0

Mada, kuri šokiruoja: deimantai iš žmogaus palaikų

vasario 17, 2015 PASAULĖŽIŪRA, Pasaulyje

Eglė Plytnikaitė//

Sparčiai kintant klimatui bei senkant gamtos ištekliams esame priversti keisti ir savo įpročius. Tai ypač stipriai veikia mados industriją, kuri ilgus metus kaltinama besaikio vartojimo skatinimu. Dalis kūrėjų jau susirūpino savo kuriamais produktais ir pamėgino į viską pažvelgti kiek kitaip. Taip pradėta iš žmonių palaikų gaminti deimantus, iš kelyje žuvusių žvėrelių siūti kailinius, iš karvių odos atliekų gaminti rankines ir pan.

Deimantai iš žmonių palaikų

Kapinės okupuoja vis didesnius žemės plotus, kurie galėtų būtų naudojami kitiems tikslams. Nenorite prie to prisidėti? Tuomet švedų kompanija „Algordanza“ turi pasiūlymą, skirtą kaip tik jums – po mirties tapkite deimantu. Šis pasiūlymas tikrai neturi perkeltinės reikšmės.

„Algordanza“ priima kremuotų mirusiųjų pelenus, apdirba juos išskirdama deimantų gamybai reikalingą anglį. Tuomet ji kaitinama ir paverčiama į grafitą, o pastarasis keliauja į 1500 laipsnių krosnį. Kompanijos įkūrėjas Rinaldas Wilis teigia, kad po kelių tokio darbo savaičių žmogaus palaikai virsta į unikalų deimantą, turintį nepakartojamą, savitą atspalvį. Per metus „Algordanza“ priima maždaug 800-900 žmonių palaikų. Manoma, kad klientų būtų gerokai daugiau, tačiau kol kas juos atbaido didelė paslaugos kaina, siekianti nuo penkių iki dvidešimties tūkstančių JAV dolerių.

Cremated Remains Turned Into A Diamond (1)

Cremated Remains Turned Into A Diamond (2)

Cremated Remains Turned Into A Diamond (3)

Cremated Remains Turned Into A Diamond (4)

Cremated Remains Turned Into A Diamond (5)

Cremated Remains Turned Into A Diamond (6)

 

© 2015, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.