0

Zikos virusas: penki labiausiai gąsdinantys nežinomieji

vasario 20, 2016 Pasaulyje, Pavojus sveikatai, Pavojus žmonijai

Zikos virusas šiuo metu išplitęs daugiau kaip 30 šalių, jau yra žmonių, kurie nuo jo mirė. Brazilijoje, kuriai šis virusas kirto iki šiol stipriausiai, valdžios institucijų duomenimis, užsikrėtusių skaičius viršijo 1,5 mln. žmonių, skelbia portalas washingtonpost.com.

Zika-virus

Labiausia gąsdina ne tai, ką mes iki šiol žinome apie šį virusą. Labiausiai baugina tai, ko apie jį dar nežinome. Iš tiesų iki šiol Zikos viruso protrūkis yra tikra mįslė. Nors tarptautinė bendruomenė šį kartą reagavo greitai (greičiau, nei Ebolos atveju), ekspertai sako, kad matant, kiek nežinomųjų kelia šis virusas, verta iš tiesų sunerimti.

„Kritinė situacija susiklostė dėl to, ko mes nežinome“, – leidiniui „Washington Post“ sakė Londono higienos ir atogrąžų ligų mokyklos infekcinių ligų profesorius Davidas Heymannas. Ebolos atveju, buvo priešingai – kritinė padėtis buvo susidariusi dėl žinomų faktų apie ligą.

Leidinys skelbia penkis dalykus, kurių apie Zikos virusą iki šiol nežinome: 

1. Ar yra sąsajų tarp Zikos viruso ir mikrocefalijos

Nerimą kelia tai, kad Zikos virusas jau iškeliavo už Brazilijos ribų. Pasirodo, kad lankęsi Brazilijoje keliautojai, užsikrėtę Zikos virusu, taip pat gali susilaukti vaiko, kuris serga mikrocefalija – sunkia liga, kai kūdikis gimsta nenormaliai maža galva ir smegenimis. Daugeliu mikrocefalijos atvejų kūdikio smegenys negali išsivystyti tinkamai. Tuo metu pačioje Brazilijoje – daugybė tokių atvejų, kai vaikai gimsta su šia liga. Yra buvę ir taip, kad kūdikiai, išvydę pasaulį, sirgdami mikrocefalija, ilgai neišgyveno.

Brazilijos medikai sako, kad jau susidūrė su maždaug 4000, kaip įtariama, mikrocefalijos, atvejų. 2014-aisiais pranešta apie 147 šios ligos atvejus. Tai kelia įtarimų, kad yra ryšys tarp Zikos viruso protrūkio ir išaugusių mikrocefalijos atvejų skaičiaus.

Epidemiologas ir infekcinių ligų ekspertas iš Džeilio universiteto viešosios sveikatos mokyklos Albertas Ko, gruodį lankęsis Brazilijos Salvadoro mieste, leidiniui teigė: „Mes laikomės nuomonės, kad mikrocefalijos atvejai, kuriuos nustatome dabartiniu protrūkio metu, yra susiję su Zikos virusu.“

Kad čia yra sąsajų darosi vis akivaizdžiau, ištyrus nėščiąsias moteris. Viruso pėdsakų buvo rasta nėščios moters amniono skystyje, kūdikio smegenų audinyje (kūdikis netrukus po gimimo mirė), tas pats pastebėta ir tiriant moters, kuri patyrė persileidimą, placentą.

Vis dėlto kai kurie tyrimai rodo, kad mikrocefalijos ir Zikos viruso atvejai nėra susiję.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Brazilijoje dėl Zika viruso mikrocefalija sergantis kūdikis

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Brazilijoje dėl Zika viruso mikrocefalija sergantis kūdikis

2. Ar Zikos virusas susijęs su kitomis ligomis, tarp jų retu sindromu, kuris priveda prie paralyžiaus

Kitas nerimą keliantis dalykas sveikatos specialistams yra tai, ar yra sąsajų tarp Zika viruso protrūkio ir daugėjančių Guillaino-Barre sindromo atvejų. Tai – sunkus nervų sistemos pažeidimas, kuris veda prie paralyžiaus, o kai kurias atvejais sukelia ir mirtį. Pavyzdžiui, Brazilijos Salvadoro mieste mažiau kaip mėnesį nustatyti 46 šio sindromo atvejai, kai paprastai jų per metus nustatoma maždaug 169.

Pažymėtina, kad ne viena šalis pranešė apie šio sindromo atvejus. Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, šio sindromo atvejų padaugėjo Venesueloje, Hondūre, Kolumbijoje, Suriname ir kt.

Medikai taip pat pastebi, kad su mikrocefalija gimusių kūdikių akys dažnai būna pažeistos. Epidemiologas A.Ko sako, kad jam teko susidurti su nemažai tokių apsigimimų. „Panašu, kad mikrocefalija gali būti tik ledkalnio viršūnė“, – sakė jis.

 3. Kaip Zikos virusas sklinda

Žinoma, kad Zikos virusą perneša uodai, tačiau jie gali būti ne vieninteliai šio viruso sklidimo kaltininkai. Ligos kontrolės ir prevencijos centrai patvirtino, kad Zikos virusas perduodamas ir lytiniu keliu. Dalaso sveikatos darbuotojai pasakojo apie atvejį, kai vienas vietos gyventojas užsikrėtė virusu, santykiaudamas su moterimi, kuri minėtą virusą „pasigavo“ keliaudama.

Vis dėlto iki galo niekas nėra aišku. Buvo skelbta, kad tuo atveju, kai liga buvo perduota lytiniu būdu, vyras jautė viruso simptomus. Neaišku, ar užsikrėtęs vyras, kuris nejaučia viruso simptomų, taip pat gali perduoti Zika virusą savo lovos partnerei. Nebuvo pranešimų ir apie tai, ar užsikrėtusi moteris perdavė virusą kitiems partneriams. Perspėjama, kad vyrai, kurie Zikos viruso protrūkio metu viešėjo Brazilijoje, turėtų išvis susilaikyti nuo seksualinių santykių su partnere, jeigu ši šiuo metu yra nėščia.

Ir tai dar ne viskas. Pareigūnai Brazilijoje teigia, kad liga gali būti perduota per kraujo perpylimą. Jau dabar patariama, kad tie, kurie potencialiai turėjo galimybę užsikrėsti Zikos virusu, vengtų duoti kraują mažiausiai keturias savaites po kelionės. Be to, mokslininkai atskleidė, kad Zikos virusas yra „aktyvus“ šlapime ir seilėse. Lieka neaišku, ar tokiu būdu virusas gali būti perduodamas. Brazilijos sveikatos pareigūnai perspėjo nėščiąsias vengti masinių susibūrimų, nesibučiuoti arba nesidalinti valgymo įrankiais su žmogumi, kuris galimai galėjo užsikrėsti.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Darbininkai dezinfekuoja aplinką nuo Zika virusą pernešančių uodų

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Darbininkai dezinfekuoja aplinką nuo Zika virusą pernešančių uodų

4. Zikos viruso realus paplitimas

Faktiškai tik vienas iš penkių užsikrėtusiųjų Zikos virusu jaučia simptomus. Realiai tai labai apsunkina padėtį, nes sudėtinga žinoti, kaip dauguma žmonių iš tiesų užsikrėtė ir kada tai įvyko. Nejaučiant simptomų nepraktiška tirtis dėl Zikos viruso – tai ypač sunku padaryti nėščioms moterims, be to, virusas kraujyje rodomas tik maždaug savaitę. Po to tampa sudėtinga šį virusą atskirti nuo keleto kitų susirgimų.

Praėjusį mėnesį Pasaulio sveikatos organizacija perspėjo, kad virusas sklinda taip greitai, kad juo gali užsikrėsti trys keturi mln. per artimiausius 12 mėnesių. Kai kuriose šalyse virusas plinta ir, panašu, kad gali pasklisti visame pasaulyje: ekspertai perspėja, kad JAV gali būti ypač pažeidžiama.

5. Kaip padaryti galą protrūkiui?

Zikos viruso protrūkis verčia imtis radikalių priemonių, tarp jų net uodų naikinimo operacija.

Viena Brazilijos valstija uždraudė naudoti uodų lervų nuodą „Temephos” (komercinis pavadinimas – „Abate”) importuotu lervicidu „Pyriproxyfen” (komercinis pavadinimas – „Sumilarv”), kurio gamintoja – su agrochemijos ir genetinės inžinerijos milžine „Monsanto” siejama Japonijos bendrovė „Sumimoto Chemical”. Skelbta, kad būtent lervicidas „Pyroproxyfen” turėtų būti laikomas pagrindiniu įtariamuoju, ieškant mikrocefaliją sukeliančio veiksnio. Tai yra uodų lervų augimo inhibitorius, sutrikdantis įprastinį ciklą lerva–lėliukė–suaugęs vabzdys ir taip užtikrinantis ankstyvą uodų mirtį.
Beje, mokslininkai šio nuodo draudimo tyrimais nepagrindė.

Vienas paprasčiausių būdų kontroliuoti virusą – vakcina, tačiau ji kol kas neišrasta. Sukurti vakcinas visuomet sudėtinga, tai brangus procesas, kuriam gali prireikti ir daug laiko.

Video

http://www.15min.lt/video/zika-virusas-svarbiausi-faktai-kuriuos-turite-zinoti-42251

© 2016, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.