0

Kuršių nerija – geriausių 2015 metų Europos paplūdimių dešimtuke

birželio 18, 2015 Gamta, Pasaulyje

Didžiausio pasaulyje kelionių vadovo „Lonely Planet“ paskelbtame geriausių 2015 metų Europos paplūdimių dešimtuke vėl puikuojasi ir Lietuvos vardas.

123rf.com nuotr. / Kuršių nerija

123rf.com nuotr. / Kuršių nerija

„Kad ir kokios vietos ieškosite – paplūdimio, tinkamo skrosti bangas su banglente (o gal mėginti to išmokti), vietos pabūti su šeima ar tiesiog pasivaikščioti su savo mintimis, mūsų siūlomuose geriausiuose 2015 metų paplūdimiuose atrasite tinkamiausią vietą būtent sau“, – skelbia keliautojų maldaklyge vadinamas „Lonely Planet“.

Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Turistų džiaugsmui – Nidos kopos.

Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Turistų džiaugsmui – Nidos kopos.
Liutauro Balsio nuoitrauka

Liutauro Balsio nuoitrauka

Visai neseniai sudarytame sąraše galima rasti daugybę egzotiškų Europos kampelių, tačiau Lietuvos pasisidžiavimas Kuršių nerija sulaukia ne ką mažiau liaupsių.

Kuršių neriją kelionių ekspertai įvardija kaip nuostabų gamtos kampelį, garsėjantį balto smėlio kopomis ir pasakiškais paplūdimiais.

„Visus, kurie nori pabėgti nuo miesto šurmulio, pasitiks švarus smėlis ir unikalus kraštovaizdis. Čia galima rasti girių ir pievų, pritraukiančių sparnuočius. Tai rojus žmonėms, kurie mėgsta stebėti paukščius.

Be to, čia galite grožėtis didžiausiais Europoje judančių smėlio kopų pasirodymais, sukurtais pačios gamtos, Parnidžio kopose galite ramiai į vandenį palydėti paskutinius saulės spindulius. Dėl puikaus kraštovaizdžio ši vieta įtraukta į UNESCO sąrašą“, – rašoma „Lonely Planet“.

Keliautojai įspėjami, kad Kuršių nerija yra itin saugoma vieta ir čia privaloma laikytis visų saugumo taisyklių, kurios užtikrina, jog nebūtų pažeista ten esanti ekosistema.

Greta lietuviškojo rojaus, sąraše yra daug kitų įspūdingų Europos paplūdimių. Pateikiame jį visą.

123rf.com nuotr./9519049_l

123rf.com nuotr./Jazz paplūdimys.

Jaz paplūdimys, Juodkalnija

Jeigu ieškote vietos, kurioje norėtumėte pabūti vienas, tuomet tai nėra pats tinkamiausias pasirinkimas. Tačiau jeigu norite atostogauti ten, kur galėtumėte pašėlti, susipažinti su kultūra bei dalyvauti vietiniuose vakarėliuose, platus ir smėlingas Jaz paplūdimys, kurį rasite Adrijos jūros pakrantėje, tam puikiausiai tiks.

Šią vasarą Jaz paplūdimyje vyks „Sea Dance“ festivalis, kuris buvo išrinktas geriausiu Europoje vidutinio dydžio festivaliu 2014 metų Europos festivalių apdovanojimuose.

Turistus ši vieta taukia ir dėl to, jog Jaz paplūdimys yra šalia Budva miesto, mažesnės Dubrovniko versijos su žavingu senamiesčiu ir citadele. Adrenalino mėgėjams čia rinktis yra iš ko. Galima užsisakyti dienos trukmės keliones aplink Budva apylinkes su tokiomis pramogomis kaip plaukiojimas Tara kanojomis ar skraidymas parasparniu virš Lovcen kalno.

123rf.com nuotr./Peniche paplūdimys Portugalijoje vadinamas banglentininkų rojumi.

123rf.com nuotr./Peniche paplūdimys Portugalijoje vadinamas banglentininkų rojumi.

Peniche, Portugalija

Peniche uostas ir tuo pačiu vardu pavadintas paplūdimys yra populiarius tarp banglentininkų. Tačiau šią pakrantę, esančią 60 kilometrų į šiaurės vakarus nuo Lisabonos, verta aplankyti net jeigu nemokate skrosti bangų.

Banglenčių sezono metu bangų gaudytojai vyksta į vakarinę pakrantę, kurioje bangos išties aukštos, pradedantieji traukia į Belealo kaimynystėje esančias pakrantes, kurios tai pat puikiai tinka ir šeimoms.

Istorijos mėgėjams turėtų patikti Peniche miesto senamiestis, kuriame galima rasti istorinių bažnyčių ir Peniche fortą. O ekstremalūs nardytojai gali pasimėgauti povandeniniu pasauliu skaidriame vandenyje aplink rezervato pakrantes.

123rf.com nuotr./Rondinara paplūdimys, Korsika
123rf.com nuotr./Rondinara paplūdimys, Korsika

Rondinara paplūdimys, Korsika, Prancūzija

Rondinaros paplūdimys Prancūzijoje turistams yra gerai pažįstamas – vasarai įsibėgėjus paplūdimyje galima pamatyti inkarus metančias prabangias jachtas, o birus smėlis pasislepia po dideliu kiekiu bronzinio įdegio trokštančių turistų.

Korsika labai saugo savo gražiuosius paplūdimius. Griežta vietovės priežiūra užtikrina, kad aplinka visad yra gana tvarkinga. Saugoti čia tikrai yra ką: skaidrios mėlynos pakrantės, rausvos uolos bei išskirtinė augalija – tai didžiausi šio paplūdimio privalumai.

Cale Goloritzé, Sardinija, Italija 

Tik kelios vietos visame pasaulyje gali lygiuotis į Cala Goloritzé savo grožiu, kur akį traukia maži kaulo baltumo akmenukai pakrantėje. Tai nėra klasikinis paplūdimys, matomas kelionių atvirukuose, čia nerasite šilkinių smėlio paplūdimių ar palmių virš galvų, turistus pasitiks dramatiška uolėta aplinka.

Į šį paplūdimį galima patekti tik plaukiant laivu, keliaujant pėsčiomis ar jojant ant mulo – tokia kelionė nepalieka abejingų. Na, o jeigu ekstremalių pojūčių nepakanka, vietiniai siūlo išbandyti laipiojimą 148 metrų aukščio Aguglia uola.

123rf.com nuotr./Vik paplūdimys Islandijoje

123rf.com nuotr./Vik paplūdimys Islandijoje

Vik paplūdimys, Islandija 

Jeigu žavitės Karibų piratais, ši vieta – kaip tik jums. Juodas smėlis, migla bei pasakos apie trolius ir jūros pabaisas – visa tai galite rasti Vik paplūdimyje Islandijoje. Pažvelgus į vakarus, matomos bazalto uolos, kuriose, pasak legendų, gyvena suakmenėję troliai, o atoslūgių metu galima tyrinėti ten esančius urvus, susidariusius iš atšalusios lavos.

Vietinės legendos teigia, kad ten esančias geometrines kolonas suformavo mistinės būtybės. Vulkaninės kilmės paplūdimys turi gotikinę išvaizdą, apipintą vietinio folkloro.

123rf.com nuotr./Bantham paplūdimys, Anglija, Jungtinė Karalystė.

123rf.com nuotr./Bantham paplūdimys, Anglija, Jungtinė Karalystė.

Bantham paplūdimys, Anglija, Jungtinė Karalystė 

Nors pietvakarių Anglijoje galima aptikti ne vieną turistų pamėgtą paplūdimį, tačiau tik naujas Bantham paplūdimys yra tinkama vieta banglentininkams.

Keliaujančius su šeimomis čia žavi puiki smėlio, kopų ir akmens kombinacija, o mėgstantys pasivaikščioti gali pasimėgauti paplūdimio kraštovaizdžiu pietvakarių pakrantėje. Ieškantys daugiau įdomybių, gali aplankyti Bigbury pakrantę bei elegantišką, menišką viešbutį „Burgh Island“.

123rf.com nuotr./Sandwood įlanka

123rf.com nuotr./Sandwood įlanka

Sandwood įlanka, Škotija, Jungtinė Karalystė 

Dėl Golfo srovės vandenys šiaurinėje Škotijos dalyje yra išties šalti. Norint čia paplaukioti reikia daug ryžto arba kostiumo, nepraleidžiančio vandens.

Ši vieta skirta dramatiškam žemės ir vandens susidūrimui. Paplūdimyje gausu augalų, keliautojus čia pasitinka smarkus vėjas, smėlio kalvos ir šviežio vandens ežeriukai pakrantėje. Nepaprasto grožio gamta ir gidų pasakojimai apie vaiduoklius palieka neišdildomus įspūdžius.

123rf.com nuotr./Cala Macarella, Menorka, Ispanija.

123rf.com nuotr./Cala Macarella, Menorka, Ispanija.

Cala Macarella, Menorka, Ispanija

Kelias iki salų dažnai yra sudėtingas, tačiau itin mėgiamas savarankiškų keliautojų. Cala Macarella keliautojus pakeri švelniai lenktais paplūdimiais, santūriais kurortais bei vandeniu, puikiai tinkančiu tiesiog plūduriuoti.

Paslaptingas arklio kanopos formą primenantis paplūdimys randamas Menorka salos pietvakariuose. Uolas čia puošia pušys ir ąžuolai, o vakarinė saulė visą pakrantę nudažo sodria raudona spalva.

123rf.com nuotr./Voutoumi, Antipaxi, Graikija.

123rf.com nuotr./Voutoumi, Antipaxi, Graikija.

Voutoumi, Antipaksi, Graikija 

Matei vieną Graikijos salą ir galvoji, kad matei visas? Tikrai ne. Antipaksi sala gali nustebinti neįtikėtino grožio paplūdimiais, kurių kitur akys net neregėjo.

Į pietus nuo Korfu, lengvai pasiekiama vandens taksi ši sala tapo lengvų pasivaikščiojimų gerbėjų meka. Vos keturių kilometrų pločio sala, kurioje gyvena apie dvidešimt žmonių, traukia orchidėjų, vynuogių, alyvuogių bei laukių gėlių plantacijomis, kurios driekiasi visai šalia paplūdimio.

Dramblio kaulo spalvos smėlis, kuriame galėsite ilsėtis valandų valandas bei vos 200 žingsnių iki tavernos, kurioje ruošiami kalmarai, sukurs pasakišką paplūdimio vaizdą.

15min.lt

© 2015, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.