kas greičiausias ant ledo, žiūrovai galės išbandyti kitas šventės pramogas.
sartu lenktynes
Sartų lenktynės
Nuo 1905 metų rengiamos ristūnų lenktynės sutraukia tūkstančius žiūrovų. Anksčiau jos vykdavo ant Sartų ežero ledo, tačiau dėl šiltų žiemų prieš dešimt metų lenktynes teko perkelti į Dusetų hipodromą – čia jos vyks ir šiemet.

Bendrovės „Lietuvos žirgynas“ Sartų žirgyno padalinio vedėjas Kęstutis Svilas sakė, jog sinoptikų žadamas šioks toks šaltis – puiki žinia organizatoriams.

„Švelni žiema apsunkino darbus – buvo sudėtinga hipodrome išlieti visus reikalavimus atitinkantį ledą.

Tačiau ledą jau turime, o sinoptikų prognozės, šiomis dienomis žadančios dar didesnį šaltį, džiugina. Tikimės, jog ledą pavyks suformuoti labai greitą, galbūt net padovanosiantį naują lenktynių rekordą“, – sakė K.Svilas.

Ką veikti, jei nedalyvauji varžybose?

Lenktynių dalyviams nekyla klausimas, ką veikti Dusetose, tačiau tūkstančiams žiūrovų, atvykusių pasimėgauti reginiu, kelias valandas stovėti vietoje ir šalti nesinori. Ką veikti Sartuose, jei nesi varžybų dalyvis, pataria Dusetų seniūnas Saulius Keblys.

1. Pasivaikščiokite po mugę. Kaip ir kasmet šiemet ji bus didžiulė. Ant prekystalių netrūks visokiausių skanėstų – nuo dešrų, sūrių, riestainių iki karštų patiekalų, kuriais galėsite nuraminti gryname ore pradėjusį „dainuoti“ skrandį.

2. Nusipirkite autentiškų dirbinių. Mugėje netrūks ne tik maisto, bet ir tautodailės dirbinių. Atsitiktinių prekeivių čia nebus – visi jie sertifikuoti Žemės ūkio ministerijoje, todėl pristatys tik originalius savo rankų darbus: pintus, drožtus, lietus, austus, megztus.

„Moterys šioje mugės dalyje praleidžia daugiausia laiko, žirgai joms būna antroje vietoje“, – juokavo Sartų lenktynių senbuvis S.Keblys.

3. Pasišildykite ir pašokite prie laužų. Šiemet renginio teritorijoje bus net keli laužai, prie kurių sužvarbę žiūrovai galės ne tik pasišildyti, bet ir pajudėti. Greta skambės kapelų muzika, Sartų šventės dalyviams koncertuos ne tik vietos kolektyvai, bet ir „Sadūnai“, „Jonis“.

4. Palaikykite „savo“ žirgą. Atvažiavus į Sartų lenktynes būtina nors truputį laiko skirti pačioms varžyboms. Išsirinkite labiausiai patinkančią komandą ir stebėkite, kaip jai sekasi lenktyniauti.

Jums tai dovanos puikias emocijas, o sportininkams padidins azartą – juk varžytis, kai kažkas palaiko ir skanduoja tavo numerį, daug smagiau.

5. Aplankykite parodą. „Sartai 2015“ uždarymo akcentu taps paroda „Žirgas fotografijoje“. Įvairių autorių iš Lietuvos, Lenkijos, Rusijos ir Latvijos nuotraukos bus eksponuojamos naujajame kultūros centre „Dusetų dailės galerija“.

Visa informacija apie šių metų renginį interneto svetainėje www.sartulenktynes.lt

© 2015, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.