0

Prognozė metų sandūroje: Žemės temperatūra pradės kristi jau netrukus

gruodžio 30, 2017 Klimatas

2021 metais temperatūra Žemėje pradės kristi. Neužtruks nei 10 metų ir ji pasieks neįprastas žemumas. Trumpam pamiršime klimato atšilimą ir turėsime tvarkytis su šalčio keliamomis problemomis.

Manote, kad tai – juokas? Ne, matematikų prognozės yra paremtos didžiuliu duomenų kiekiu, o toks „mini ledynmetis“ kartą jau yra įvykęs rašytinės istorijos laiku. Jį sukels pati Saulė.

 Rytinėje Sibiro dalyje yra didingasis ežeras, seniausias gėlo vandens ežeras Žemėje Baikalas,


Rytinėje Sibiro dalyje yra didingasis ežeras, seniausias gėlo vandens ežeras Žemėje Baikalas,

Saulė turi savo aktyvumo ciklus. Jie stebimi dviejuose lygiuose – teigiama, kad Saulė šiuo požiūriu primena žmogaus širdį, tik tie tvinksniai kartojasi kas 11 metų. Visgi tie du lygiai nėra visiškai sinchroniški ir gali vienas kitą atšaukti. Kas įvyks tada? O tada Žemėje prasidės staigus atšalimas. Kaip dabar prognozuoja Nortumbrijos Universiteto Jungtinėje Karalystėje mokslininkai, atšalimas prasidės jau 2021 metais ir šalčiausią tašką pasieks jau 2030 metais. Toks „mini ledynmetis“ dėl tos pačios priežasties jau buvo užfiksuotas 1646-1715 metais, kuomet Londone užšalo ir Temzė.

Saulės ciklai

Matematinis modelis, kuris ir paskatino šią išvaizdą, įprastai yra labai tikslus. Jis jau ne kartą buvo tikrintas ir kol kas beveik idealiai prognozuoja magnetinius Saulės ciklus. Modelis leidžia pažvelgti ir į praeitį – taip ir buvo patvirtinta to 1646-1715 metų atšalimo priežastis. Lygiai per pusę ciklo viena nuo kitos nutolusios bangos skirtinguose Saulės lygiuose tiesiog atšauks viena kitą ir Saulės aktyvumas kardinaliai nukris. Tai, žinoma, sukels didelių rūpesčių.

Šis fenomenas, vadinamas Maunderio minimumu, yra labai retas. Jis prognozuojamas matematiniais skaičiavimais, kurie yra tvirtinami Saulės dėmių stebėjimais. Maunderio minimumas temperatūrą Žemėje sumažintų drastiškai, tačiau kiek – prognozuoti sunku. Greičiausiai šis laikas pasižymėtų trumpomis vasaromis ir giliomis žiemomis. Tai, žinoma, būtų problema – tektų ilgiau tvarkytis su žiemos negandomis, neaišku, ar visur atlaikytų infrastruktūra. Tačiau skaičiavimus atlikusi Valentina Žarkova teigia, kad galima žiūrėti ir į teigiamą šio fenomeno pusę.V.Žarkova teigia, kad Maunderio minimumas, jei jis tikrai įvyks, žmonijai suteiktų kelis papildomus dešimtmečius pagalvoti apie taršą – trumpam būtų sustabdyta klimato kaita. Tačiau po kelių dešimtmečių Maunderio minimumo padariniai išnyktų, todėl negalima atsipalaiduoti. Reikia ir toliau kryptingai judėti taršos mažinimo linkme.

Visgi reikia paminėti, kad V.Žarkovos tyrimai nebūtinai yra tikslūs. Kol kas kiti mokslininkai Maunderio minimumo prognozės nepatvirtino. Tai yra, jis gali ir neįvykti. Žarkova su savo kolegomis į schemą įnešė antrojo Saulės lygio ciklą, kuris modeliui neabejotinai pridėjo tikslumo. Tačiau kol kas sensacija šie skaičiavimai nėra vadinami, kol jų nepatikrino kitos mokslininkų komandos.

© 2017 – 2018, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.