0

Amžinasis Smiltynės grožis

balandžio 28, 2015 JŪRA-UOSTAI

Šią vietą galime vadinti uostamiesčio rojaus kampeliu. Ir ne todėl, kad į ją nepateksi tiesiog automobiliu ar pėsčiomis. O todėl, kad jos grožis ir išlaikyta senovinė architektūra lyg šiol žavi ne tik klaipėdiečius, bet ir miesto svečius iš viso pasaulio.

Amžinasis Smiltynės grožis

ve.lt, © Istorinių archyvų nuotr.

Smiltynė (vok. Sandkrug) – Klaipėdos miesto dalis, esanti Kuršių nerijoje, į pietus nuo Kopgalio. Kartu su Kopgaliu nepriklauso Neringos savivaldybei, nors yra Kuršių nerijoje ir įeina į nacionalinio parko teritoriją. Yra Lietuvos jūrų muziejus ir delfinariumas, paminklas „Albatrosas“ (12 m aukščio, atidengtas 2011 m., skulptorius Klaudijus Pūdymas, architektas Mindaugas Zabarauskas).

Beveik visą Smiltynę dengia miškai (šiaurinėje dalyje – Smiltynės miškas, pietinėje – Neringos miškas), prie jūros – kopos ir paplūdimiai. Visa Smiltynė priklauso Kuršių nerijos nacionaliniam parkui. Gyvenvietėje išlikę senų, apie 1900 m. statytų pastatų, vilų.

1900 m. dalis Smiltynės prijungta prie Klaipėdos miesto, 1947 m. – didžioji dalis Smiltynės, 1962 m. lapkričio 14 d. – ir Smiltynei priklausę miškų plotai.

Tad norime pakviesti “VE.lt” skaitytojus pasigrožėti senosios Smiltynės vaizdais.

Memel

voruta.lt

© 2015, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.