0

Kur guli „akmeniniai milžinai“ – Mokas ir jo sūnus?

rugpjūčio 1, 2015 Paveldas, Šventvietės, žygiai

Ukmergės rajone, ant kairiojo Šventosios kranto stūkso vienas didžiausių Lietuvos riedulių – Mokas. Greta medžių pavėsyje yra ir jo „sūnus“ – mažasis Mokas. Kelią iki akmenų šeimos žymi tik savadarbės rodyklės, jis – painus. Todėl nenumindžiotas turistų ir toks viliojantis.

Vytautės Rinkevičiūtės nuotr. / Mokas

Vytautės Rinkevičiūtės nuotr. / Mokas

Mokas taip pasislėpęs miškuose, kad atrodo, nenori jokios šlovės. O jos susilauktų, neabejoju, nes Mokas, priešingai nei Puntukas, atrodo tarytum suaugęs, susiliejęs su žeme, mišku.

Krantą, kur stovi Mokas, raižo tik neasfaltuoti keliai, ir jų – vos keletas. Ir tai reiškia, kad akmens nerasite lengvai. Tankiame miške pasiklysta ir telefono navigacija, o beveik visi posūkiai į paupį baigiasi aklaviete.

Todėl lengviausia, žinoma, kelio yra pasiklausti praeivių, jeigu tokių miške sutiksite. Mokas stūkso Ukmergės rajono Pabaisko seniūnijoje, netoli Sukinių kaimo, į rytus nuo Veprių. Koordinatės žemėlapyje: 6114519, 541419 (LKS).

Kelias iki jo eina per mišką, paupiu.

Neįtikėtina, tačiau 8,5 m x 6,26 m x 3,45 m dydžio akmens galite ir nepastebėti. Mat kelio nuorodų į jį yra vos kelios, ir tos – savadarbės, pavyzdžiui, raudona ant medžio dažais nutepliota rodyklė.

Be to, Mokas yra apsamanojęs ir taip susilieja su gamta, kad šį milžiną netyčia galite ir pravažiuoti.

Ar verta brautis per miškus akmens pažiūrėti?

Neabejotinai. Jau vien dėl to, kad kelias yra įspūdingas, išlipus iš automobilio galima ir grybų vakarienei prisirinkti. Be to, beklaidžiodami po mišrų mišką galite aptikti ir kitų labai gražių vietų, pavyzdžiui, Sukinių piliakalnį, bevardį upelį ar Žuvintės šaltinį (jis yra net 5 metrų gylio, telkšo pakelėje, aptvertas, todėl praleisti sunku).

Jurgitos Lapienytės nuotr./Moko beieškant

Jurgitos Lapienytės nuotr./Moko beieškant.

15min.lt

© 2015, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.