0

Ruonio lavonas Nidos paplūdimyje

gegužės 25, 2016 Gamta, Gyvūnija

L. Balsys\\

Savaitgalis Nidoje buvo ypač karštas. Sezonas prasideda vis daugiau pritraukdamas poilsiautojus iš visų kaimyninių respublikų. Čia sutiksi ir broliukus latvius beperkančius vakarėliui šakotinį, čia ir iš Kaliningrado rusai ieško kur išleisti pinigus, baltarusiai leidžia, matyt, paskutines dienas prieš denominaciją laukiančius baltarusijos rublius, o daugiausia lietuvaičių, besidžiaugiančių karšu savaigaliu. Paplūdimyje žmonės skuba pasideginti ypač kaitrioje saulėje ir pasimaudyti dar šaltokoje jūroje. Pabuvus pusvalandį saulėje, vakare jau būsi raudonas, kaip virtas vėžys, todėl įspėjame, saulė ypač kaitri.

Viskas būtų tiesiog nuostabu, bet štai pasukus nuo centrinio pliažo į kairę, už poros šimtų metrų pastebėsi keistą gulintį „rastą“. Tik priėjus arčiau pamatai šlykštoką vaizdelį, beyrantį ruonio lavoną. Musėmis apspįstas ir dvokiantis lavonas, nemažiau kaip kelių šimtų kilogramų, tiesiog guli viduryje lankomiausioje Nidos paplūdimio vietoje.  Aplinkui žmonės vengia poilsiauti, o gelbėtojams nė motais.

20160522_145414 20160522_145410 20160522_145356

Nidos paplūdimys paskutiniu metu nustebina keistokais vaizdeliais. Štai viduryje žiemos teko naktį ledo košėje pamatyti mėlynai švytintį fitoplanktoną, kurio čia buvo tiek daug, kad stuktelėjus batu per ledo košę, jūroje nušvisdavo mėlynų taškelių jūra. Evaldui Visockui pavyko su nufotografuoti ilgo išlaikymo  režimu.

x_MG_5262 x_MG_5259 x_MG_5244

Tai reginys tiek netikėtas ir tiek įspūdingas, kad nenoriai kyla klausimas, ar Golfo srovė taip stipriai pakito, kad dabar tuoj taps įprastu reiškiniu išmesti ant kranto įvairiausi gyviai. Įdomu, kaip tai paaiškintų gamtininkai?

Šaltinis: baltai.lt

© 2016, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.