0

„Investuok Lietuvoje“ vadovas: emigrantus viliosime pasitelkdami „Big Data“

spalio 19, 2017 Kurkime Lietuvą, Lietuviai užsienyje, Versli Lietuva

Liucija Zubrutė\\

Sėdėdamas viename iš Londono Sičio dangoraižių skaitote „Financial Times“, kai akies krašteliu pamatote lietuvišką reklamą: „Sveikas, Mantai, ar ne laikas pagalvoti apie grįžimą namo?“ Tokią viziją kvalifikuotų emigrantų vilionėms „Investuok Lietuvoje“.

Pasak Manto Katino, „Investuok Lietuvoje“ generalinio direktoriaus, tai nėra neįgyvendinamas scenarijus, tiesiog reikia sukaupti duomenų apie svetur dirbančius lietuvius ir juos išmaniai panaudoti. Didieji duomenys (angl. Big Data) gali tapti reemigracijos raktu, teigia jis.

http://www.vz.lt/apps/pbcsi.dll/bilde?Site=VZ&Date=20171018&Category=ARTICLE&ArtNo=101809999&Ref=PH&Item=42&NewTbl=1&maxW=1500&AlignV=center&lastupdate=21

„Mes praktiškai nerenkame duomenų apie žmones, kurie yra užsienyje. Visi kalbame apie didžiuosius duomenis, o mano paties vizija yra, kad turėtume kiekvieno užsienyje dirbančio lietuvio kontaktus. Jei kuris nors išreiškia norą grįžti į Lietuvą, mes padėtume sujungti jo kompetencijas, norus su Lietuvos darbdaviais. Tam reikia nueiti netrumpą kelią, tačiau tai įmanoma. Išvykstantiems žmonės reiktų suteikti paskatą, kad jie išvažiuodami norėtų pasidalyti tokiais duomenimis“, – pristatydamas naują portalą www.workinlithuania.lt kalbėjo p. Katinas.

http://www.vz.lt/apps/pbcsi.dll/bilde?Site=VZ&Date=20171018&Category=ARTICLE&ArtNo=101809999&Ref=PH&Item=44&NewTbl=1&maxW=1500&AlignV=center&lastupdate=38

Trečiadienį jis danų kapitalo bendrovės „Adform“ biure Vilniuje kartu su Lietuvos prezidente pristatė projektą, skirtą atgal pasikviesti užsienyje dirbančius specialistus. Prie iniciatyvos prisijungė ir 30 čia veikiančių užsienio kapitalo bendrovių.

Ties „Work in Lithuania“ projektu dirbs penki „Investuok Lietuvoje“ žmonės. Ponas Katinas skaičiuoja: jei per metus pavyktų atgal parvilioti 50 emigrantų, programa atsipirktų tris kartus.

 bilde

Agentūros vadovas teigia, kad ši informacinė sistema turėtų evoliucionuoti į tokią, kuri su norinčiais grįžti dirbs tiesiogiai.

„Užsienyje gyvenančius lietuvius pasieksime „Google“ paieškoje, tarptautiniuose leidiniuose. Pavyzdžiui, „Financial Times“ į jus bus kreipiamasi vardu: labas, Mantai, ar ne laikas pagalvoti apie grįžimą namo? Tai nėra futurizmas, jau dabar tokius sprendimus gali įgyvendinti „Adform“, – sako p. Katinas.

Pasak jo, prie tokios idėjos gali prisijungti ir Lietuvoje veikiančios IT įmonės, jau sukaupusios reikiamų žinių ir turinčios resursų įgyvendinti tokius sprendimus.

http://www.vz.lt/apps/pbcsi.dll/bilde?Site=VZ&Date=20171018&Category=ARTICLE&ArtNo=101809999&Ref=PH&Item=47&NewTbl=1&maxW=1500&AlignV=center&lastupdate=38

„Investuok Lietuvoje“ skaičiavimais, šiuo metu šalyje trūksta apie keliasdešimt tūkstančių žmonių, kurių atlyginimai siekia 1.000–2.500 Eur į rankas.

„Deja, talentų pritraukimo srityje esame mažai pažengę. Pasauliniai intelekto centrai kalba ne apie migraciją, o apie protų cirkuliaciją (angl. brain circulation). Gyvendami laisvoje Europoje – mes ilgai dėl to kovojome – turime teisę (keliauti – VŽ). Tačiau nepamirškime kovoti dėl savo žmonių, talentų ir padėti pamatyti galimybes, kurios atsiranda Lietuvoje“, – sako p. Katinas.

Šaltinis ir fotografijos „Verslo žinios“

© 2017, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.