0

Natūralių kiaušinių dažų receptai

balandžio 3, 2015 Šventės, tradicijos ir papročiai

Prieš Velykas parduotuvėse pilna pačių įvairiausių dažų kiaušiniams – nuo miltelių plastikiniuose maišeliuose iki spalvingų lipdukų. Tačiau valgydami velykinius kiaušinukus ir duodami juos vaikams, jausitės tikrai ramiau, jei jie bus nudažyti, naudojant natūralias medžiagas. Be to, ir bus daug įdomiau dažyti natūraliais dažais…

Kavos tirščiais galite išgauti šokolado spalvą, o juodosios arbatos pakeliais – raudonai rudą. Dažydami kava arba arbata, įdėkite 4 arbatinius šaukštelius kavos tirščių arba maždaug 12 pakelių juodosios arbatos, 1 arbatinį šaukštelį acto ir pakankamai vandens, kad apsemtų kiaušinius į puodą ir virkite maždaug 15 minučių. Arbatos pakelius galima prakirpti.Nuostabi vario spalva padengs kiaušinius, dažant juos svogūnų lukštais.

Įdėjus į vandenį 3 arbatinius šaukštelius ciberžolės ir 1 arbatinį šaukštelį acto, išgausite aukso spalvą.

Burokėliai kiaušinius nudažys šviesiai violetine spalva.

Foto: Beatos asmeninio archyvo nuotr.

Foto: Asmeninio archyvo nuotr.

Norėdami margutį nudažyti ne vientisa spalva, lyg marmurinį, įvyniokite kiaušinį į svogūnų lukštus, apriškite siūlu, padėkite į puodą su vandeniu, ant viršaus uždėkite dar šiek tiek svogūnų lukštų ir virkite apie 5 minutes, tada dar palaikykite kiaušinį nuovire apie valandą. Padėkite kiaušinius ant popierinių rankšluosčių, kad nudžiūtų.

Dažydami kiaušinius daržovėmis, jums reikės apie 2 puodelių dažomos medžiagos ir 1 arbatinio šaukštelio acto ir pakankamai vandens kiaušiniams apsemti. Pavirkite mišinį 15 minučių. Atvėsinkite iki kambario temperatūros ir dėkite į nuovirą kambario temperatūros kiaušinius. Dėmesio: nedėkite kiaušinių tiesiai iš šaldytuvo į pernelyg šiltą vandenį, nes lukštas suskils. Geriausia, jei tiek kiaušiniai, tiek nuoviras bus kambario temperatūros. Sudėję kiaušinius, virkite dar 15 minučių. Jei naudojate žoleles, dėkite jų 3 arbatinius šaukštelius ar net daugiau, norėdami išgauti norimą efektą.

Norėdami, kad spalva būtų intensyvesnė, palikite kiaušinius nuovire ilgesnį laiko tarpą. Nudažyti kiaušiniai gražiai blizgės, jei juos patrinsite aliejumi.

Natūralių kiaušinių dažų receptai:

Ochros spalva – 4 puodeliai raudonųjų svogūnų lukštų. Kiaušinius virkite pusvalandį arba valandą. Priklausomai nuo virimo laiko, kiaušiniai įgaus skaisčiai raudoną arba tamsiai vyšninį atspalvį.

Aukso spalva – į karštą vandenį įberkite 2 – 3 šaukštus ciberžolės arba geltonojo imbiero miltelių, užvirinkite, kad spalva būtų intensyvesnė.

Šviesiai geltona spalva – sauja ramunėlių, 1 šaukštelis acto, vandens.

Rožinė spalva – išvirtus kiaušinius pamerkite į spanguolių arba raudonųjų burokėlių sultis.

Oranžinė spalva – galima bandyti išgauti juos dažant aitriųjų paprikų milteliais.

Violetinė spalva – į karštą vandenį pamerkite žibuoklių žiedų ir palaikykite per naktį. Jei į vandenį įpilsite šiek tiek citrinų sulčių, kiaušiniai nusidažys levandų spalva.

Mėlyna spalva – dvi smulkiai pjaustytos raudonųjų kopūstų galvos, 500 ml vandens ir 6 šaukštai baltojo acto. Šiame skystyje per naktį pamirkyti kiaušiniai įgaus tamsiai mėlyną atspalvį.

Žalia spalva – į mišinį, skirtą violetinei spalvai gauti, įberkite šaukštelį sodos arba išvirkite kiaušinius su špinatais (2 geros saujos špinatų, 1 šaukštelis acto, vandens), t.p žalią atspalvį kiaušiniams suteiks džiovintos dilgėlės arba petražolės.

Levandų spalva – užmerkite kiaušinius raudonųjų vynuogių sultyse arba žibučių žiedų, 1 šaukštelis acto, vandens.

Pasteliniai atspalviai – švelniai rožinę ir žydrą spalvą gausite įtrynę kiaušinių lukštus sauja mėlynių arba spanguolių.

Kiaušinių dažymas alksnio žieve – patikrintas ir garantuotas metodas

kiek teko skaityti apie kiaušinių dažymą natūraliais dažais (burokėliai atseit dažo raudonai, dilgėlės – žaliai)… nieks man nesigauna, išskyrus blyškias užuominas. Vienintelis šis receptas alksnio žieve yra ne sykį išbandytas ir visada veikiantis.

Teoriškai reikėtų viską susiruošti ir rauginti savaitę, kad dažai pasigamintų, bet kadangi mėgstu atidėlioti paskutinei dienai, tai šiuos dažus susiruošiau vieną vakarą, o kitą dieną jau naudojau, ir viskas puikiai veikė.

Juodi dažai iš alksnio žievės

  • kelios saujos alksnio žievės
  • šiek tiek surūdijusių gelžgalių
  • ko nors rūgštaus (galima acto)
  • pora saujų svogūnų lukštų

1. Reikia rasti alksnio rąstų. Pavyzdžiui aš vaikščiodama gatvėmis dairausi, kas kokių malkų turi parsivežęs, jei pas ką yra alksninių, galima nueiti paprašyti šiek tiek žievės. Alksnio rąstus galima atpažinti iš ryškiai oranžinio pjūvio. Šiemet tokių malkų pas nieką nepamačiau, nuvažiavau į mišką ir pamačiau, kad iš vieno griovio pripjauta ir priguldyta alksnių, tai pasidrožiau žievės nuo jų. Aš pjaunu nuo medžio, kuris yra dar nenudžiuvęs – nudrožus gabaliuką žievės, pjūvis iš pradžių būna baltas, bet per kelias minutes pasidaro oranžinis. Tai dar vienas patvirtinimas, kad medis yra alksnis.

2. Į kibiriuką sudedu žieves ir parūdijusius gelžgalius. Užpilu dažniausiai skysčiu nuo raugintų agurkų, o jei tokių neturiu, tada vandeniu su actu. Žievės ir gelžgaliai turi būti apsemti. Palieku viską geriau kelioms dienoms, bet kaip patyriau, suveikia ir po paros.

3. Į skystį, kuris pasidaro juodas ir šiek tiek paputojęs, pamerkiu kiaušinius. Nevirtus. Labai tinka merkti vašku margintus. Palieku kiaušinius valandai – dviems.

4. Išgriebiu kiaušinius – jie dar nebūna pajuodę, o tik labai neryškiai papilkėję.

5. Išverdu svogūnų lukštuose. Nusidažo patvaria juoda spalva.

Alksnio rąstus atpažįstu iš oranžinės spalvos

Alksniai turi žirginėlius, kurie paskui tampa mažais konkorėžiukais
alksnio žieve dažyti kiaušiniai
dažai per kevalą neprasiskverbia
ltvirtove.lt, 7ravioli.com/

© 2015, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.