0

Prieš Saulės užtemimą kuršių mariose tragedija

liepos 4, 2019 Laivyba, Nelaimės, NETEKTYS

Antradienį Kuršių mariose apsivertė Klaipėdos jūrų muziejui priklausantis laivas, kurėnas. Apie nelaimę Kuršių mariose, kuri įvyko apie 3 km. nuo Ventės rago, Bendrajam pagalbos centrui pranešta 13.54 valandą, o Saulės užtemimas prasidėjo 22val. 23min. Lietuvos laiku. Vienas iš kartu laivu plaukusiųjų darbuotojų R. Adomavičiui metė virvę, bet jis jos nepagavo ir greitai dingo bangose.

Du juo plaukusius įgulos narius pavyko išgelbėti, tačiau laivo kapitono, Laivybos istorijos skyriaus vyriausiojo muziejininko-istoriko R. Adomavičiaus rasti nepavyko. Jis laikomas dingusiu iki šiol.

Laivas plaukė į Nacionalinės ekspedicijos laivų sąplauką, ji vyks Kaune liepos 6 dieną.

Pagalbos šauksmas – iš telefono, apsaugoto neperšlampamo dėklo

Kitas darbuotojas telefoną turėjo neperšlampame dėkle, kurį jam padovanojo dingusiojo sūnus Romualdas Adomavičius, ir pats iškvietė gelbėjimo tarnybas. Gelbėjimo tarnybos atvyko po maždaug valandos.

Abu išgyvenusieji dėvėjo gelbėjimosi liemenes, o R. Adomavičius jos apsivilkęs nebuvo.

„Valandą iki nelaimės jam (dingusiajam R. Adomavičiui – BNS) skambino sūnus, jis sakė, kad einasi puikiai tiek su bure, tiek su varikliu. Panašu, kad jie stengėsi išnaudoti visas teikiamas galimybes, kad su kurėnu judėtų greitai ir pasiektų tikslą“, – sakė Jūrų muziejaus atstovė.

Kurėnui plaukiant mariomis prasidėjo audra. Antradienį pajūryje vėjo greitis siekė 15–17 metrų per sekundę, gūsių metu – iki 20 metrų per sekundę, tačiau laivyba uoste ribojama nebuvo.

R. Adomavičius – žinomas istorikas

R. Adomavičius Klaipėdos jūrų muziejaus Laivybos istorijos skyriuje ėjo vyriausiojo muziejininko-istoriko pareigas.

Jis buvo muziejaus plaukiojančio eksponato – kurėno – kapitonas.

R. Adomavičius 1978 metais baigė Vilniaus universiteto Istorijos fakultetą, vėliau išvyko dirbti į Klaipėdą.

R. Adomavičius dar 1989 metais prisidėjo prie pirmojo Jūrų muziejaus kurėno nuleidimo į Kuršių marias. Jo žmona ir sūnus taip pat dirba Jūrų muziejuje.

Antra diena Kuršių mariose ieškomas antradienį nuskendęs istorinio kurėno kapitonas Romaldas Adomavičius. Trečiadienį ugniagesiai–gelbėtojai rado jo mėlyną krepšį. Apvirtęs ant seklumos, vidury marių rastas ir laivas–kurėnas.

Šį mėlyną sportinį dingusio kapitono R. Adomavičiaus krepšį ugniagesiai gelbėtojai rado įstrigusį nendrėse. Trečiadienį kapitono paieškas Kuršių mariose vykdė net kelios ugniagesių ir pasieniečių komandos, vieni žvalgė dugną, kiti krantus.

„Dabar tik kuprinę radom. Praplaukėme nuo Ventės rago iki Kintų miestelio, čia apie 10 km palei pakrantę“, – teigia skyrininkas Dainoras Vladička.

Ant seklumos rastas užplaukęs kurėnas, tačiau narams nerti trečiadienį vėjuotas oras buvo netinkamas, o išžvalgius teritoriją nieko nepastebėta. Du išgelbėti kartu plaukę muziejaus darbuotojai, Aurimas Rumša ir Daumantas Kiulkys, dėvėjo gelbėjimosi liemenes, o kapitonas R. Adomavičius jos apsivilkęs nebuvo.

„Romas buvo kategoriškai prieš visokius atributus civilizacijos, kurie būtų laive, jis buvo iki kraujo panagių tas tikrasis istorikas, tradicijos puoselėtojas, kuris visada sakė, mūsų laivas yra medinis, o mediniam laive netinka jokie plastmasiniai, šiuolaikiniai daiktai“, – pasakoja jūrų muziejaus direktorė Olga Žalienė.

Kurėnas apvirto antradienį popiet. Audra Romaldo rankomis statytą kurėną vidury marių užklupo netikėtai, o bandymas nukreipti laivą į krantą nepavyko.

Laivas parvirto ant šono, visi atsidūrė vandenyje, kapitonas nublokštas toliausiai į marias. Laivas virto dar tris kartus, gylis – apie tris metrus.

Kurėno kapitonas, Laivybos istorijos skyriaus vyriausiasis muziejininkas–istorikas R. Adomavičius prieš beveik du dešimtmečius pats pastatė šį laivą.

https://www.lrt.lt/img/2019/07/02/462389-270154-1287x836.jpg

Kurėnas, Romaldas Adomavičius / V. Radžiūno/LRT nuotr. fotomontažas

„40 metų mes kartu su juo pradirbom, su jo šeima. Mes buvome artimi labai draugai, buvom tiesiog šeima. Pradėjome visi kartu dirbti jauni, 22–23 metų“, – sako O. Žalienė.

Kurėnas kol kas tebėra užneštas ant seklumos, pasak muziejaus direktorės, jį ketinama iškelti.

Šaltinis: LRT TV naujenų tarnyba, LRT.lt

© 2019, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.