0

Kokias vaistažoles rinkti šiuo metu?

rugpjūčio 10, 2015 Augalija, Gamta, Liaudies medicina

Loreta Mačiulienė\\

VDU Botanikos sodo kolekcijose gausiai žydi vaistažolės ir prieskoniniai augalai. Mokslininkai sako, kad jų gausu pievose ir darželiuose, todėl pataria šiuo metu žydinčių augalų atsargų susirinkti žiemai.    

Paskutinį vasaros mėnesį veši gana daug vaistinių augalų. Mokslininkai sako, kad vienas iš vertingiausių šiuo metu žydinčių augalų – ežiuolės.

http://www.vilkaviskisinfo.lt/imgs/photogallery/254/ba65847d1cf5d89796a6e5c6506cb8f8_orig.jpg

ėžiuolės. vilkaviskisinfo.lt fotografija

Ypač jas mėgo Šiaurės Amerikos indėnai – vartojo gydydami visas ligas, net gyvatės įkandimus. Daugiau nei pusšimtį metų tyrinėję šį augalą, Lietuvos mokslininkai teigia, kad jis iš tiesų turi daug vertingų medžiagų.

„Trys ežiuolės genties rūšys yra patys moderniausi XX amžiaus pabaigos ir XXI a. pradžios imunomoduliatoriai, tačiau be šių dar yra ir kiti poveikiai, pavyzdžiui, antimikrobinis. Pažymėtina, kad jis veikia net prieš gripo ir pūslelinės virusus“, – pasakojo VDU Botanikos sodo mokslo darbuotoja dr. Ona Ragažinskienė.

Šiuo metu tinkamas metas ežiuolių atsargas ruošti žiemai. Stojus kaitroms, žiedai sudžius greičiau. Astrinių ar graižažiedžių šeimos augalams alergiški žmonės, taip pat nėščios moterys jų neturėtų vartoti.

Nasturtos

Nasturtos

Nasturtų žiedai ne tik gražūs, bet ir vertingi. Iš jų pagamintos arbatos gerina atsikosėjimą ir šalina skysčių perteklių iš organizmo.

„Tuose žemčiūguose yra gausybė vertingai biologiškai veiklių medžiagų – polifenolių. Ir čia mes galime sau padėti. Galima surinkti taip vadinamą žolę: skinant žydinčias viršūnes su lapais, stiebeliu, žiedais ir džiovinti“ , – pasakojo O. Ragažinskienė.

Šiuo metu dar galima prisiskinti ir medetkų žiedų, vaistinių svilarožių, trispalvių ir dirvinių našlaičių, o iš krūminės sidabražolės pasiruošti arbatos.

krūminė sidabražolė

„Nustatėme, kad krūminė sidabražolė, būtent jos žydinčiose viršūnėse susikaupę polifenoliniai dariniai sudaro pagrindą didžiausiam antioksidaciniam aktyvumui. Tai yra vienas iš antioksidantų–lyderių Lietuvoje“, – pasakojo VDU mokslo darbuotoja.

Pagal įvairias teorijas, geltonai žydintys augalai veikia kepenis ir tulžį. Ištyrę krūminę sidabražolę, mokslininkai tvirtina, kad šis augalas tikrai turi tokį poveikį, todėl rekomenduoja sergantiems skrandžio ar dvylikapirštės žarnos ligomis.

LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt

Ežiuolė – unikalus augalas

1LLMA prezidentas Aleksas Vienažindys

Ežiuolė (lot. Echinacea purpurea)

Ruošiantis žiemai, reikėtų pagalvoti apie mūsų imuninės sistemos sustiprinimą, kad išvengtume įvairių ligų. Mums padės sveika gyvensena, subalansuota mityba ir reguliarus miegas, taip pat kai kurie vaistiniai augalai. Vienas iš šių augalų – ežiuolė (Echinacea purpurea), plačiai žinoma dėl savo stiprių imunomoduliuojančių savybių.

Ežiuolės vaistinės savybės ir vartojimas

Tai tikrai unikalus augalas. Ežiuolės gydomosios savybes yra neribotos. Dėl didelio skaičiaus biologiškai aktyvių ir mineralinių medžiagų ežiuolė turi antivirusinį, antigrybelinį, uždegimo ir reumato slopinamąjį poveikį ir gali sėkmingai susidoroti su įvairiomis ligomis.

3

Ežiuolė padeda įveikti peršalimą, gerklės skausmą, anginą, gripą, pūslelinę, prostatitą ir artritą. Ji taip pat padės susidoroti su kvėpavimo takų, šlapimo pūslės, kepenų susirgimais, ausų infekcija, lėtiniais uždegiminiais procesais, atkurs kūno išsekimą po antibiotikų kurso.

Be to, tas stebuklingas augalas gali padėti išgydyti nevaisingumą, nutukimą, mažina alkoholio ir rūkymo potraukį.

Vartojant ežiuoles išoriškai, galima išgydyti odos ligas, tokias kaip egzema, pūslelinė, dilgėlinė, furunkulai, sumažinti uždegimą po nudegimų, abscesų, vabzdžių įkandimų.

Ežiuolė veiksmingai padės dantų priežiūrai ir gydyti dantenų ligas.

Terapiniams tikslams tinka visos augalo dalys – lapai, žiedai, šaknys. Ligoms gydyti vartojamos ežiuolių arbatos, užpilai ir alkoholio tinktūros.

4

Ežiuolių paruošimo būdai

Arbata. Imuninei sistemai stiprinti reikia vartoti ežiuolių arbatos maždaug 200 ml per dieną. Arba 3 puodelius per dieną papildomai gydantis nuo peršalimo, pūliavimo, opų arba organizmui atstatyti po operacijos, ilgos ligos, antibiotikų vartojimo.

Paruošimo būdas. Užplikyti puse litro verdančio vandens 2 šaukštelius augalo susmulkintų lapų ar šaknų (galima pakeisti trimis šviežiais žiedais) ir palaikyti 35–40 minučių.

Nuoviras. Vartoti nuovirą labai naudinga nuo skrandžio opos, patinimų, galvos ir sąnarių skausmų, trunka 10 dienų. Gerti nuovirą reikia vieną savaitę, kiekvieną dieną, 1/3 stiklinės, tris kartus prieš valgį. Po penkių dienų pertraukos kursą galima pakartoti. Nuoviras padidins organizmo tonusą, padės pagerinti sveikatą ir nuotaiką, normalizuos kraujo spaudimą.

DSCN1095

Paruošimo būdas. Šaukštelį smulkintų arba šviežių lapų užpilti stikline verdančio vandens ir šildyti vandens inde 15–20 minučių, pripilti vandens iki pilno puodelio, palaikyti ir nukošti.

Antpilas. Ežiuolių antpilas išgelbės nuo bronchinės astmos, plaučių uždegimo ir kosulio. Reikia nugarą trinti antpilu septynias dienas. O antpilas vartojamas į vidų sustiprins atmintį ir nuramins streso metu, pagerins medžiagų apykaitą. Taip pat antpilą rekomenduojama gastrito atveju, kai yra skrandžio opa, inkstų akmenys, ligų, susijusių su moterų lytiniais organais, inkstų ir šlapimo pūslės, kraujagyslių spazmai, vidurių užkietėjimas.

7

Paruošimo būdas. 200 g šviežių žiedų, lapų ir augalų stiebų (proporcija 1:10) užpilti 2 litrais degtinės. Padėti tamsioje vietoje 2 savaitėms ir periodiškai suplakti. Perkošti ir vartoti 10–12 dienų 3 kartus per dieną pusvalandį prieš valgį po 25–30 lašų. Po savaites pertraukos pakartoti gydymo kursą.

Ežiuolės yra nepakeičiamos žiemos laikotarpiu. Šio augalo vartojimas žymiai padidins organizmo atsparumą visoms peršalimo ligoms.

9Paruošimo būdas. Į emaliuota indą įberti 30 gramų džiovintų arba šviežių augalo žiedų, užpilti pusę litro verdančio vandens ir virti 10 minučių. Leisti pastovėti šiltoje, tamsioje vietoje apie penkias valandas ir nukošti. Vartoti po pusę puodelio 3 kartus per dieną. Dėl skonio galima įdėti medaus ar cukraus.

Kontraindikacijos.

Sveikas gyvenimo būdas įspėja, kad ežiuolių preparatus vartoti galima iki keturių savaičių, po to reikia duoti organizmui pailsėti mėnesį.

5

Nepatartina ežiuolių preparatų vartoti nėščioms moterims, žmonėms, kenčiantiems nuo vilkligės, artrito, išsėtinės sklerozės, reumato, leukemijos ir tuberkuliozės.

Nevartoti vaikams iki 2 metų.

Ilgai vartojamos ežiuolės gali padidinti dirglumą ir sutrikdyti miegą, todėl svarbiausia visur turėti saiką ir laikytis instrukcijų.

Kur įsigyti ežiuolių?

8

Ežiuolės auginamos ekologiškame ūkyje.

Šaltinis: llma.lt

© 2015, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.