0

Visuomenininkai Lukiškių aikštėje nori matyti Vytį, o ne „Tautos dvasią“

birželio 29, 2015 skulptoriai ir skulptūros

Kelios dešimtys visuomeninių organizacijų birželio 25 dieną kreipėsi į ministrą pirmininką Algirdą Butkevičių ir Kultūros ministrą Šarūną Birutį, prašydamos Lukiškių aikštėje nestatyti praėjusiais metais konkursą laimėjusio paminklo „Tautos dvasia“. Vietoje to siūloma sudaryti naują ekspertų komisiją, kuri pirmenybę teiktų aiškaus ir lengvai identifikuojamo Lietuvos laisvės kovų simbolio – Vyčio paminklui.

Kaip primena kreipimosi autoriai, dar 1999 metais Seime nutarta, kad „Lukiškių aikštė Vilniuje formuojama kaip pagrindinė reprezentacinė Lietuvos valstybės aikštė su laisvės kovų memorialiniais akcentais“. Aikštė yra skirta žuvusiųjų už Lietuvos laisvę atminimui įamžinti. Paties Lukiškių aikštės paminklo konkurso sąlygose teigiama, kad šio konkurso tikslas „iš konkursui pateiktų projektų atrinkti geriausią, įtaigų, lengvai identifikuojamą, visuotinai priimtą, tautos dvasią ir kovotojų už Lietuvos laisvę atminimą įprasminantį skulptūrinės kompozicijos projektą Lukiškių aikštei Vilniuje“. Pasirašiusios organizacijos teigia, kad laimėjęs projektas neatitinka šių sąlygų.
„Abstrakčią laisvę vaizduojantis paminklas „Tautos dvasia“ akivaizdžiai neatitinka konkurso reikalavimų ir pačios Lukiškių aikštės kaip valstybinės reprezentacinės aikštės paskirties.

Paminklas Lukiškių aikštei „Tautos dvasia“ © DELFI (Š.Mažeikos nuotr.)

Nepatenkintų projekto „Tautos dvasia“ pergale visuomenės balsų gausa aiškiai liudija, kad piliečiai tai supranta. Žinome, jog tai ne pirmas to paties reikalaujantis, tačiau greičiausiai reprezentatyviausias piliečių mėginimas būti išgirstiems Lukiškių aikštės įamžinimo klausimu. Kreipimusi siekiama atkreipti už sprendimą atsakingų Vyriausybės narių dėmesį ir paskatinti konkretaus ir aiškaus monumento Žuvusiųjų už Lietuvos laisvę kovotojų atminimui statybas. Esame tikri, kad geriausiai tam tikslui tiktų istorinis LDK kunigaikščių ir modernios Lietuvos valstybės laisvės kovų simbolis – Vytis,“ – teigia vienas kreipimosi iniciatorių, politologas Vytautas Sinica.

we34pDzV

baltai.lt montažas. Vytis skulptoriaus, Nacionalinės premijos laureato Arūno Sakalausko „baltieji stulpai“ autorius

Kreipimosi tekste teigiama, kad paminklas „Tautos dvasia“ negali būti statomas dėl trijų pagrindinių priežasčių. Pirma, projektas neatitiko konkurso sąlygų – nėra įtaigus, lengvai identifikuojamas ir visuotinai priimtas, priešingai, pačių konkurso komisijos narių buvo pavadintas „talpiu prasmėms“. Antra, projektas jau buvo teiktas dviem ankstesniems konkursams, taigi nėra originalus darbas, sukurtas specialiai šiam konkursui. Galiausiai, konkurso nugalėtoju paminklą „Tautos dvasia“ paskelbė viceministro Dariaus Mažinto vadovaujama komisija. Primenama, jog konkursą organizavęs D. Mažintas apskritai negalėjo eiti šių pareigų ir buvo iš jų pašalintas paaiškėjus, kad suklastojo vidurinės mokyklos baigimo diplomą, taigi ir konkurso rezultatai negali būti laikomi galiojančiais.

Kreipimąsi pasirašė įvairios laisvės kovotojų, tremtinių, Sąjūdžio, tėvų, jaunimo, žmogaus teisių gynimo ir kitos organizacijos. Tarp pasirašiusių organizacijų – Lietuvos laisvės kovotojų sąjūdis, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjunga, Lietuvos tėvų forumas, Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio iniciatyvinės grupės klubas, Studentų ateitininkų sąjunga, Lietuvos Nepriklausomybės gynimo Sausio 13-osios brolija,studentų korporacija Neo-Lithuania,Vakarų Lietuvos tėvų forumas, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių bendrija, jaunimo sambūris „Pro Patria“, Vilniečių ainių klubas, Vilniaus seniūnaičių asociacija, viešoji įstaiga „Mūsų vėliavos“, Lietuvos Helsinkio grupė, Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių sąjungos Šiaulių skyrius, Studentų ateitininkų teisininkų korporacija „Iustitia“ir kitos.

Šiandien Vilniaus meras Remigijus Šimašius susitiko su architektu Rolandu Paleku ir kitais Lukiškių aikštės aplinkos sutvarkymo projekto bendraautoriais, laimėjusiais Aplinkos ministerijos rengtą atvirą konkursą aptarti atnaujintą aikštės projektą bei jo įgyvendinimą.

„Architekto Rolando Paleko patobulintame projekte atsirado daugiau erdvės miestiečių poilsiui, medžiagos labiau pritaikytos smagiam buvimui, sumažėjo projekto sąmata. Jei Vyriausybė kitų metų biudžete ras planuotus pinigus, jau kitais metais Vilniuje atsiras ypatinga vieta: reprezentacinė aikštė ir puikus parkas” – sako Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Konkurso laimėtojai (UAB „Paleko Archstudija“) siūlo pirmame tvarkymo etape įrengti liepų žiedo parką su žaliomis salelėmis ir tarp jų vingiuojančiais smulkaus šviesaus žvirgždo takais. Reprezentacinėje aikštėje, skirtoje šventiniams, valstybiniams renginiams, koncertams tilptų iki 10 tūkst. žiūrovų. Grįsta aikštė bus mažesnė nei ją supantis liepų parkas.

Pasak R.Šimašiaus, vėliavą Lukiškių aikštėje kol kas numatoma palikti iki miestiečių (senosios ir jaunosios kartos) galvose gims aiški idėja – kokio pobūdžio paminklas šioje aikštėje tiktų labiausiai.

Projekto pristatymą savivaldybėje stebėjusių specialistų nuomone, „Ramybės“ projektas neatsitiktinai laimėjo pirmąją vietą – architektų komandai pavyko surasti tinkamą balansą, kad Lukiškių aikštė taptų ir reprezentatyvi, ir jauki miestiečių susibūrimų vieta, kurioje bus pakankamai žaliųjų zonų pabūti su artimaisiais, pasidžiaugti miestu ir susitikti per iškilmingas šventes.

„Tobulindami aikštės sutvarkymo projektą atsižvelgėme į Vyriausybės sukurtos darbo grupės pastabas, bendruomenės ir žiniasklaidos nuomonę, tačiau ėjome evoliucijos, o ne revoliucijos keliu. Architektai pasiruošę įgyvendinti projektą, tačiau šiame etape labai svarbus sklandus visų grandžių darbas“- sako architektas Rolandas Palekas.

Projektą padalinus į keletą etapų, sąmata labai sumažėjo – preliminariai pirmojo etapo įgyvendinimui prireiks apie 1,7 mln. eurų (be PVM). Tiek kainuotų esamų dangų išardymas, apželdinimo darbai, naujų dangų, suoliukų ir šviestuvų įrengimas.

Parengti techninį projektą truks maždaug pusmetį. Jei Vyriausybė skirtų tikslinių lėšų projektui realizuoti jau kitais metais, pirmąjį projekto etapą tikimasi įgyvendinti iki 2017 m.

Antrajame etape ateityje numatyta statyti požeminę automobilių stovėjimo aikštelę (apie 400 stovėjimo vietų) ir rekonstruoti Lukiškių gatvę.


Šaltinis: madeinvilnius.com,

© 2015, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.