0

Socialinis eksperimentas: „Kuriam festivalyje lengva įsigyti nelegalių narkotikų?“

rugpjūčio 2, 2015 Šventės, Švietimas, Vaikų ugdymas

Simas Grabauskas\\
Mes atlikome socialinį eksperimentą ir pamėginome muzikos festivalyje įsigyti nelegalių narkotikų. Šiuo reportažu siekiame ne tik parodyti nelegalių svaigalų paplitimo mastą. Balarama.lt ir reportažo autorius palaiko blaivų gyvenimo būdą ir nori atkreipti dėmesį ne į patį nelegalių narkotikų prieinamumo faktą, bet taip pat ir į legalių narkotikų – alkoholio ir tabako paplitimą.

kokainas

Lietuvoje kiekvienas pilietis kasdien vidutiniškai išgeria du butelius alaus (skaičiuojant pagal suvartojamus alkoholio vienetus). Su tokiais alkoholio mastais, nelegaliųjų narkotikų paplitimas yra juokingai mažas. Neseniai įvykę tragiški įvykiai dėl narkotikų vartojimo tėra lašas lyginant su mirčių dėl alkoholio vartojimo skaičiumi. O toks kritiškai didelis alkoholio vartojimas yra reali ir pražūtinga grėsmė.
Balarama.lt

Paskutiniu metu ypač paplito „dvasinio“ ir pramoginio pobūdžio festivaliai.

Jau yra atvejų, kai nuo narkotikų perdozavimo mirė jauni žmonės. Jaunimas ieškodamas dvasinių patirčių, susiduria su narkomafijos pasiūla „pamatyti“ kitus pasaulius už nedidelę kvaišalų kainą. Visų šių metų festivalių čia neminėsime, tai greičiau atskirų asmenų nelegali veika, nei pačių festivalio organizatorių. Bet turime įspėti tėvelius ir patį jaunimą, kad tikras dvasingumas ir narkotikai yra nesuderinami dalykai.

Štai vienas iš daugelio straipsnių apie tai, kad narkotinai tampa leistini, o alkoholis ne.

http://g1.dcdn.lt/images/pix/520x345/tIo6v1pmcZA/vieta-kur-vyko-glastonburio-muzikos-festivalis-68383376.jpg

Apsauginis: rūkykite ir vartokite, ką norite, bet ne alkoholį Festivalyje dalyvavęs Lukas DELFI sakė pašiurpęs šiemet festivalyje galiojusia tvarka. Esą buvo griežtai žiūrima, kad jo dalyviai neįsineštų alkoholio, tačiau užmerkiamos akys prieš narkotines priemones. „Esu dalyvavęs ne viename festivalyje, manęs niekuomet neklausdavo, ar turiu narkotinių medžiagų ir panašiai, tačiau į kai kurių festivalių teritoriją negalima įsinešti alkoholio.
Šiemet „Sūpynių“ festivalyje buvo labai griežtai tikrinama, ar jo dalyviai neturi alkoholio. Buvo iškratomos kuprinės, rankinės, tikrinamos bagažinės, net po mašinos kapotu žiūrima. Net nežinojau, tačiau pas mano draugus rado pora butelių sidro, juos pasisavino. Tai pamatęs vienas festivalio lankytojų apsauginių paklausė: „Tai čia tik alkoholio, ar ir nieko kito negalima?“. Apsauginis jam atsakė, kad rūkyti ir vartoti galima, ką nori, bet alkoholio įsivežti neleido nė lašo“, – tokiu elgesiu stebėjosi vaikinas.
Šiame festivalyje jis dalyvavo jau antrus metus iš eilės, tačiau tikina pernai nematęs tiek daug nuo nežinia ko apsvaigusių žmonių. „Manau, šiemet narkotikai buvo visiškai toleruojami. Jei bent jau festivalio apsauga ir organizatoriai pasakytų, kad netoleruoja narkotikų, galbūt kiti bijotų jų įsivežti, gal jų bent mažiau būtų festivalio zonoje, nes dabar, kai nėra jokios kontrolės, visi viską maišo, vartoja ir būna tokie atvejai, koks nutiko“, – tikino Lukas.
Trūko policijos indėlio
Jis įsitikinęs – savo funkcijos festivalio metu neatliko ir policija. Jis pripažįsta, kad nors žmonės visuomet randa būdų, kaip apeiti ir draudžiamus dalykus, mano, kad policijos pareigūnai padėtų tokių atvejų mastą apriboti. „Esu dalyvavęs kituose Lietuvoje ir užsienyje vykstančiuose festivaliuose.
Visų pirma, išvažiuojant iš festivalio, prie pagrindinio kelio, dažniausiai stovi policijos pareigūnai, tikrina festivalio dalyvių blaivumą. Žmonės tai žino, vis tiek bent šiek tiek bijo, todėl elgiasi atsargiau.
Šiame festivalyje nebuvo visiškai jokios policijos priežiūros“, – stebėjosi vaikinas. Anot jo, jei būtų norėjęs, narkotinių medžiagų festivalio teritorijoje būtų gavęs per kelias minutes. Luko teigimu, tai – labai blogai. „Suprantu, kad tie žmonės kaifavo, jiems viskas buvo gerai, bet man buvo „neskanu“. Tai yra nelegalu, bet vyksta, policijos nėra, dar organizatoriai užmerkia akis, nuolat jaučiau, kad tam tikros situacijos – ant tragedijos ribos“, – stebėjosi vaikinas. “

Skaitykite daugiau: http://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/prabilo-festivalyje-apsinuodijusios-merginos-drauge-kaip-is-tiesu-linksminasi-auksinis-jaunimas.d?id=68383250

BALTAI.LT  PRIEŠ JAUNIMO MARINIMĄ NARKOTIKAIS, O JŪS?

© 2015, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.