0

Dėl Baltijos jūroje besidauginančių bakterijų kyla grėsmė poilsiautojų sveikatai

rugpjūčio 9, 2018 Gamtos reiškiniai, JŪRA-UOSTAI, Pavojus sveikatai

Šaltinis:
Kai kuriose Baltijos jūros pakrančių vietose Danijoje, Estijoje, Suomijoje, Vokietijoje, Latvijoje, Lenkijoje, o taip pat ir Lietuvoje susidarė palankios sąlygos tam tikroms Vibrio bakterijoms daugintis. Šiaurės Europos šalyse šiais metais jau užregistruoti keli Vibrio vulnificus infekcijos atvejai. Visi susirgę asmenys užsikrėtė maudydamiesi ir yra vyresni nei 65 metų.

pavojingi dumbliai papludimiuose

BNS nuotr.

Sušilęs iki 20 laipsnių jūros vanduo, kuriame yra mažai druskos, yra ideali aplinka tam tikroms Vibrio bakterijų rūšims daugintis. Šias sąlygas vasaros mėnesiais galima rasti upių žiotyse ir vidutinio druskingumo uždaruose vandens telkiniuose, rašoma Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) pranešime žiniasklaidai.

Užsikrečiama maudantis vandenyje, kuriame yra daug bakterijų, valgant termiškai neapdorotus, bakterijomis užterštus jūros produktus.

Vibrio vulnificus bakterija gali sukelti žaizdos infekciją, pirminę septicemiją ar diarėją (viduriavimą). Ši infekcija gali būti rimta grėsmė sveikatai žmonėms, kurių imunitetas yra silpnas, sergantiems lėtine kepenų liga, vėžiu, taip pat senyvo amžiaus žmonėms. Vaikams infekcijos pasireiškimo atvejai itin reti.

Vibrio vulnificus nesukelia choleros (Vibrio cholerae). Cholera  tai ūmi žarnyno infekcija, kurią sukelia toksiną gaminančios Vibrio cholerae bakterijos.

Siekiant išvengti užsikrėtimo, ULAC medikai rekomenduoja rizikos grupių asmenims vengti maudynių šiltoje Baltijos jūroje, vartoti gerai termiškai apdorotus jūros produktus. Pajutus ligos požymius, nedelsiant kreiptis į gydymo įstaigą.

© 2018, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.