0

Teisingumo ministras Juozas Bernatonis: Iš savo būrėjo galite reikalauti čekio

spalio 1, 2015 Burtai, Įstatymai, Liaudies medicina

Žmonės, nusprendę pasinaudoti ekstrasensų, astrologų, numerologų, parapsichologų, būrimo salonų ir kitomis magijos paslaugomis, turėtų žinoti apie savo, kaip vartotojo, teises.

burtininkes-cekis

„Magijos praktikavimu paprastai laikomi veiksmai, paremti įsitikinimu, kad yra įmanoma daryti įtaką fiziniams objektams ar ateities įvykiams antgamtinėmis ar paranormaliomis priemonėmis. Mokslinį pasaulio supratimą atitinkantys reiškiniai nėra laikomi maginiais.

Nors pasaulyje yra mokslo institucijų, tiriančių paranormalius žmonių gebėjimus, didžioji dalis mokslininkų nemano, kad paranormalūs žmonių gebėjimai yra patvirtinti užtektinais moksliniais įrodymais.

Taigi, magijos paslaugų teikėjų gebėjimai nėra patvirtinti mokslo, o magijos paslaugos dažniausiai teikiamos nežadant absoliučiai užtikrinto rezultato. Todėl dažniausiai nėra įmanoma įvertinti tokių paslaugų kokybės. Tačiau asmuo, nusprendęs naudotis magijos paslaugomis, turėtų žinoti svarbiausias savo, kaip vartotojo, teises.

„Magijos paslaugos yra susijusios su patiklumu ir kai kurių žmonių keistais įsitikinimais, todėl tokių įsitikinimų demokratinė valstybė negali varžyti. Tokios paslaugos yra įteisintos ir daugelyje demokratinių užsienio šalių.

Tačiau žmonės, prieš kreipdamiesi į magus ir jiems mokėdami didžiulius pinigus, turėtų dar sykį apsvarstyti, ar iš tiesų burtų pagalba galima pakeisti likimą“, – pranešime cituojamas teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Juozas Bernatonis

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Juozas Bernatonis

Magijos paslaugų teikėjai, kaip ir kiti verslininkai, turi būti įregistravę (įsteigę) savo veiklą. Šios paslaugos vartotojas turėtų prašyti, kad jam būtų išduotas kasos aparato kvitas ar kitas paslaugos teikimą patvirtinantis dokumentas (tai yra įrodymas, kad naudojotės teikiama paslauga).

Paslaugos teikėjas prieš sudarant sutartį turi suteikti išsamią informaciją apie šios paslaugos teikimo sąlygas, nurodyti paslaugos galutinę kainą, teikimo terminus ir galimas pasekmes.

Atkreiptinas dėmesys, kad tarp paslaugos teikėjo ir vartotojo gali būti sudaryta ir rašytinė paslaugų teikimo sutartis, nors nei Civilinis kodeksas, nei kiti teisės aktai nenumato privalomo rašytinės sutarties sudarymo dėl šios srities paslaugų. Tokioje sutartyje galima numatyti, kokios paslaugos vartotojui bus teikiamos, taip pat numatytos sąlygos, kuomet vartotojui turi būti grąžinami visi ar dalis sumokėtų pinigų (pavyzdžiui, neišsipildžius pranašystei ar nesulaukus pažadėtos konkrečios sėkmės).

Magijos paslaugos teikėjas taip pat neturi teisės daryti įtakos vartotojo apsisprendimui nesąžiningais būdais – tai draudžia Nesąžiningos komercinės veiklos vartotojams draudimo įstatymas. Šis įstatymas draudžia klaidinančią ir agresyvią komercinę veiklą.

Pavyzdžiui, jei burtininkas tvirtina, jog nenupirkus jo paslaugų vartotoją ištiks nelaimė, tai yra akivaizdi agresyvi komercinė veikla.

Siekdamas išvengti nelaimės, kuria burtininkas pagrasino, vartotojas gali pirkti paslaugas už didelius pinigus, ko turbūt nedarytų kitomis aplinkybėmis.

„Taip pat primintina, kad magijos paslaugos nėra gydymas ar sveikatos priežiūra. Medicininio gydymo, paskirto licenciją asmens sveikatos priežiūros veiklai turinčioje gydymo įstaigoje, nereikėtų iškeisti į magijos paslaugas. Asmeniui, bandančiam priversti kitą asmenį atsisakyti medicininio gydymo ir pasikliauti maginiu, gali grėsti ir baudžiamoji atsakomybė“, – teigia Teisingumo ministerija.

15min.lt

© 2015, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.