2

Kur dingo lietuviškos sėklos ir kaip užsiauginti ridikėlius

gegužės 2, 2016 Kulinarija, Žemės ūkis

Lietuviškų sėklų neįmanoma įsigyti, nes jas tiesiog nenaudinga auginti, LRT RADIJUI sako bendrovės „Sėkluva“ direktorius Kazys Noreikis. Jo teigimu, vienintelė daržovė, kurios sėklos dar auginamos mūsų šalyje – ridikėlis.

„Teko girdėti kad ūkininkai neaugina sėklų, nes tai nuostolinga. Kaip tai gali būti ūkininkams nuostolinga? Kodėl dingo lietuviškos sėklos tiek morkų, tiek pomidorų? Juk mūsų klimatas nepritaikytas pietinių kraštų ar Olandijos sėkloms. Juk mūsų klimatinė zona visai kitokia“, – domisi LRT RADIJO klausytoja.

© Shutterstock nuotr.

© Shutterstock nuotr.

K.Noreikis sako, kad Lietuvos rinka vietinėms sėkloms per maža, o atvežtinės tinka mūsų klimatui. „Yra tokia taisyklė – jei augalas turi žiemoti, jis netinka mūsų klimatui. […] Jei jis auga per vasarą, tikrai nėra skirtumo [iš kur atvežtos sėklos – LRT.lt]. Patys olandai juk auginasi sėklas Prancūzijoje, Ispanijoje. Ten, kur tai daryti pigiau, ten, kur saulės daugiau“, – atkreipia dėmesį K.Noreikis.

Jo tvirtinimu, auginti sėklų Lietuvoje tiesiog neapsimoka, nes ir pirkėjai nenori jų rinktis. „Jos brangesnės ir nėra geresnės. Lietuvos rinka tam per maža. Lietuviškos sėklos buvo auginamos, bet buvo nepakankamai perkamos, todėl neišlaikė konkurencijos. Juk yra mažai lietuviškų veislių. Jų anksčiau buvo daugiau, bet, kai įstojome į Europos Sąjungą, veislės buvo testuojamos ir neišlaikė testų arba pakeitė pavadinimus“, – sako K.Noreikis.

Kaip ant palangės užsiauginti ridikėlius

Jo teigimu, vienintelės daržovės – ridikėlio – sėklos auginamos Lietuvoje, Babtuose, tačiau didžioji dalis šio augalo sėklų vis dėlto perkama Lenkijoje. Taip yra todėl, kad išauginti sėklas nėra paprasta. „Reikia išauginti ridikėlius, juos nurauti ir persodinti. Taip augina ir morkų sėklas. Iš pradžių išaugina morkas, jas išlaiko per žiemą, o pavasarį sodina. Tada vietoj derliaus jos duoda žiedynus, kuriuose prinoksta sėklos. Tada viską reikia nukulti, išvalyti, paruošti. Tam reikia turėti specialias mašinas“, – vardija K.Noreikis.

Jis akcentuoja, įtakos turi ir kita didelė problema – tuštėjantys kaimai. Žmonės neretai nebeturi galimybių auginti daržoves, todėl sėklos tiesiog nereikalingos

Lrt.lt

Kaip ant palangės užsiauginti ridikėlius
Ridikėliai – šalčiui atspari vienmetė daržovė. Jo šakniavaisius mėgsta daugelis, nes jie pasižymi kiek pikantišku, tačiau maloniu skoniu. Išsamiai apie ridikėlių sėjimą ir jų priežiūrą pasakojame šiame straipsnyje.
Ridikėliai – šakniavaisis.

Ypač džiugina tai, kad ridikėlius, kaip ir kitas daržoves, galima užsiauginti ne tik daržo lysvėje, bet ir ant palangės savo namuose. Tiesa, tam reikia atsižvelgti į jo biologinius ypatumus (dideli reikalavimai drėgmei ir dirvožemio derlingumui, apšvietimui ir temperatūros režimui) ir sukurti reikiamas sąlygas.
Kaip ant palangės užsiauginti ridikėlius

Temperatūra

Namų sąlygomis sunkiausia užtikrinti tinkamą temperatūrą, nes normali kambario temperatūra ridikėliams netiks – jie ištįsta, persikreipia, šakniavaisiai tampa glebūs ir beskoniai. Juo labiau nerekomenduojama indelius su augalais išrikiuoti ant palangės, mat nuo centrinio šildymo radiatorių kylantis šiltas ir sausas oras yra pats pikčiausias ridikėlių daigų priešas.

Apskritai, tokiomis sąlygomis, kurios tinka šiai kultūrai, žmogui būti nėra labai jauku. Todėl jeigu turite negyvenamą, tačiau šaltuoju metų laiku nešąlančią patalpą, geriausia ridikėlius įkurdinti joje. Ridikėlių sėklos sudygsta prie plius 1-2 laipsnių Celsijaus, tačiau pageidautina pasėjus iki daigų atsiradimo laikyti juos plius 18-20 laipsnių šilumoje. Daigai gerai auga esant plius 6-8 laipsnių temperatūrai. Šakniavaisių formavimosi laikotarpiu ją galima pakelti iki plius 12-16 laipsnių apniukusiomis dienomis ir ne daugiau kaip plius 18 laipsnių Celsijaus – saulėtomis. Naktį temperatūra sumažinama iki plius 8-10 laipsnių.
Kaip ant palangės užsiauginti ridikėlius

Kaip ant palangės užsiauginti ridikėlius © Shutterstock nuotr.

Apšvietimas

Jeigu norite sulaukti ridikėlių derliaus pirmoje žiemos pusėje, būtina pasirūpinti papildomu apšvietimu. Be jo pilnaverčiai šakniavaisiai nesusiformuos. Tam naudokite liuminescencines lempas, kurias reikia pakabinti kaip įmanoma arčiau dėžučių su daigais. Natūralaus apšvietimo sąlygomis ant palangės ridikėlius sėti galima po sausio 20 dienos, jeigu langai žiūri į pietus, ir nuo vasario 10 dienos – jei į vakarus ar rytus. Turėkite omenyje, kad jeigu šviesos daigams bus mažai, o šilumos – per daug, tai nieko daugiau kaip ištįsusių lapų sulaukti nepavyks.

Laistymas ir tręšimas

Labai svarbu palaikyti dirvožemio drėgnumą: netgi trumpalaikė sausra atsilieps šakniavaisių kokybei (suprantama, ne į gerąją pusę). Laistykite sėjinukus saikingai, tačiau reguliariai, tam tinka kambario temperatūros vanduo. Dirvožemį po laistymo rekomenduojama supurenti. Tai, ko gero, paprasčiausia ridikėlių priežiūros namuose dalis. Sėjimui reikia supurento ir maistinių medžiagų turtingo dirvožemio, pageidautina, neutralios reakcijos. Ridikėliai rūgščioje žemėje užsikrės šaknų gumbu. Papildomo tręšimo nereikia, kadangi ridikėliai auga greitai, o jų reikalavimus maistinėms medžiagoms galima vadinti saikingais. Optimalus žemių mišinio variantas: dvi dalys sodo žemės ar durpių, keturios – humuso, ir viena – smėlio. Indo, į kurį sėjame, gylis turi siekti apie 35 centimetrus, o žemės sluoksnis – 20-25 centimetrus. Ant dugno pripilkite drenažo. Nepripilkite žemės iki pat vazonėlio viršaus, palikite iki jo maždaug 8-10 centimetrų, kad esant reikalui būtų galima žemės papildyti.

Kaip ant palangės užsiauginti ridikėlius

Sėjimo ir rūšių pasirinkimo ypatumai

Sėklas prieš sėjimą geriausia pamirkyti (tam galima naudoti paprastą arba ištirpintą vandenį, taip pat specialių preparatų tirpalus). Sėjama eilėmis pagal schemą 5х5 ar 6х6 centimetrų. Sėjimo gylis – nuo 2 iki 2,5 centimetro. Jeigu išdygus daigams augalas ištįsta, jį būtina apiberti papildomu žemės sluoksniu, kitaip šakniavaisiai nesusiformuos.
Sėjimui namuose geriau rinkitės ankstyvo brendimo veisles, kurios atsparios sausrai ir nepakankamam apšvietimui.
Derlių nuimti galima priklausomai nuo noro, kai tik subręsta šakniavaisiai, tačiau pernelyg ilgai delsti nereikėtų, kadangi namų sąlygomis ridikėliai greičiau sugrumba. Ridikėlio sėjinukus galima sėti kartu su rėžiukais, nes tai leis taupyti „namų daržo“ plotą.

Skaitykite daugiau: manonamai.lt „Kaip auginti ridikėlius, norint sulaukti gausaus derliaus“

© 2016, viršaitis. All rights reserved.

Atsiliepimai (2)

 

  1. innga00000 parašė:

    Na taip, ridikėlius sodinu kiekvienais metais ir tikrai sužinojau nemažai naujų dalykų.
    Įdomu,ar priklauso daržovės skonis nuo sėklų ar jos visur vienodos?

  2. innga00000 parašė:

    Na taip, ridikėlius sodinu kiekvienais metais ir tikrai sužinojau nemažai naujų dalykų. Dabar mane domina kuo greičiau nusipirkti sėklų.
    Įdomu,ar daug kas priklauso nuo sėklų ar jos visur vienodos?

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.