0

Grąžinkim bitėms drevę

spalio 2, 2015 Amatai

Šis mano gero kolegos ir draugo Leopoldo Tarakevičiaus pasiūlymas buvo aprašytas žurnale „Mūsų sodai“. Nes natūraliomis sąlygomis bitės niekada neužima drevės platesnės, kaip 35 centimetrai. Žiemą bičių kamuolys didesnio pločio užimti negali, todėl tokia apimtimi joms geriausiai išlaikyti šilumą.

Dėl šios priežasties, norint joms padėti gyventi kaip natūraliomis sąlygomis, mano aviliai daugiaaukščiai, o rėmelių skersmuo 35 centimetrai. Natūraliomis sąlygomis drevėje bitės korius siuva sraigtu. Todėl rėmelius taip pat dedu vieną ant kito skersuodamas, kryžmai. Tokio korio plotas dvigubai mažesnis už standartu tapusio Dadano konstrukcijos avilio.

Juose labai patogu dirbti. Plečiant šeimą, vienas korpusėlis su rėmeliais tiesiog uždedamas ant viršaus, ir baigta.

Aviliukus laikau ne lauke, o namelyje. Šiame namelyje yra penki aviliukai, man to pilnai užtenka. Kai geros ganyklos, iš vieno avilio gaunu po 100 litrų (arba 140 kg) medaus. Kadangi dabar pasėjau kanapes, tai medus kanapinis – žalsvas, labai skanus. Plečiant šeimas, kartais susidaro iki septynių aukštų avilys. Pirmuose trijuose aukštuose laikomas lizdas, po to dedu skiriamąją bitinę tvorelę, kad motinėlė negalėtų pereiti aukščiau. Stogą dedu stiklinį. Jeigu būna karšta – uždengiu paprastu rėmeliu su tinkliuku, kad nektaras lengviau garuotų ir bitėms mažiau darbo būtų. Jeigu bitėms šalta, tuomet jos tinkliuką pradeda pikiuoti. Tokiu atveju tinkliuką pridengiu paprastu popieriumi. Žodžiu, bitės pačios pasako, ar joms šalta, ar ne.

Eugenijus Jakubauskas

Mano aviliukai pagaminti iš eglinių lentų. Žiemai juos papildomai apšiltinu pagalvėmis. Bet jeigu bitidė šilta, šiltinti nebūtina. Namelyje bitininkauti man patinka, nes nereikia labai taikytis prie oro sąlygų. Net ir esant vėjuotam orui, puikiausiai apžiūriu šeimas: uždarau duris ir dirbu. Žinoma, bitės nebūna labai patenkintos, bet dirbti galima. Dūmą naudoju daugiau iš įpročio, simboliškai. Anksčiau laikydavau veislines Bakfosto bites. Jos labai ramios, dūmo išvis nereikėjo.

Naudoju dar vieną Leopoldo išradimą – specialų kaltelį. Jo vienu galu gali atkelti rėmelį, o kitu – apipjaustyti korį arba apvalyti rėmelį. Kaltelis nedidelis, gerai „limpa“ prie rankos, labai patogus naudoti.

Šauksmas.lt

© 2015, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.