0

Aiškėja, kaip bus atrenkami į Lietuvą pateksiantys pabėgėliai

rugsėjo 17, 2015 Europos Sąjunga, Lietuvos aktualijos

Eglė Šepetytė\\

Pabėgėlių integracija vyks lygiai taip pat kaip dabar, tik didesniu mastu. Taip valdžia apibūdina jau po trijų mėnesių prasidėsiantį pabėgėlių apgyvendinimą Lietuvoje. Pirmieji čia gali pasirodyti jau šių metų pabaigoje.

Vengrija nebeįsileidžia – važiuoja į Kroatiją (nuotr. SCANPIX)

Vengrija nebeįsileidžia – važiuoja į Kroatiją (nuotr. SCANPIX)

Tačiau pirmiausia jie turės įveikti atranką. „Mes tikrai norime, kad jie savo noru čia atvyktų, kad norėtų čia gyventi, dirbti, gerbti mūsų kultūrą ir kurtų pridėtinę vertę. Atranka bus tikrai pakankamai rimta, daugiapakopė“, – sako vidaus reikalų viceministras Elvinas Jankevičius. Tuo žada rūpintis Vidaus reikalų ministerijos atstovai, jie vyks į Graikiją ir Italiją. „Mūsų migracijos specialistai, kurie kiekvieną dieną dirba su prieglobsčio prašytojais Lietuvoje, turi tikrai didelę patirtį, geba atskirti, kas yra ekonominis migrantas nuo karo migranto“, – priduria E. Jankevičius.
Atrankose dalyvaus ir Valstybės saugumo departamento atstovai. Darius Jauniškis užtikrina, kad teroristai kartu su pabėgėlių srautu į mūsų šalį neprasmuks. „Tie, kurie aiškiai turės sąsają su terorizmu arba bus įtariami, kad gali organizuoti“, – aiškina VSD vadovas Darius Jauniškis. Tuo metu klausimas, kiek biudžetui kainuos pabėgėlių integracija, vis dar neatsakytas. Dabar vieno pabėgėlio išlaikymas Rukloje atsieina apie 600 eurų per mėnesį.
Iš viso kiekvienam pabėgėliui Europos Sąjunga skirs 6000 eurų. Tačiau Socialinės apsaugos ir darbo ministerija mano, kad šių lėšų gali ir neužtekti, todėl prašo papildomų 5,5 milijono ir iš Lietuvos biudžeto. „Kreipėmės į savivaldybes, kad jos paskatintų, paaktyvintų savo gyventojus teikti siūlymus dėl tuščių būstų, namų, kad pabėgėliai, kada praeina visą integracinį procesą, integruojasi į savivaldybes, kad galėtų išsinuomoti būstą“, – teigia socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė. Kol kas į tokį prašymą atsiliepė trečdalis savivaldybių.
Šaltinis: balsas.tv3.lt

© 2015, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.