0

Žaibo nutrenktos moters Nidoje mįslingos aplinkybės

rugpjūčio 11, 2018 Gamtos reiškiniai

Baltai.lt

Kaip praneša Policijos departamentas, rugpjūčio 10 d., penktadienį, apie 17 val., Neringoje, Lotmiškio g., prie treniruoklių, į dvi sportuojančias merginas trenkė žaibas. Jis mirtinai sužalojo vieną iš merginų (g. 1986 m.).

Klimatologė Audronė Galvonaitė, kalbėdama LRT RADIJUI, patarė tokiais atvejais atkreipti dėmesį į žaibo nutrenkto žmogaus liežuvį ir įsitikinti, ar jis netrukdo laisvai kvėpuoti.

19.56.53

Greitoji medicinos pagalba dar bandė gaivinti nukentėjusiąją, tačiau ji mirė. Kartu buvusi draugė beveik nenukentėjo. Jai buvo nubrozdintos kojos. Atvykusios moterys buvo poilsiautojos. Prie marių pušyne įrengtame sporto komplekse po atviru dangumi draugės sportavo. Žuvusi apie 32 metų moteris pavargusi atsirėmė į pušį iškėlusi ranką. Tuo metu pasigirdo pasak liudytojų baisus pokštelėjimas. Nors garsą girdėjo daugelis liudininkų ir matė nutrenktą moterį, bet nei vienas negalėjo paliudyti, kad matė žaibą. Netgi dangus nerodė aiškių ženklų, kad audra su žaibais artėja.

Atvejis unikalus, pasikartojo Nidoje po dvidešimties metų tragedija. Anuomet buvo užmušta senyva moteris kopose. Šiuo atveju keista, kad pušyne medžiai yra beveik vienodo aukščio. Šalia lemtingos pušies yra įrenginių ir vaikų aikštelių iš metalo, tačiau trenkta į medį, kas akivaizdžiai liudija pušyje plyšys žievėje.

Screen Shot 2018-08-11 at 19.54.40

Galimai garsas buvo plyštančios pušies žievės ir smūgio banga buvo tokia didelė, kad žuvuios draugė smūgio bangos buvo nusviesta į šoną ir ko pasekoje gavo kulkšnies traumą. Žaibo reiškinys tarsi nenaujiena niekam ir nelabai kas nustemtų pamatęs žaibavimą. Tačiau kai žaibas ką nors nutrenkia, mes vidumi suvokiame, kad tai galėjo ištikti bet kurį. Tikrovė žiauresnė, nei mums atrodo.

Štai Kinijoje miesto kameros užfiksavo žaibą, kuris net du kartus trenkė į tą patį žmogų ir šis liko gyvas.

Trenkiant į bet kurį objektą matomas labai ryškus šviesos pliupsnis ir trenksmas. Šiuo atveju Nidos atvejis yra kitoks. Pagonys pasakytų, kad Dievas Perkūnas grįžo ir medžioja netikėlius. Tik ar visi yra netikėliai, kuriuos kažkas nutrenkia iš viršaus.Pagal senovinius tikėjimus Perkūnas trenkia ten, kur Velnias slepiasi. Tačiau kaip paaiškinti, kai žaibas trenkia į šventnamius arba kryžius?

08-11 at

Lietuvoje daugelis yra aplankęs Kernavės piliakalnius, šalia stovinčia bažnyčią. Ypač į akis galėjo kristi keisti buvusio kun. Krivaičio palikti paminklai. Tai kryžius, šalia staugiantis prie aukuro geležinis vilkas ir viduryje aikštės vėliausiai pastatytas abejotinos kultūrinės reikšmės paminklas Mozė su 10 Dievo įsakymų.

Kernavė, fotografija manokelionespolietuva.blogspot.com

Kernavė, fotografija manokelionespolietuva.blogspot.com

Kernavė, fotografija manokelionespolietuva.blogspot.com

Kai kurie vietiniai gyventojai dar atsimena, kad paveikslėlyje matomas kryžius yra naujas. Ji pastatė, kai į senąjį trenkė žaibas ir ji suskaldė. Savaime kyla klausimas, ar žaibas yra gamtos anomalija, kuriai vienodai rodo ar tai šventas daiktas ar pastatas ar ne? Jei jo senovėje ypač bijota ir, kaip rašo senovės šaltiniai, lietuviai žaibuojant išbėgdavo į lauką su lašinių paltimi ir rodydami į dangų meldė Perkūno „netrenk į mano trobą Perkūne, imk už tai lašinių paltį“. kai žaibuoti liaudavosi, lašinius sėkmingai pats suvalgydavo. Tada žaibolaidžio dar niekas nebuvo išradęs. Vėliau krikščionys Perkūną įtraukėį savo šventųjų sąrašus ir pavadino šventuoju Elijumi.

Paaiškinti sveiku protu tai gana sudėtinga. Išvedžioti apie fizikinę šio reiškinio prigimtį neužtenka, nes mokslas negali iki šiol paaiškinti mįslingos žaibo prigimties, ypač kamuolinio žaibo.
Štai įdomesnių nufilmuotų žaibo trenksmų.

Daugelių atveju žaibą lydi šviesos pliūpsnis, baisus trenksmas ir dūmai, kurie atsiranda degant medžiagai. Nidoje pataikius į pušį apdegimo nelabai matosi. Liudininkai nematė jokios šviesos, žaibo apskritai ar kokių nors dūmų. Video įrašuose gerai matyti kaip atrodo trenkimas į žemės objektus. Tačiau liaudyje yra žinomi juodieji žaibai, kai dangus giedras ir staiga žydrynėje žmogus pamato juodą žaibą. jo nelydi joks garsas. Bet liaudis tokius reiškinius įvardija kaip blogą ženklą, nes po tokių žaibų lazdynai nebesunokina riešutų. Jie tiesiog paruduoja be branduolio.

kaip aiškina mokslininkai, kad žmogus juodą žaibą gali matyti todėl, kad ypač ryškus šviesos pliūpsnis akyse palieka juodus pėdsakus. Galbūt, bet tai nepaaiškina, kodėl jie be garso trankosi giedrame danguje. kodėl žaibas nevisada trenkia į šalia esantį akščiausią pastatą, o pasirenka objektus žemumoje?

Nidos atvejis kažkuo panašus. tragedija įvyksta žemai, pamaryje ir dar vienodų medžių miške. Dar daugiau, šalia metalinės konstrukcijos turėjo pritraukti išlydį, bet pasirinko žmogų po pušim. Štai šie klausimai turėtų priversti susimąstyti visus skeptikus, kai žaibuoja, išjungti mobilų telefoną ir nelįsti po medžiais. Bet jei uodegoj prilindę velnių, klausimas ar tai išgelbės ateistą…

Naudotasi šaltiniais:

© 2018, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.