0

Smiltynėje pažymėtas Antano Smetonos ąžuolas

gegužės 19, 2019 Augalija, Gamta, Istorija

Penktadienį Smiltynėje laikinu informaciniu, tarpukario Lietuvos skydinio herbo formos ženklu buvo pažymėtas 1934 metais čia pasodintas prezidento Antano Smetonos ąžuolas. Jis auga šalia pėsčiųjų ir dviratininkų tako į paplūdimį prie plento Smiltynė-Nida, netoli autobusų stovėjimo aikštelės.

Nuotrauka: Martyno Vainoriaus

Nuotrauka: Martyno Vainoriaus

Surengtos ceremonijos metu, kurioje dalyvavo kelios dešimtys žmonių, sugiedojus himną paminklinis medis buvo apjuostas trispalve juostele.

Nuotrauka: Martyno Vainoriaus

Vėliau prie Smėlio karčemos kopos papėdėje buvo pasodintas ir naujas prezidento ąžuoliukas. Jis skirtas pažymėti 2019-uosius, kurie paskelbti prezidento Antano Smetonos metais, o prezidento institucijai šiemet sukanka 100 metų.

Išskirtinį medį identifikavo klaipėdietis žurnalistas ir kraštotyrininkas Denisas Nikitenka. Jis vartydamas tarpukario spaudą aptiko žinutę „Ir klaipėdiškiai pasodino Tautos Vado Ąžuolą” – 1934 m. pirmajam atkurtos Lietuvos prezidentui Antanui Smetonai minint 60-ies metų jubiliejų, visoje Lietuvoje buvo sodinami vadinamieji Tautos Vado ąžuolai. Pajūryje iki šiol geriausiai buvo žinomas 1934 m. pasodintas A. Smetonos vardinis ąžuolas Palangoje, prie Birutės kalno.

Nuotrauka: Martyno Vainoriaus

„Lietuvos aido” žinutėje 1934 m. gegužės 3 d. buvo rašoma, kad toks ąžuolas pasodintas ir Smiltynėje gegužės 1-ąją, „prie naujojo tako į pajūrį”. Į iškilmes anuomet atvyko krašto komendantas plk. Raimundas Liormanas, Uosto direkcijos pirmininkas inž. Balys Sližys, Klaipėdos krašto jaunimo vadas Jurgis Brūvelaitis, jaunalietuviai ir gausus publikos būrys.

D. Nikitenkai aptikus šį ąžuolą, pasitarus su patyrusiais Kuršių nerijos miškininkais ir nustačius, kad šis medis atitinka sodintojo 1934 m. duomenis (tiek pagal vietą, tiek pagal ąžuolo amžių, atsižvelgiant į augimo sąlygas, dirvožemį), gimė idėja jį paženklinti. Taip pat tikimasi sukurti naują, vardinių medžių sodinimo Smiltynėje, Smėlio karčemos kopos papėdėje tradiciją.

Nuotrauka: Martyno Vainoriaus

Šios kopos pašonėje jau auga Prūsijos karaliaus Wilhelmo vardinis ąžuolas, pažymėtas 1900 m. vokiškame žemėlapyje. Tikimasi, kad miestiečiai, organizacijos pavasarį sodinamais paminkliniais medeliais svarbių sukaktuvių proga galėtų pagerbti Klaipėdai, Mažajai Lietuvai nusipelniusius žmones.

Šaltinis: atviraklaipeda.lt

© 2019, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.