0

Veiklą pradeda „Tautos forumas“: žada tęsti Sąjūdžio pradėtus darbus

birželio 3, 2018 Kova už tautą, Kurkime Lietuvą, Tautos balsas

Minint Sąjūdžio 30-metį, veiklą pradėjo nauja Sąjūdžio banga pasivadinęs neformalus visuomeninis judėjimas „Tautos forumas“. Kaip teigiama judėjimo deklaracijoje, jo dalyviai sieks baigti Sąjūdžio iškeltų tikslų ir siekių įgyvendinimą. Dalyviai pritarė išvakarėse skelbtam deklaracijos projektui, kuris vėliau bus tobulinamas ir pildomas.

Prie „Tautos forumo“ jau prisijungė Vilniaus Sąjūdžio taryba, Sąjūdžio iniciatyvinės grupės klubas, „Vilniaus forumas“, Talka kalbai ir tautai,  Lietuvos žmogaus teisių koordinavimo centras, Jaunimo sambūris „Pro patria“, Nevyriausybinių organizacijų, padedančių stiprinti valstybinius gynybinius pajėgumus, koordinacinė taryba. „Tautos forumo“ grupės įsteigtos Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje, Šiauliuose.

  • J. Jasiūno/LRT nuotr.

Įgyvendintos ne visos idėjos

Sekmadienį Lietuvos mokslų akademijoje susirinkę buvę Sąjūdžio aktyvistai ir „Vilniaus forumo“ nariai kalbėjo apie tai, kokių Sąjūdžio tikslų įgyvendinti vis dar nepavyko.

Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio (LPS) iniciatyvinės grupės klubo pirmininkas, kalbėdamas Sąjūdžio 30-mečio iškilmėse, atkreipė dėmesį, jog prie trisdešimtmetį kuriant valstybę tikėtasi, jog kūrybinė dvasia neišblės, tačiau, pasak jo, situacija pasikeitė.

90aa96

„Mes rašėme laisvos Lietuvos įstatymus, mes kūrėme ir turėjome vilties, kad visa tai tęsis be galo, kad šita kūrybos dvasia niekada nenuslops nepranyks. Deja, per keletą metų mūsų valdžia atsiskyrė nuo žmonių – žmonės tapo nereikalingi mūsų pačių valstybei. Nutrūko valdžios ir visuomenės dialogas“ , – kalbėjo R. Pakalnis.

Kaip teigė profesorė Rasa Čepaitienė, ne visos idėjos, kurias Sąjūdis iškėlė prieš 30-metį, buvo įgyvendintos. Jai antrino ir „Vilniaus forumo“ atstovas Vytautas Sinica. „Sąjūdis buvo geriausia, kas nutiko Lietuvai, tačiau Sąjūdžio Lietuvai buvo per maža“, – teigė jis.

Sąjūdžio idėjas įgyvendinti viltasi prieš dvejus metus kuriant „Vilniaus forumą“, tačiau dabar judejimas išplėstas nacionainiu mastu.

Pokyčiai – gyvybiškai būtini

Kaip sakė „Vilniaus forumo“ atstovas, filosofas Vytautas Radžvilas, kuriant „Vilniaus forumą“ buvo susidurta su sunkumais, todėl prireikė dvejų metų kantraus darbo, o šiandien, jo nuomone, jau pastebima pokyčių.

V. Radžvilas, J. Jasiūno/LRT nuotr.

„Visi pažįstame begalę žmonių, kurie skundžiasi, rašo komentarus interneto svetainėse. Juose išlieja savo neviltį iš pyktį. Šitas pyktis kyla iš to, kad visi intuityviai jaučia, kad mes šiandien klūpime. Kuriant „Vilniaus forumą“ buvo iš anksto aišku, kad bus labai sunku. Reikėjo dviejų metų nuobodaus kantraus darbo ir vis dėlto šita socialinė inertiška materija pamažu pradeda judėti“, – kalbėjo filosofas.

Pasak jo, deklaracijoje skelbiami tikslai, kuriuos sieks įgyvendinti „Tautos forumas“, Lietuvai – gyvybiškai būtini, tačiau filosofas nesiėmė detalizuoti, kaip tie tikslai bus įgyvendinti.

„Daugybę metų skaitant įvairius komentarus po straipsniais, randi tą patį klausimą – ką daryti. Deklaracija labai aiškiai įvardija, kokios pertvarkos Lietuvai yra gyvybiškai būtinos. Ji nėra smulkiai detalizuota, nes daugelis tų klausimų yra aiškiai techniniai“, – sakė V. Radžvilas.

„Tautos forumo“ deklaracijoje, dėl kurios balsavo suvažiavimo dalyviai, užrašyti tokie tikslai kaip atsisakyti „globalios Lietuvos“ ideologijos, atsisakyti planų panaikinti valstybinį lietuvių kalbos statusą ir įtvirtinti dvikalbystę, panaikinti žiniasklaidoje ir akademinėje aplinkoje, pasak steigėjų, plintančią „persekiojimo už „politiškai nekorektiškas“ pažiūras praktiką“. „Tautos forumas“ deklaracijos projekte taip pat kritikuoja „prievartinį globalistinių neomarksizmo ir neoliberalizmo ideologijų diegimą“.

J. Jasiūno/LRT nuotr.
Vaizdo rezultatas pagal užklausą „lrt“

© 2018, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.